Bilanço Sürprizlerine Dikkat!

04.02.2020 16:11
  •  A 

Malum yıl sonu bilançoları dönemine girdik. Gün gün bilançolar gelecek. Ara dönemlerde teknikler çok etkili oluyor. Ama bilanço zamanlarında gelecek bilançolar teknikleri ciddi derecede etkileyebiliyor. 

Eğer öncesinde takibinizdeki hisse zaten yeterli yükselişler yaptı ise, gelen bilanço bu yükselişin çok daha üstündeki fiyatlara karşılık geldiyse ne alâ, bilanço ile birlikte o yönde yükseliş sürebiliyor. Hatta bu yükseliş hızlı da olabiliyor. Ama bir süredir yükseliş yaşamış olan hissenin karı beklentileri ve mevcut karı karşılayacak düzeyin altında olursa, o zaman ilgili hissede bir anda satışların geldiğini ve fiyatın düştüğünü görebiliyoruz. 

Şimdi de böyle bir dönemdeyiz. Teknik hareketler biz teknikçileri yanıltabilir. Çünkü gördüğümüz tekniğine göre öngörü verdiğimiz, öngörüyü yukarı revize ettiğimiz hisse, beklendiği kardan düşük kar açıklayacak olursa, teknik görüntüsü bir anda bozulabilir.  Şu an için getirilerine rağmen satmak istemediğiniz, ''ne güzel yükseliyor, bu düşüşte hiç düşmedi dayandı'' dediğiniz hisseler, bir anda kazançların bir kısmını geri verebilirler. 

Kısacası öncesinde zaten yükselmiş olan hisseler, bilançoda sadece kar artışı oldu diye yine yükselir beklentisi hatalıdır. Kârın fiyat beklentilerini karşılayacak boyutta olması esastır. Sonra ''karı artmasına rağmen neden düştü'' diye sormayınız. Nihayetinde 9 aylık bilanço sonrasındaki fiyat hareketlerine de bakınız.

Bu döneme bu açıdan daha temkinli yaklaşmanızı doğru buluyorum. Bilançolar bittikten sonra yine tekniklerin daha etkin olduğu dönem başlar. Ama şimdi esas olan bilançolardır.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.02.2020
    09:15

    Öyle bir jeopolitik bölgedeyiz ki, bir sıkıntı bitiyor olsa, bir başkası karşımıza çıkabiliyor maalesef. Dünyanın korkulu rüyası virüs salgını nedeniyle geçen cuma ABD ve AB borsalarında sert kayıplar yaşanmıştı. Tatil sonrası açılan Çin borsasınd... Devamı »

  • 31.01.2020
    09:38

    Dün acil toplanma kararı alan Düya Sağlık Örgütü, virüs nedeniyle uluslararası kamu sağlığı acil durum çağrısı yaptı. Ama dikkat çektiği ülke Çin değil de, sağlık sistemleri yeteri kadar gelişmemiş Çin dışındaki ülkeler oldu. Seyaha... Devamı »

  • 30.01.2020
    09:44

    Dünya Sağlık Örgütü acil toplantı kararı alıp, virüs ile ilgili açıklamalarda bulunacak. Virüsün 15 ülkeye daha yayıldığı haberi ve acil toplantı kararı dünya borsalarını olumsuz etkiledi. ABD ve AB borsalarının futurelerinde sert kayıplar gör... Devamı »

  • 29.01.2020
    09:13

    Çin'de başlayıp, tüm dünya için bir salgın riski yaratan corona virüs konusu artarak ciddiyetini koruyor. Farklı ülkelerde de görülmeye başladı. Henüz bulunan bir tedavi ve ilaç yok. Bu konuda en önemli risk tabii ki, insan sağlığ... Devamı »

  • 28.01.2020
    01:26

    Değerli Üyeler, 23 Ocak'tan beri Kızımın boynunun sol yanında birkaç yıldır mevcut olan lenf şişlikleri ile ilgili tetkikler yaptırıyoruz. Bugün başka bir uzman prof.'a yeni bir ultrason daha çektirdik. Doktorun değerlendirmesi iç ferahlatıcı oldu. Lenflerd... Devamı »