Başımız Sağolsun!

27.01.2020 01:49
  •  A 

Elazığ depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize baş sağlığı diliyorum. Yaralılara da acil şifalar dilerim. 

Elazığ depremi maalesef yine ülkemize büyük bir deprem acısı yaşattı. Allah bir daha böyle bir acı ve felaket göstermesin diyorum ama, malzemeden, çimentodan, demirden çalarak insan olduklarını unutanlara mani olmadığımız müddetçe, dere yatağındaki binalarda daha ucuz diye ev aldığımız, kirada oturduğumuz müddetçe, inşaat teknolojilerini deprem gerçeğine göre yapmadığımız, binaların altında dükkan ve mağazalara yer açacağız diye kolon kestiğimiz müddetçe bu acıları daha çok kez yaşayacağız diye korkuyorum. Umarım yanılırım. 

Japonya bizden çok daha şiddetli ve sık depremler yaşayan bir ülke. Ama deprem nedeniyle bu denli can ve mal kaybı olmadığını görüyoruz. Bizde bir yerlerde yanlış giden birşeyler var olduğu bir gerçek. Ama kamu, ama bireyler olarak artık daha büyük bir felaket yaşamadan hepimiz üstümüze düşeni yapmalı ve depremi bir felaket olmaktan çıkarmalıyız. 

ABD Bağdat Elçiliğine Füze Atıldı!
              Maalesef deprem ile derin bir üzüntü yaşamış olsak da, diğer taraftan devam eden bir yaşam var. İşimizin gereği olarak olası gelişmelere de değinmek zorundayız. Dün akşam ABD'nin Irak Bağdat büyükelçiliğine roketli saldırı düzenlendi. Can kaybı konusunda bilgi henüz net değil. Ama elçiliğin isabet aldığı haberi var. Olası asker kayıpları, İran ile gerilimi arttıracak gelişme olur. 

Koronavirüs Yayılmaya Devam Ediyor!
              Çin'den dünyaya yayılma riski taşıyan koronavirüsü hakkında gelişmeler henüz umut vermiyor. Resmi açıklamaların çok üstünde sayıların yer aldığı spekülasyonlar var. Eğer yakın zamanda virüsün kontrol altına alınması sağlanamazsa dünya ticareti ve büyümesi için önemli bir sorun ile karşı karşıya kalabiliriz. Çin'den yapılan ithalatta önemli düşüşler görülebilir. Tüm Çin ithal ürünleri olumsuz etkilenecektir. Oyuncak, gıda, tekstil ilk darbe yiyen alanlar olabilir. 

Ama bu arada Türkiye için de çok değişik fırsatlarla karşılaşabiliriz! Özellikle ABD ve AB'nin Çin'de yaptırdığı ve ülkemizde üretebileceği yukarıda ilk aklıma gelen ikame üretimler söz konusu ise, virüsün yayılması sürecek olursa, bazı ithalatların ülkemize kaydığını görebiliriz. Virüsün kontrol altına alınması sonrasında da, bir süre yaşanacak tedirginlik nedeniyle Çin'den italatta kayıplar sürecektir. Tabii bir tarafta insan hayatı, diğer tarafta ise ticaret fırsatlarını konuşmak çok da hoş değil. Lakin böyle bir gelişme de yaşanabilir. Umarım virüsün yayılması en kısa zamanda engellenir. Ama şu an için maalesef dünya için önemli bir risk teşkil edecek şekilde yayılmaya devam ediyor.

BİST Ne Yapar?
              Cuma günü seans içi yine ciddi kar satışları yaşandı. Ama seans sonu önemli kısmı geri alınmıştı. Dünya borsalarını olumsuz etkileyen virüs konusundaki risk sürüyor. Üstüne ülkemizi derinden etkileyen deprem yaşadık. Son olarak da ABD'nin Bağdat elçiliğine atılan füzeler var. Olumlu bir açılış yine de olur mu bilemiyorum. Tekniklere bakınca, cuma günü sonrası yükseliş bekliyorum derdim. Ama şimdi diğer gelişmeler kafamı karıştırdı. Çin başta, dış borsalarda ciddi düşüşler yaşanıyor. Muhtemelen tüm bunların etkisi ile BİST de haftaya düşüşle başlayabilir. 

