Yine Realizasyonlar Geldi!

08.03.2023 09:40
  •  A 

Geçen haftadan başlayan yükseliş ve alımlar, dün 5497 seviyesinde kar satışları ile karşılaştı. Bu durum gayet doğal. Sonuçta bir seçime gidiyoruz. Öncesi ve sonrası belirsizlikleri yatırımcıların zaman zaman kar satışlarına yönelmesine neden olabilir. Ama daha ziyade yabancı ve fonlar dirençlerden kar satışları ile piyasayı çeviriyorlar. Yatırımcılar ise bu hareketlerin içinde kalmaya çalışıyor diyebilirim. 

Seçim sonrası belirsizlik ve risklere kısaca vurgu yapmak istiyorum! Eğer seçim sonrası iktidar değişimi yaşanacak olursa, 2002'den beri iktidarın elinde olan birçok kamu bürokrasisi, kamu banka ve şirketinin yönetimleri de değişecektir. Ciddi bir denetim süreci başlayacaktır. Kamudaki bürokrasi değişimi özellikle halka açık olanlarda yatırımcıları, yabancı ve fonları tedirgin edebilir. Bu nedenle bir kısım yatırımcılar seçimlerden önce nakit olmayı, ya da özel sektörün şirketlerine geçiş yapmayı tercih edebilir. 

Gelen bilançolardan holdingler, tuprs, özel durum nedeniyle demirçelik ve çimentolar, kimya şirketleri, ilaçlar, perakendeciler, camlar, gıda şirketleri, gelecek dönemin aklıma gelen ilk potansiyel şirketleri olacaktır görüşündeyim. Özel bankalarımız da olmak üzere bankacılık sektörünün de çok büyük potansiyel taşıdığı görüşündeyim. Sadece seçim sonrası kur ve faiz politikalarında olası değişiklikler bankaların sendikasyon, kkm, tahvil varlıkları nedeniyle riskler taşımasına neden oluyor. Bu nedenle bankaların asıl seçim sonrası sandıktan çıkacak kişi ve politikalarına göre asıl performanslarını göreceğiz diye düşünüyorum.

 Deprem sonrası sert yükseliş yaşayan demirçelik ve çimentolarda bir süredir düzeltmeler yaşanıyor. Ama ülke olarak uzun bir deprem yapılanması, dönüşümüne başlayacağız. Bu nedenle düzeltmeleri sonrası inşaata yönelik tüm sektör ve şirketlerde başta çimento, demirçelik, carbon elyaf, seramik olmak üzere yeniden yükseliş trendleri yaşanmasını bekliyorum. 

BIST 2023 yılında çok daha yüksek yeni TL zirveler görecektir görüşümü koruyorum. Ama yabancısız bunun daha sınırlı kalmasını bekliyorum. Yabancının da seçim sonuçlarını ve sonrasındaki kur,faiz, ekonomi politikalarını görmeden yoğun alımlara gelmesini beklemiyorum. Bu yüzden seçim sonrasına kadar hisse odaklı teknikler ve zaman zaman hisse değişimleri ile süreci geçirmeye çalışmak daha doğru olabilir.

Bu arada ABD'de hep uyardığım canlı ekonomi nedeniyle, FED Başkanı Powell faiz artışlarının süreceğine işaret etti. 50 baz puan artışı da yok sayılmamalı dedi. %4.50-%4.75 olan faiz aralığının %5.75-%6 seviyelerine çıkmasını bekliyorum. Bu da ABD borsalarında ve ons altında satış baskıları yaratıyor. Yani yurt dışı borsaların BIST'i pozitif etkileyecek bir sürece girmesini beklemiyorum.

10:30 gibi Ekotürk Tv.de skype üzerinden sevgili Perihan Tantuğ ile canlı bağlantım olacak. Gündemi konuşacağız. İlginizi çekerse bilginiz olsun.

Bu arada 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlarım. Bir gün değil, her günün bizim için aynı önemi taşıması gerektiğini düşünüyorum. Dünya cinsiyet ayrımı olmadan, her alanda eşit olan kadınlarla güzel. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.03.2023
    09:27

    Kemal Kılıçdaroğlu ittifak adayı, diğer genel başkanlar da cumhurbaşkanı yardımcısı olarak ilan edildiler. Ankara ve İstanbul belediye başkanları da, cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun uygun gördüğü bir tarihte, icracı cumhurbaşkanı adayı olarak görevlendirile... Devamı »

  • 06.03.2023
    09:19

    Bir gün balık tutmaya gittim, ne masa kalmış, ne cam çerçeve:) Akşam dönerken bir arkadaşım aradı, ''bizimki yine balığa çıkıyor, bakalım bu sefer neresi karışacak dedim, masa dağıldı'' diye takılıyor:)) Neyse cumadan beri o oldu, bu oldu dinliyoruz... Devamı »

  • 02.03.2023
    09:25

    Teknik olarak çok önemli bir direnç olan 5315 seviyesini şubat ortasında iki kez denedik ama kıramayıp dönmüştük. Dün bir kez daha bu seviye geçildi ve üzerinde kapanış yaptık. Henüz daha resmi bir açıklaması yapılmayan, Varlık Fonu'... Devamı »

  • 01.03.2023
    09:15

    Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yapılan yasa Mecliste kabul edildi. Cumhurbaşkanının onayı ile yürürlüğe girecek. Yasayı bekleyenlere hayırlı olsun. Devlet için çok ciddi bir kaynak ihtiyacı daha doğacaktır. Bilançolar Hızlandı! Yıl so... Devamı »

  • 28.02.2023
    09:39

    Borsanın deprem sonrası 8-10 Milyar TL'lik BES desteği ve şirketlerin geri alım açıklamaları ile deprem sonrası açılan BIST, bu alımların BES kaynaklı olanları bitince yeniden aşağı-yukarı dalgalanmaya başlayınca, yeni bir destek paketi spekülasyonu ortaya atıldı! Varlık F... Devamı »