Yabancı Alımları Sürer Mi?

10.03.2023 09:48
  •  A 

Seçim tarihi netleşip, muhalefet adayı da açıklanınca borsada banka, holding ve ana hisseler de dahil yükseliş yaşanıyor ve BIST zirve seviyelerine doğru denemeler yapıyor. Alıcılara bakınca hafif bir yabancı alımı da görüyoruz. Bu alımın devamının çok fazla gelmesini şimdilik beklemiyorum. Çünkü yabancı zaten mevcut kur-faiz-enflasyon politikasında kur seviyesini riskli gördüğü için seçimlerden sonra bu durumun netleşmesini beklemeyi tercih edecektir. 

Eğer iktidar yeniden sandıktan çıkar ve aynı politikalara devam ederse, yabancı uzak durmaya devam edeceği gibi, kısmi yaptığı alımlarını da realize debilir. Seçimden iktidar çıkar ama para politikalarında değişime gidecek olursa, o zaman alacağı kararlara göre yabancının akıbeti belli olacaktır. Kısacası yabancı döviz getirmek için kur riskinin azalmasını, ya da kur riskine karşılık gelecek bir faiz isteyecektir.

Seçimden muhalefet çıkacak olursa, para politikaları büyük değişim yaşayacaktır. Aynı anda faiz ve kurlarda yükseliş yaşanabilir. Çünkü faiz artışı da yapılsa, KKM sona erdirilince KKM'de parasını tutanların bir kısmı verilen yüksek faiz nedeniyle mevduata da geçse, önemli bir kısmı ise, yıllardan süre gelen döviz alışkanlığından vazgeçmeyecektir. Bu nedenle kkm'nin sona ermesi halinde dövize gelecek talebi karşılayacak bir rezerviniz yoksa, kurlarda da ilk anda yükseliş yaşanacaktır diye düşünüyorum. Ama sonrasında, yani muhalefet adayı kazanır ve Türkiye'de tüm kurumlar ve politikalar normalleşmeye başlayınca, ilk anda TCMB özerkliği de yeniden sağlandıktan sonra, makro verilerde başlayacak düzelme yabancının girişlerinin önünü açacaktır. İşte ilk anda kur ve faiz artışı olduktan sonra, orta ve uzun vadede ise kurda aynı 2001-2008 döneminde olduğu gibi düşüş trendi başlayacaktır görüşündeyim. 

Bir uyarım da altın yatırımcısına olsun! Seçim sonrası olası iktidar değişimi halinde, KKM uygulaması sona erdirileceği için, karşılığında ilk anda kur ve faiz birlikte yükselebilir. Ama sonrasında döviz girişleri ve devlet harcama tasarrufları başlayınca kurlarda düşüş trendi başlayacak beklentim gerçekleşecek olursa, ilk anda yukarı tepki verecek olan gram altın fiyatları da, sonrasında düşüş trendine girecektir diye düşünüyorum. ABD ve gelişmiş betı ülkelerinde de faiz artışları sürdüğü için, ons altında da benzer baskının olması, altın yatırımcıları için sıkıntılı bir sürece neden olabilir. 

Ama özellikle belirmeliyim ki, ons fiyatlarındaki olası düşüş için geçici olur beklentim var. Sonrasında ons fiyatları pozitif yöne dönerler. Lakin gram altın için kurlarda sonrasında başlamasını beklediğim düşüş ivmesi, gram altın TL karşılıklarında uzun süre baskı olmasına neden olacaktır.

ABD'de geçen hafta 185 Bin beklenirken 517 Bin kişi gelen tarım dışı istihdam tüm piyasaları germiş ve merkez bankalarının yüksek faiz artışlarının süreceği endişesini hakim kılmıştı. Yine bir cumadayız. İstihdam verisi gerilimi dış borsalarda satışların yaşanmasına, tahvil faizleri arttığı için zarar gören banka hisselerinde düşüşlere neden oluyor. Bu durum VİOP'un da negatif başlamasına neden olmuş durumda. BIST için de bu nedenle eksi açılış riski yüksek. Sonrası ise yabancı tutumuna bağlı. Cumhurbaşkanı bugün seçim takvimini açıklayacak. Belki ilk anda eksi açılış olabilir ama sonrasında yeniden pozitif ayrışmaları görebiliriz diye düşünüyorum.

Bu arada Ocak ayına ait sanayi üretimi ve iş gücü verileri gelecek. Rakamlar BIST'in üzerinde ilk anda olmasını beklediğim baskıyı hafifletebilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.03.2023
    09:38

    Aklımdaki bazı konuları paylaşmak istiyorum! Öncelikle piyasalar seçimi istiyor. Seçim ertelenir mi görüşleri öne çıkınca satışlar, seçim olacak, erken olacak açıklamaları çıkınca alımlar geldi. Demek ki, yatırımcılar seçim olm... Devamı »

  • 08.03.2023
    09:40

    Geçen haftadan başlayan yükseliş ve alımlar, dün 5497 seviyesinde kar satışları ile karşılaştı. Bu durum gayet doğal. Sonuçta bir seçime gidiyoruz. Öncesi ve sonrası belirsizlikleri yatırımcıların zaman zaman kar satışlarına yönelmesine neden olabilir. Ama da... Devamı »

  • 07.03.2023
    09:27

    Kemal Kılıçdaroğlu ittifak adayı, diğer genel başkanlar da cumhurbaşkanı yardımcısı olarak ilan edildiler. Ankara ve İstanbul belediye başkanları da, cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun uygun gördüğü bir tarihte, icracı cumhurbaşkanı adayı olarak görevlendirile... Devamı »

  • 06.03.2023
    09:19

    Bir gün balık tutmaya gittim, ne masa kalmış, ne cam çerçeve:) Akşam dönerken bir arkadaşım aradı, ''bizimki yine balığa çıkıyor, bakalım bu sefer neresi karışacak dedim, masa dağıldı'' diye takılıyor:)) Neyse cumadan beri o oldu, bu oldu dinliyoruz... Devamı »

  • 02.03.2023
    09:25

    Teknik olarak çok önemli bir direnç olan 5315 seviyesini şubat ortasında iki kez denedik ama kıramayıp dönmüştük. Dün bir kez daha bu seviye geçildi ve üzerinde kapanış yaptık. Henüz daha resmi bir açıklaması yapılmayan, Varlık Fonu'... Devamı »