ECB Banka Risklerine Aldırmadı!

17.03.2023 09:35
  •  A 

Avrupa Merkez Bankası ECB Credit Suisse'nin olası iflas riskine aldırmadı ve önceden açıkladıkları gibi 50 baz puanlık faiz artışını açıkladılar. Şimdi gözler önümüzdeki hafta FED'de olacak. Eğer FED de, aynı tutumu gösterecek olursa, başka banka batışları duyar mıyız göreceğiz. Bazı bankalarda daha ciddi riskler olduğu söylenirken, ABD ve AB'den batan bankaların kurtarılmayacağı açıklamaları varken, FED'in de faiz artışlarını sürdürmesi şu an yatışıyor gibi görünen bankacılık krizlerinin yeniden tetiklenmesine neden olabilir.

Ama hemen belirteyim ki, ben de faiz artışlarına devam etmeleri gerektiği görüşündeyim. Ekonomide enflasyonun kontrolü çok daha önemli. Bankalardaki batış sadece faizlerle izah edilecek, ya da faizlere sığınılarak izah edilecek bir kriz değil. Ana nedenler bankaların kendi risk yönetimleri ile ilgili. Bankalar risklerini dağıtırken doğru tedbirler almadıkları için, faize sığınıp kurtarılma beklemeleri kabul edilebilir değil. Bu hatayı yapmış bankları batırıp, kararlarına devam etmeleri gerekir. Aynı durum Credit Suisse için de geçerli. Banka için yıllardır sorunlu durumu hakkında açıklamalar geldiğini biliyorsunuz. Faiz artışları yokken de C.Suisse'de bu sorunlar vardı. Birçok usulsüz işlem, bilanço zararları, bankaya verilen cezalar var. Büyük ortak Suudiler ek nakit yatırmayıp, İsviçre Merkez Bankasına yükü bırakmak istiyorlar. Eğer ortaklar nakit sermaye katkısı vermezlerse kayyum ile yönetimi almak doğru olur. Yıllardır süren kötü yönetim finans sektörünün üzerinde daimi bir risk olarak devam ettirilmemeli diye düşünüyorum.

Neyse, şimdilik bankacılık krizi kontrol altına alındı gibi bir görüntü olduğu ve İsviçre M.Bankası 50 kûsur Milyar Dolar likidite desteği vereceğiz dediği için bankalardaki düşüşler tersine dönmüş durumda. 

BIST grafiklerine bakınca da banka hisselerinde yukarı tepki görüntüleri var. Ama diğer taraftan da yükseliş tepkilerine gelen satışlar da var. Bugün xbank(bankacılık endeksi) önce 5020 ve sonrasında da 5126 dirençlerini geçecek olursa, hem bankalara hem de endeksin geneline daha güçlü alımların geldiğini görürüz. Ama bu gerçekleşmez ve bankalara satışlar gelmeye devam eder ve Xbank önce 4862 ve sonra 4767 desteklerini aşağıya kırmaya kalkarsa, bu durumda BIST'in de 5045 - 4980 desteklerini test ettiğini görme riskimiz olur!

Açıkçası, olur da 5000-4980 desteklerini zorlayacak olur ve de kıracak olursak, teknik olarak devamında çok daha riskli grafikler oluşacağını gördüğüm için, birkaç gündür teknik desteklerinde hisselere yeni teknik alım öngörüleri vermeden izlemede kalmayı tercih ettim. Nasılsa çok sayıda açık teknik öngörümüz ve onlar için beklentilerimiz belli. Hafta sonunu ve hatta FED faiz kararını görmek istiyorum. Şu an piyasada FED'in kesinlikle 50 baz puan artış artık yapması mümkün değil, hatta pas geçer veya faiz indirimi bile yapar diyenler olsa da, ben 21-22 Mart toplantı kararlarını duymayı tercih ediyorum. Yaratılan algılar her zaman doğru çıkmıyor. Yine öyle olursa çok daha düşük fiyatlarda yeni alım öngörüleri yapma imkanımız olur. Eğer beklendiği gibi faiz artışını 25 puan yapar, ya da pas geçerse o zaman hisselerdeki olası yükselişlerde açık teknik öngörülerimizi gerçekleşmelerle kapatma yoluna gideriz.

Kısacası çok telaşa gerek yok. Ülke olarak çok önemli bir seçime gidiyoruz. Bunun seçim sonuçlanana kadar olumlu olumsuz etkiler yaratacak olan bir çok gelişmesi olabilir. Biraz sakin kalmak, kenarda muhakkak nakit de bulundurmak, kredilerden kesinlikle uzak durmak çok önemli ve doğru bir karar olur.

NOT: 20 Mart tarihinde aranızda olmayacağımı yeniden hatırlatıyorum. Laptopum yanımda olacak. Ama ekranımı açabilir miyim, bunun için gerekli alt yapı olduğum yerde var mıdır bilemiyorum. O yüzden imkanım ve zamanım olursa, pazar günü pazartesi için teknik paylaşımlarımı yaprım. Ama fırsat bulamazsam salı günü aranızdayım. Kendinize ve piyasalara iyi bakın.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.03.2023
    09:38

    Tam ABD'den üç banka ile bu kriz aşılacak mı derken, AB'den Credit Suisse de iflas mı ediyor endişesi patlayınca, Avrupa ve ABD'de sert satışlar yaşandı. Sabah da Asya piyasalarında sert kayıplar görülüyor. Bugün ECB(Avrupa Merkez Bankası) faiz kararın... Devamı »

  • 15.03.2023
    17:17

    ABD'de Slikon vadisinde başlayan kriz, teknoloji şirketlerini fonlayan Silicon Valley Bank ve Sinnature Bank'ın batmasına neden oldu. Arkasından da Silvergate Capital battı. Endişeler bununla sınırlı kalmayıp, devamında Credit Suisse'de de panik başlaması ve Credit Suisse hisselerindeki ... Devamı »

  • 15.03.2023
    09:39

    Hadi ABD'de Banka Batışı Var, Peki Bizde Ne Var? Evet ABD'de bir anda yaşanan banka batışları dış piyasalarda borsalarda satış getirdi. Digital paralar ve ons altında ise hızlı bir yükseliş gördük. ABD'de yaşanan banka satışlarının benzerleri aynı tedirginl... Devamı »

  • 14.03.2023
    09:33

    BIST zaten 5500 direncinde zorlanırken, üstüne ABD banka batışları da yaşanınca, yabancılardaki tedirginlik her yerdeki banka ve yabancı ağırlıklı hisselerde satışların yaşanmasına neden oldu. BIST de bundan nasibini aldı. FED Karar Değiştirir Mi? ABD'de gelen ekono... Devamı »

  • 13.03.2023
    09:28

    2008 yılında temmuz'da dünyanın en başarılı ve karlı bankası seçilen Lehman B. kasım ayında 600 Milyar Dolar büyüklükle batmıştı. Sonra ABD ve AB'de birçok banka battı. Birleşti, kamulaştı. Gelişmiş ülkelerdeki enflasyon kontrol altına alınamadığı ... Devamı »