Bugün yeni bir yazı yazmayacağım. Yatırımcılarda yaşanan düşüşler nedeniyle panik havasının hakim olduğunu görüyorum. Peki neden? Bizim için en öncelikli sorun şu an için İdlib. Bunun yanında dünya ve yine bizi etkileyecek virüs riski de söz konusu. Bu risklerin hafife alınmaması gerektiğini neredeyse bir aydan fazladır endeksin teknik uyarıları ile birlikte ısrarla yazdığımı biliyorsunuz. Teknik destekler kırılırsa nasıl bir düşüş görülebileceğini de yazılarımda paylaştım. Yeni bir söz yok şuan için. Çok önceden söylediğimiz gelişmeler maalesef piyasaları belirlemeye başladı.
Şimdi hissede yakalanmış olanlar bence geriye çekilip, ortamın düzelmesini beklemeli. Nakiti olanlar da, uygun destek seviyelerine geldikçe, ortama da bakarak yeni alım fırsatlarını değerlendirmek isteyebilirler. Bu arada bir süredir yazdığım yazılarıma göz atmanızı yararlı görüyorum. Lütfen yazılara zamanında göz atmaya özen gösterin ki, sonrasında gelişmeler yaşanmaya ve piyasaları etkilemeye başladığında nedenleri ve yansımaları hakkında fikir sahibi olmanızda yararlı olabilir.
''Felaketler Birbiriyle Yarışıyor!'' 29/01/2020
''Virüs İçin Acil Durum İlanına Rağmen Borsalar Neden Yükseldi?'' 31/01/2020
''Bilanço Sürprizlerine Dikkat!'' 04/02/202
''İyimser Tablo Sürer Mi?'' 06/02/2020
''İdlib Ateşi Yakmaya Başladı!'' 10/02/2020
''İdlib'de Dengeler Yine Değişiyor!'' 11/02/2020
''Büyüme Virüs Etkisi İle Daha da Artabilir!'' 14/02/2020
''Sıkıntılı Haberler Sürüyor!'' 19/02/2020
Eskiden yeniye doğru sıraladım. Böylece ne kadar zaman öncesinden sebepleri ve teknikleri ile uyarıları ısrarla sürdürdüğümü göreceksiniz. Keşke son öngörülere ve yukarı revizelere yakalanmadan gerçekleşmelerin hepsini kapatıp da düşüşü izleyerek geliyor olsaydık. Maalesef son öngörülerde beni de teknikler ve açıklanan bilançolarla yakaladılar.
Hissede olanlara diyeceğim, moraliniz bozulmuştur gayet normal. Ama bunun olmasını istemiyorsanız, zaman zaman da kaçırır mıyım diye düşünmeden satmayı ve sattıktan sonra da hemen ne alayım diye ısrarcı olmamayı öğrenmeniz gerekiyor.
Tabii bir de, hisseler hep yükselmezler. Gördüğünüz gibi her türlü gelişmeden olumsuz etkilenebilirler. En güçlü ve sağlam hisse bile arada düşüşler yaşayabilir. Önemli olan elinizde hisse varsa, bunun bilanço ederine göre iskontolu olmasıdır. Eğer taşıdığınız hisseleriniz iskontolu ise, kriz yaratan dış etken riskleri geçtikten sonra kayıplar hızla telafi edilecektir.
Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_