Dünkü Kapanış Teknik Olarak Riskli!

29.03.2023 09:26
  •  A 

Maalesef bir süredir BIST için teknik ve temel nedenlerle olabilecek düşüşler konusunda uyarmaya çalıştığımı görüyorsunuz. Çünkü 21 yıllık iktidarın değişmesinin yabancıdan öte, çok farklı nedenlerle yerli satış baskılarının oluşmasına neden olacağını beklediğimi anlatmıştım bir çok kez.

Bu satışlar dün de sürdü ve endeks omuz baş omuz riski olacak 4890 seviyesinin altına inerek 4811 kapattı. Öncesinde de uyarısını yaptığım 4980 kanal desteğini kırmış olan bir BIST vardı. İki önemli desteğin kırılmış olması, BIST için yeni bir satış dalgası riski yaratabilir. Bu olası teknik düşüşün sıralı alt destekleri ise, 4700 - 4600 - 4484 civarında bulunuyor. Bu seviyeri DD Tablomuzda(Destek-Direnç) detaylı şekilde bulabilirsiniz. 

Bugün bu riskle güne başlayacağız. Eğer en kısa sürede yeniden 4980 seviyesinin üstüne çıkamazsa BIST için yeni bir satış dalgası riski taşıyoruz. Ben bu esnada olası düşüşlerde, düştükçe bilançosu iyi olan hisselerde daha düşük fiyatlı yeni öngörüler yapmaya devam edeceğim. Çünkü teknik olarak bu riskler var ama, her hisse birebir düşer diye bir kesinlik de yok. Bazılarında bir anda ciddi yükselişler de görebiliriz. Ama artık seçim sonuçlarını görene dek, bu satış baskılarına hazırlıklı olmasınız.

Bankalarda mevduat faizleri %30'lara dayanmış. Seçimden sonra kurdaki baskı kalkacak olursa yeni kur zirvelerinin görülmesi bekleniyor. Aynı şekilde faiz politikasının da değişmesi bekleniyor. İşte bu riskler nedeniyle, sadece iktidar değişiminden kendisine özel nedenlerle çekinenlerin satması değil, aynı zamanda da satıp olası seçim sonrası daha yüksek seviyelere çıkarsa diye şimdiden döviz alanların, aynı şekilde garantili gelir diye %30'lara dayanan mevduat faizlerini tercih edenlerin artması da bu düşüşlere neden oluyor.

Peki o zaman neden hisseden çıkın, mevduat ve dövize dönün demiyoruz? Çünkü diğer taraftan da, bir anda BES hisse paylarını arttıran, Varlık Fonu düşüş halinde alım yapabilir diye açıklamalar yapılıyor. Aynı şekilde şirketler genele yayılan şekilde geri alımlar açıklıyorlar. Gelen bilançolara göre hisseler çok ciddi iskontolar içeriyorlar. Böyle olunca da, olumlu olumsuz gelişmleri ve riskleri yazıp karalarınızda bunlara dikkat edin demekle yetiniyoruz. Zaten sizlerin kararlarına karışamayız. Bizler gelişmeleri temel ve teknik izah eder, bunlara göre yaşanacakları yine temel ve teknik anlatır, kararları sizlere bırakırız.

Her seferinde uyarılarını yaptığım nedenlerle seçimlere kadar ellerinizdeki ya da yeni alım yapacağınız hisselerde maliyetli beklemek zorunda kalabilirsiniz diyorum. Eğer bu riskleri almak istemiyorsanız, seçim sonrası, ya da hemen seçim öncesi yeniden almak için satıp nakite dönebilirsiniz. Ya da bu düşüşlerin garantisi yok, ama seçimden sonra kim kazanırsa kazansın politika değişimleri sonrası yabancı alımları başlar ve hisseler ederlerine yeniden giderler diyerek, yaşanan ve yaşanacak düşüşleri yeni alım fırsatları olarak da kullanabilirsiniz. Bu bir tercihtir. 

Maalesef böyle bir süreci yaşıyoruz. 1990 Körfez savaşı, 1994 Çiller dönemi kriz, 1998 Rusya'nın moratoryum krizi, 1999 depremleri, 2001 Türkiye finansal krizinde bankaların batışları, 2008 mortgage krizi, arada Rus uçağının düşürülmesi, rahip bronson, hain darbe denemesi ve 2020 pandemi krizi dahil çok sayıda kriz yaşadık ve hepsinde de etkilenmiş olan borsa ve hisselerin, daha sonra nasıl ederlerine gittikleri de hep gördük. Bu süreçler sonrası TL'den de, borsadan da sıfırlar atıldığını da gördük. Benzeri yine yaşanacaktır, yine hisseler seçimler sonrası alınması gereken kararlar alındıkça ederlerine döneceklerdir görüşündeyim. Bu süreci ne şekilde yaşamayı tercih ediyorsanız, ona göre pozisyon almalısınız. 

Piyasa uyarılarımla ilgili aşağıdaki yazılarımı yeniden okumanızda yarar görüyorum!

''İyi Bilançolardan Uzaklaşmayın!'' 28/03/2023
              ''Sıra TCMB'nda!'' 23/03/2023
              ''BIST Riskli Bir Kapanış Yapmış!'' 21/03/2023
 
             ''Yabancı Alımları Sürer mi?'' 10/03/2023
 
             ''Piyasalar Seçim İstiyor! 09/03/2023 
               ''Yine Realizasyonlar Geldi!'' 08/03/2023 

Benzer uyarılar diğer birçok yazımda da yer aldığı için aslında bunları biliyorsunuz ama yeniden hatırlamanızda yarar var diye düşündüm.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.03.2023
    09:27

    Çok önemli bir seçime giriyoruz. Sandıktan kazançlı çıkacak adaya göre, seçim öncesi ve seçim sonrası farklı fırsatlar ve riskler mevcut. Bu nedenle çok defa tekrarladığım bir uyarıyı bir kez daha yazmak istiyorum! O da, seçim so... Devamı »

  • 27.03.2023
    09:11

    Yurt dışında bankalar batıyor, borsalar düşüyor-çıkıyor BIST düşerken tamam ama çıkarken aynı şekilde ayak uydurmuyor. Varlık fonu ve şirketlerin geri alımlarına rağmen endeks 5000 desteğinden hala çok uzaklaşabilmiş değil. Cuma kapanışı da 5031 seviyesinden kapan... Devamı »

  • 24.03.2023
    09:21

    TCMB haftalık politika faizlerine dokunmayarak %8.50 seviyesinde sabit bıraktı. BIST ne yapacağı konusuna karar veremezken bankalarda yaşanan alımlar, hisse bazlı yükselişleri de beraberinde getirdi. BIST bu sayede 5061 seviyesinden kapanmış oldu. Gece çok sayıda hisse tekniğini paylaştı... Devamı »

  • 23.03.2023
    11:59

    NOT: Yazıyı 09:43'de yanlışlıkla ilk önce duyuru paneline yollamışım! ECB 50, FED 25 baz puanlık artış yaptı. Her iki merkez bankasının başkanı da enflasyon vurgusunu tekrarladılar. Önceliklerinin enflasyon olduğunu söylerek faiz artışlarını yaptılar. Sadece, son gelen veriler... Devamı »

  • 22.03.2023
    09:51

    Banka batışları sonrası piyasa beklentilerinde bir ay önceye göre ciddi değişiklikler oldu. Öncesinde 50 baz puanlık artış konusunda genel bir beklenti vardı. Banka batışları yaşanınca, bu ortamda FED faiz artışını göze alamaz düşüncesi hakim oldu ve beklentiler pas ge&... Devamı »