Kendimize Özel Seçim Sürecine Girdik!

27.03.2023 09:11
  •  A 

Yurt dışında bankalar batıyor, borsalar düşüyor-çıkıyor BIST düşerken tamam ama çıkarken aynı şekilde ayak uydurmuyor. Varlık fonu ve şirketlerin geri alımlarına rağmen endeks 5000 desteğinden hala çok uzaklaşabilmiş değil. Cuma kapanışı da 5031 seviyesinden kapandı. 

Seçime kadar endeks olarak değil de, hisse odaklı düşünmekte yarar var. Zaten bu görüşümü tekrarlayıp duruyorum. Diğer taraftan, seçim sonuçlarını beklemek zorunda kalacağımızı bilmenizi isterim. Ancak seçimler biter, sonra sandıktan kim çıkacaksa, para-maliye politikalarında yapacağı olası değişikliklere bakılacak ve ondan sonra yerli-yabancı borsa için yönünü netleştirecektir.

Seçim Ekonomisi Başladı!
              EYT, Emeklilerin taban maaşını yükseltmek, asgari ücrete yeni zam hazırlığı, bayram ikramiyelerinin artması gibi hamleler geliyor. Seçime kadar devamında yeni kararlar da görürüz diye düşünüyorum. Bu arada hemen belirtmek isterim; insanca bir geçim sağlayabilmek için, emeklilerin taban maaşının buna yetecek tutarda olması gerekir. Ancak taban maaşlara %36 civarı zam yapılırken, diğer emeklilere dokunmamak adil değil. Ben de bir emekli olarak yıllardır en üst dilimden prim ödedim. Her zam döneminde taban maaşları yukarı çekerken, prim gün ödeme sayısı ve yatırdığı prim toplamı çok daha yüksek olan emeklileri mağdur etmek doğru değil. Umarım tekrarlanan bu yanlıştan en kısa sürede dönerler ve emeklilerde yapılan bir artış tüm emekliler için eşit olur.

BIST için daha pozitif bir başlangıç bekleniyor. Ama önemli bir seçime gittiğimiz için ciddi risk ve belirsizlikler var. Bu süreçte borsanın yükseliş yaşayabilmesi için Varlık Fonu alımları önemli. Eğer Varlık Fonu eli ile bu yükseliş yaşatılacak olursa bu daha mümkün, yoksa yabancının seçim sonucunu görmeden çok istekli olmalarını beklemiyorum. Aynı şekilde geri alım yapan patronların da, seçim sonuçlarına kadar agresif alım yapmalarını beklemiyorum. Geri alımlar sürecektir ama, fiyatı çok yükseltecek boyutta olmasını beklemiyorum. Alım yapılırken yaşanan yükselişler, alımlar kesilince gördüğünüz gibi yerine hemen satışlara bırakıyor. Hatta, alım esnasında bile bunu satış fırsatı olarak kullananlar oldğunu görüyorum.

Kısacası seçimler bitene kadar BIST'in TL zirvesini kırması biraz zor gibi duruyor. Önemli olan düşüşünün sınırlı kalması benim için. Eğer 4890 seviyesini aşağıya kıracak olursak, 4700-4500 alt desteklerine doğru yeni bir satış dalgası yaşama riskimiz teknik olarak mevcut. Ama 4890 seviyesini aşağıya kırmazsak, bu risk gerçekleşmeden seçimlere girmiş oluruz.

Anlayacağınız bir süre çok daha az sayıda öngörü yapmakla yetineceğiz. Gerçekleşmeler oldukça öngörüleri kapatıp, olası düşüşler halinde yeni öngörüler eklemeyi düşünüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi bir hafta olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.03.2023
    09:21

    TCMB haftalık politika faizlerine dokunmayarak %8.50 seviyesinde sabit bıraktı. BIST ne yapacağı konusuna karar veremezken bankalarda yaşanan alımlar, hisse bazlı yükselişleri de beraberinde getirdi. BIST bu sayede 5061 seviyesinden kapanmış oldu. Gece çok sayıda hisse tekniğini paylaştı... Devamı »

  • 23.03.2023
    11:59

    NOT: Yazıyı 09:43'de yanlışlıkla ilk önce duyuru paneline yollamışım! ECB 50, FED 25 baz puanlık artış yaptı. Her iki merkez bankasının başkanı da enflasyon vurgusunu tekrarladılar. Önceliklerinin enflasyon olduğunu söylerek faiz artışlarını yaptılar. Sadece, son gelen veriler... Devamı »

  • 22.03.2023
    09:51

    Banka batışları sonrası piyasa beklentilerinde bir ay önceye göre ciddi değişiklikler oldu. Öncesinde 50 baz puanlık artış konusunda genel bir beklenti vardı. Banka batışları yaşanınca, bu ortamda FED faiz artışını göze alamaz düşüncesi hakim oldu ve beklentiler pas ge&... Devamı »

  • 21.03.2023
    09:47

    Dün gece 00:20 civarı evdeydik. O yüzden duş, valizlerimizi boşaltma falan geç yattık. Sabah da kedi köpeklerimizi besleme derken ekran başına az önce oturdum. Kısa bir yazı olacak. Cuma ve dünkü kapanışlar BIST için kötü olmuş. Önceki y... Devamı »

  • 17.03.2023
    09:35

    Avrupa Merkez Bankası ECB Credit Suisse'nin olası iflas riskine aldırmadı ve önceden açıkladıkları gibi 50 baz puanlık faiz artışını açıkladılar. Şimdi gözler önümüzdeki hafta FED'de olacak. Eğer FED de, aynı tutumu gösterecek olursa, başka banka b... Devamı »