Sonuçta ne olacaksa, teknikler buna yön verecek. Destek-Direnç Tablomuzdaki teknik seviyeleri yakından takip etmenizde yarar var.

14.00 Sonrası Ekran Başında Olmayacağım!
              Kızımın boğazındaki lenflerin şişkinliği ile ilgili tahlilleri sürüyor. Doktorlar bir şey olacağını düşünmüyoruz ama yine de bakalım dedikleri için, farklı bir yerde daha ultrason çektirmemizi istediler. 15.30 civarı randevumuz var. Eğer ultrason sonrası bir de pataloji görsün diyecek olurlarsa, bezelerden birini çıkartıp patolojiye yollayacaklar. Ona göre de neticeyi kesinleştirmeyi düşünüyorlar. Ama ultrason sonrası da gerek yok denebilirmiş. 

Hematoloji doktorumuz da korkulacak birşey yok, sadece içimiz rahat olsun diye her türlü tetkiki yapıyoruz dediği için benim içim huzurlu. Hatta herşeye detaylı bakıp incelemelerinden de memnunum. Yoksa Buse İstanbul'dan sık sık arayıp boğazımdaki bezeler çok şişti-büyüdü diye bizi tedirgin ediyordu. Böylece O da, biz de rahatlamış oluruz. 

Bu arada geçen perşembe günü Buse'nin tetkikleri yaptırırken, ben de bir süredir iner-çıkarken, yürürken, oturup-kalkarken ağrı yapan dizime baktırdım. MR'da sağ dizimde küçük menisküs yırtığı çıktı. Krem ve ilaç tedavisi başlattılar.

Hepinize sağlık başta, iyi haftalar dilerim. 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.01.2020
    09:45

    BİST seans içi ciddi kar realizasyonları yaşamasına, hatta kısmen seans sonu eksi kapanışlara rağmen, teknik bir düzeltmeye dönüşmeyen trend nedeniyle yükseliş yönündeki beklentilerimi koruyorum. Bugün de güne hızlı bir yükselişle başlanacak gibi g... Devamı »

  • 23.01.2020
    09:29

    Ülkemiz deprem kuşağında olan ve bu nedenle neredeyse her bölgesinde deprem riski yüksek bir ülke maalesef. Ama unutmayın ki, Japonya da çok yüksek deprem riski olan bir ülkedir. Ama çok sık ve yüksek yaşanan depremlerde ciddi can kaybı yaşanmaz. &Cce... Devamı »

  • 22.01.2020
    09:54

    Zaten bu görüşü savunduğumu biliyorsunuz. Bu durum teknik olarak dikkat çektiğim 127.000 seviyesine kadar sürebilir. Sonrasında 138.000 - 144.000 seviyelerini bekliyorum ama arada bir teknik düzeltme her an görebiliriz. Halkbank Davası Elimi Tutuyor! ... Devamı »

  • 21.01.2020
    09:41

    Sonuçta tarihi zirveleri geçtiğimiz endeks seviyelerinde olduğumuz için kar satışları her zaman her sebeple yaşanabilir. Kaldı ki, zaten hergün seans boyunca da yaşanıyor. Ama sonra yine yoluna devam ediyor. Bugün de özellikle Çin'de ortaya ç... Devamı »

  • 20.01.2020
    09:34

    Hafta sonu piyasaları bozacak özel bir risk yaşanmadı. Bu nedenle teknik olarak BIST 119.500 seviyelerinin üstünde kaldığı müddetçe, henüz kar satışları hızlanır ve düzeltme yaşanacak diyemem. Tam tersi 119.500 seviyelerinin üzerinde ve özellikle 121.53... Devamı »