İlginç işler oluyor gerçekten.
Normalde şirketler bir süredir kar yapamıyor ve bu nedenle de ortaklarına istediği halde kar payı veremiyorlarsa, sermaye azaltımı ile düşürülen sermaye tutarını ortaklarına geri ödeyip kar veremeseler de paralarının bir kısmını geri verip onları rahatlatmış olurlar.
Diğer sebeplerden birisi de kapanmayan zararlarını sermaye azaltımından doğan kaynakla kapatmak için bu yönteme giderler. Ama örneğimizde zarar yok. Kar da var. O zaman bu iki neden de yapılan işlemi izah etmiyor.
Geriye, bu işi yapmak için sermayemiz yeterli, hatta fazla diye düşünüp ek yatırım da yapmayı düşünmüyorlarsa sermayenin kendilerine göre fazla diye gördükleri kısmını geri çekmek ortaklara iade etmek için yapmış olabilirler.
Sermaye artışında borsada adetler arttığı için borsa fiyatı düşer ama toplam değeriniz aynı kalır. Sermaye azaltımında da borsadaki adetler azaltıldığı için borsa fiyatına yansıması sermaye artışının tersi yani fiyatınn artması şeklinde olur. Güne de öyle başlamı ama sonra satışlar gelmiş ve taban olmuş.
Taban olması kararla ilgili olacağını sanmam. Bana göre bir süredir zaten ekstra primli işlem görüyordu. Kar realizasyonu başlamış olabilir.
%8 kusur geri topladıkları paylar oranında sermaye azaltımına gitmişler. Geri alım programları aynı şekilde sürecekmiş.
Bu karar bir süre sonra bir satış ya da ortaklık amacı ile de yapılmış olabilir. Yani toplayıp toplayıp sermaye azaltımı yaptıktan sonra, ileride yeni bir sermaye artışı ile artan payı bir başkasına satabilirler. Böylece borsadaki açıklık payını daha fazla arttırmamış olurlar.
Benim aklıma gelen ve yapabileceğim yorumlar bunlar.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_