Dünya Sağlık Örgütü acil toplantı kararı alıp, virüs ile ilgili açıklamalarda bulunacak. Virüsün 15 ülkeye daha yayıldığı haberi ve acil toplantı kararı dünya borsalarını olumsuz etkiledi. ABD ve AB borsalarının futurelerinde sert kayıplar görülüyor.
Birçok batılı ülke Çin'deki üretimlerini durdurma ya da kapatma kararları almaya başladılar. Aynı şekilde Çin'den mal alımı konularında da benzer sert düşüşler görülüyor. Virüs konusu gündem olduğu anda dikkat çektiğim riskler yaşanmaya başladı! Yani dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan, dünyanın en büyük ihracat ve ithalatını yapan ülkelerden Çin ekonomisinde 2020 beklentilerinin tam tersine bir daralma riski ile karşı karşıyayız. Bu gelişmeler kontrol altına alınamazsa, daha doğrusu virüsün yayılması kontrol edilemezse Çin çok büyük bir ekonomik darbe yiyebilir. Tabii böyle bir gelişme Çin ile karşılıklı iş yapan tüm dünya ülkelerini ve şirketlerini de ilk anda olumsuz etkileyecektir. Anlayacağınız 2020 virüs krizi sürprizi ile başlamış oldu. Bakalım gelişmeler ne zaman kontrol altına alınabilecek.
İşte bu belirsizlik ve riskler yükselmişken, Dünya Sağlık Örgütünün acil toplantı çağrısı borsalarda satış getirmiş durumda. Benzer satışların BİST'de de görülmesini bekliyorum. Maallesef 118.663 gap boşluğunu kapatan bir açılış ile güne başlayabiliriz. Altında 117.701 daha güçlü bir destek gibi duruyor. Ama olası satışların sürmesi halinde BİST'in inebileceği alt seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda detaylı görebilirsiniz.
Tabii böyle bir gelişmenin güvenli limanı olarak da ons altın ve bizde döviz kurları olarak görülüyor. Doğal olarak da her ikisinin yükselmesi gram altını yukarı çekiyor. Bu gelişme aşı bulundu gibi bir açıklama ile anında tersine dönüp, şu an yaşananların tam tersi bir piyasa dönüşüne neden olabileceği için, bu olumsuz tablo nedeniyle nakite dönüp borsalardan uzaklaşın da diyemiyorum. Çünkü şuan için yaşananların nedeni virüs paniği. Ama şirketlerimizin kar beklentileri gayet iyi. Bu kriz hızlı kontrol altına alınırsa, düşüşler alım fırsatları olur. Ama sizler yine de kredili işlemlerden uzak durunuz. Çünkü çözümün uzaması, bizdeki şirketleri de sonrasında olumsuz etkilemeye başlar.
Düşüşlerde Alım Yapılabilir!
Evet çok sayıda hisse için yaşanan düşüşler alım fırsatları yaratıyor. Bankalar için de teknik alımlara uygun seviyeler olduğunu görüyorum. Açık öngörülerimde bulunan diğer birçok şirket için de öyle. Benzer şekilde yeni alım öngörüleri de girebilirim. Ama virüs gelişimi ne kadar daha kriz yaratacak o belirsizlik yaratıyor. Ama bir şekilde kontrol altına alınmasını bekliyorum. Fakat yayılması Çin dışında hızlanırsa, düşüşler de paniğe dönüşüp hızlanabilir. İşte bu nedenle olası alımlarda hisselerin şu an için ucuz olduğu için alınabileceğini ama, virüs paniği nedeniyle daha düşük fiyatları görme riski olduğunu bilerek alınız. Karlı satış için de beklemek zorunda kalabileceğinizi de göze almanız gerekir.
Tabii eğer virüs salgını kontrol iyice kaçarak çok hızlı bir şekilde dünyaya yayılmaya kalkarsa, zaten o kısmı düşünmek bile istemiyorum. Bir felakete dönüşeceği için her alanda çok büyük olumsuz yansımalar görürüz. Borsalardaki düşüşler derin, ekonomilere etkisi çok olumsuz olur. Biz yaşam süremizde böyle bir salgını yaşamadığımız için, bu boyuta gelmeden çözülebileceği, çaresinin bulunacağı umudumu koruduğum için bu riski çok ciddi bulmakla birlikte, geçici olacaktır diye umuyorum. Aksi durum ekonomi ve finalsal yansımaları bir tarafa bırakalım, insanlık için bir felaket olur.
FED Faize Dokunmadı!
ABD Merkez Bankası FED, faizlerde değişiklik yapmadı. Faizler % 1.50 - % 1.75 aralığında sabit tutuldu. Powell, yatırım ve ticaretteki zayıf görüntüler ve kaygılar nedeniyle mevcut genişletici para politikasının Nisan ayına kadar daha süreceğini ama eninde sonunda varlık alımlarının azaltılacağını söyledi.
Çin'den dünyaya risk olarak yayılma tehlikesi gösteren corona virüs, tüm merkez bankalarının politikalarının değişmesine neden olabilir! Eğer kriz derinleşirse, Çin ile olan ticaret çok sert düşeceği için, ülkelerin ve kişilerin her alandaki taleplerinde de sert düşüşler görülebilir. Bu durum Çin ile iş yapan çok ülkenin ve şirketin ciddi ekonomik ve finansal kriz içine girmesine de neden olabilir. Böyle bir ortam yaşanacak olursa, o zaman dünya merkez bankaları başta FED olmak üzere, ekstra genişletici piyasa kararları almak zorunda kalabilirler. Buna rağmen de, düşen talep nedeniyle enflasyonun da düştüğünü görebiliriz.
Umarım virüs riski en kısa sürede çözülür ve tüm dünya bir anda girmekte olduğu bu kaostan en kısa sürede çıkar. Dediğim gibi, virüs kontrol altına alındı haberi geldiği anda, tüm dünya borsalarında sert yükselişler, kur ve onsta o anki seviyelerine göre düşüşler yaşanacaktır beklentisindeyim.
Hepinize bol kazançlar dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_