İyi Bilançolardan Uzaklaşmayın!

28.03.2023 09:27
  •  A 

Çok önemli bir seçime giriyoruz. Sandıktan kazançlı çıkacak adaya göre, seçim öncesi ve seçim sonrası farklı fırsatlar ve riskler mevcut. Bu nedenle çok defa tekrarladığım bir uyarıyı bir kez daha yazmak istiyorum! O da, seçim sonrası kim kazanırsa kazansın, mevcut para politikaları ile devam etmesini çok zor olarak görüyorum. Para politikalarında radikal değişikliklerin olması kaçınılmaz olacaktır düşüncesindeyim. 

Bu yüzden, bu politika değişiklikleri görülmeden seçime kadar ciddi bir yabancı girişi beklemiyorum. Hatta görüyorsunuz kısmi bir yükseliş geldiği zaman yabancıların Türk varlıklarında alımdan ziyade satışa yöneldiklerini görüyorum. Ama yabancılardan daha da fazla yerli yatırımcı ve fon satışları yaşanıyor. Çünkü yabancı takası çok düşmediği halde, birçok ana sektörde çok ciddi geri gelmeler, düzeltmeler görülüyor. Demek ki, sadece yabancı değil, yerlilerden de satışlar geliyor.

İşte bu nedenle, önemli bir seçime giderken, seçime kadar önemli risk ve belirsizliklerimiz süreceğini düşündüğüm için, bilanço odaklı beklentilerden uzaklaşmamak tedbirli bir davranış olacaktır görüşündeyim. Ama, mevcut iyi ve gelecek daha iyi bilançolara rağmen, bu hisselerde de düşüşler görülebilir. O yüzden ellerinizdeki hisselerde maliyetli bir şekilde, ya da yeni alacağınız hisselerde kara geçmek için seçim sonrasını göze almanız gerektiğini bilmeniz lazım diyorum.

Ben iyi bilançolu hisseleri aklıma gelenler olarak yeniden yazayım;

Öncelikle riskleri olsa da, seçim sonrası yabancı girşlerinin politika değişimleri sonrası başlayacağını düşünüyorum. Bu nedenle özel sektör bankalarımızı, aghol, alark, gsdho, kchol, sahol başta holdingleri, petkm, aygaz, tuprs, mercn, kords, aksa, alkım, alka, klkım gibi petro-kimyaları, aztek, parsn, toaso, froto, cemts, eregl, ızmdc, krdmr, cımsa, golts, akcns, algyo, ayen, angen, bntas, asels, deva, enjsa, ındes, ısmen, orge, pgsus, thyao, prkme, sokm, bızım, tukas, kervt, ktskr, sıse, usak, yatas, gibi aklıma ilk gelen şirketleri teknik zamanlamaları ve gelen, gelecek bilançolarına göre önceliklemeyi doğru buluyorum. Yazdığım hisselerde daha az iskonto içerenler olabilir. Ya da listede olması gerektiği halde unuttuklarım. 

Kısacası bilanço ederi yüksek olan hisselerde olursanız, seçimler öncesi ya da sonrası ters bir piyasaya yakalansanız ve elinizdeki hisseler bir sebepten düşse de, sonrasında en kısa zamanda toparlanacaklardır görüşündeyim.

Yaklaşık 1,5 aylık bir süremiz kaldı. Bu süre içinde inişler-çıkışlar çok sayıda ters yönlü hareketler görmeye devam edecek gibi duruyoruz. Umarım bu süreci varlıklarınızı az-çok arttırmayı başararak geçirirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.03.2023
    09:11

    Yurt dışında bankalar batıyor, borsalar düşüyor-çıkıyor BIST düşerken tamam ama çıkarken aynı şekilde ayak uydurmuyor. Varlık fonu ve şirketlerin geri alımlarına rağmen endeks 5000 desteğinden hala çok uzaklaşabilmiş değil. Cuma kapanışı da 5031 seviyesinden kapan... Devamı »

  • 24.03.2023
    09:21

    TCMB haftalık politika faizlerine dokunmayarak %8.50 seviyesinde sabit bıraktı. BIST ne yapacağı konusuna karar veremezken bankalarda yaşanan alımlar, hisse bazlı yükselişleri de beraberinde getirdi. BIST bu sayede 5061 seviyesinden kapanmış oldu. Gece çok sayıda hisse tekniğini paylaştı... Devamı »

  • 23.03.2023
    11:59

    NOT: Yazıyı 09:43'de yanlışlıkla ilk önce duyuru paneline yollamışım! ECB 50, FED 25 baz puanlık artış yaptı. Her iki merkez bankasının başkanı da enflasyon vurgusunu tekrarladılar. Önceliklerinin enflasyon olduğunu söylerek faiz artışlarını yaptılar. Sadece, son gelen veriler... Devamı »

  • 22.03.2023
    09:51

    Banka batışları sonrası piyasa beklentilerinde bir ay önceye göre ciddi değişiklikler oldu. Öncesinde 50 baz puanlık artış konusunda genel bir beklenti vardı. Banka batışları yaşanınca, bu ortamda FED faiz artışını göze alamaz düşüncesi hakim oldu ve beklentiler pas ge&... Devamı »

  • 21.03.2023
    09:47

    Dün gece 00:20 civarı evdeydik. O yüzden duş, valizlerimizi boşaltma falan geç yattık. Sabah da kedi köpeklerimizi besleme derken ekran başına az önce oturdum. Kısa bir yazı olacak. Cuma ve dünkü kapanışlar BIST için kötü olmuş. Önceki y... Devamı »