Deprem Gerçeği İle Yaşamak!

23.01.2020 09:29
  •  A 

Ülkemiz deprem kuşağında olan ve bu nedenle neredeyse her bölgesinde deprem riski yüksek bir ülke maalesef. Ama unutmayın ki, Japonya da çok yüksek deprem riski olan bir ülkedir. Ama çok sık ve yüksek yaşanan depremlerde ciddi can kaybı yaşanmaz. Çünkü buna göre bilinç oluşmuştur. Buna göre inşaat teknolojilerini uyguladıkları için deprem kayıpları genelde çok düşük olur. 

Dün gece Manisa ve gece de Ankara merkezli iki deprem yaşandı. İstanbul'da zaten uzun süredir ciddi bir deprem beklentisi var. Öncelikle doğal afetlerden Allah korusun tabii ama, insanlar da üzerine düşeni yapmalı tabii. Kontrolsüz, kaçak yapılar engellenmeli. Söz de kontrolü yapılması gerekenlerde de bu kontroller hakkıyla yapılmalı. Aslında yapılan inşaatı kontrol edecek olandan ziyade, asıl yapan insan hayatının önemini unutmamalı ve dünya malı hevesi ile inşaattan çalarak hırsızlığa yönelmemelidir. İnşaatlar bu risk göz önünde tutularak olması gerektiği gibi yapılırsa, o zaman depremlerdeki kayıplarımız az olacaktır.

Lakin hala kentsel dönüşümlerin gerektiği hızda yapılmadığını, deprem toplanma alanlarının ticari imara açıldığını, 1999 depremi sonrası kentin birçok yerine konan deprem konteynerlerinın yerinde olmadığını ya da yeterli olmadığını görüyor, duyuyoruz. Umarım bu konudaki bilinç her kesimde gerektiği düzeye erişir. 

Dün yaşanan depremde biz evin farklı yerlerinde buluna  3 fert olarak hiç hissetmedik. Sosyal medyadaki panik paylaşımları sonrası nerede olmuş diye merak edince Manisa'da olduğunu öğrendik. Herkese geçmiş oldun. Allah korusun diyorum.

Kar Satışları Normal!
              Lütfen özellikle yeni üyelerimiz ve siteyi telefon üzerinden takip eden ve bu nedenle hisse öngörülerini kaçırmadığı halde, yazıları okumaya üşenenler son bir hafta-on günlük yazılarımı muhakkak okusunlar. BİST'in yükseliş trendi içinde dahi her an kar satışları yaşayabileceği uyarılarımı göreceklerdir. Bu kapsamda BİST dün yine seans içi yeni bir rekor görmüşken sonrasasında gelen satışlar neticesinde 809 puan eksi kapattık. 

Bu görüntüler bundan sonra da olacak olan gayet doğal teknik hareketlerdir. Sebep aramaya gerek yok. Sebep her zaman bulunur. Bir gün virüs denir, başka gün Trump denir, diğer bir gün ekonomik veriler denir. Dış borsalardaki düşüş denebilir. Sonuçta belli bir süre kesintisiz yükseliş yaşamış endekslerde her an yükselişin satışı gelirse diye birileri satmaya hazırdır. Yükselişin durduğu ya da satış geldiğini görünce hemen kar realizasyonuna kalkarlar. Dün de benzer sebeplerle bu satışları gördük. Yazılarımda rekorlarla kar satışlarının iç içe olacağı uyarılarını yaptığımı okumuş olmanız lazım. 

Önemli olan satışların daha derin bir düzeltmeye dönüp dönmeyeceğidir. Teknik olarak sıralı 120.442 ve 119.595 civarı destekler önemli. Eğer özellikle ikinci destek kırılacak olursa o zaman satışlar düzeltmeye dönüşebilir. Dünkü görüntü ile bu yaşanacak diyemeyiz. Ama güne yine eksi başlayacağımız görüşündeyim. Devamı nasıl gelecek gelişmeler gösterecek. Fakat BIST'in 115.900 civarı desteklere kadar düşmesi aslında gayet sağlıklı ve yükseliş beklentilerini bozmayacak teknik bir düzeltme olur. Bu yaşanacak olursa, birçok yeni yatırımcı için yeni alım fırsatları oluşur. Ama öncelikle yukarıdaki iki destek seviyesinin kırıldığını görmemiz gerekir. Yoksa BIST 121.531 seviyesinin üstünde kalırsa, önemli bir düzeltme yaşanmadan 127.000 görülebilir dediğim direnç seviyesine doğru yükseliş devam da edebilir. 

Dediğim gibi, güne düşüşle başlanacak gibi görünüyor. Çin Borsasında % 3 civarı bir düşüş yaşanıyor şu an. Doğal olarak virüsün çıktığı ülke olarak bir panik yaşanıyor olabilir. Virüsün yayılma haberleri arttıkça bu satışlar da artacak ve ABD ve AB borsalarına da yansıyacaktır. BİST de bu düşüşlerden etkilenecektir. Ama Çin'den virüs kontrol altına alındı diye haber duyulacak olursa, bu takdirde de bir anda alımların geldiğini görürüz. 

Ama özellikle uyarıyorum. Böyle bir salgın çok önemli bir risktir. Eğer Çin dışı özellikle ABD ve AB ülkelerinde de yayılma haberleri gelecek olursa, o zaman tüm borsalarda panik satışları derinleşebilir. Bir tarafta deprem, diğer tarafta virüs salgını. Her ikisi de güncel gündemleri dışındaki gelişmeler. O nedenle akıbetini tam bilmek mümkün değil.

Biz teknikleri referans alarak yolumuzu bulmaya çalışmalıyız. Bu teknikleri yazının içinde ve Destek-Direnç Tablomuzda verdim. Lütfen bunları dikkatli takip edeniz. Ama son dönem uyardığım hisse bazlı hareketler yine devam edecektir. Bu ayrışmaları yakalamanızı temeni ederek, hepinize bol kazançlar diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.01.2020
    09:54

    Zaten bu görüşü savunduğumu biliyorsunuz. Bu durum teknik olarak dikkat çektiğim 127.000 seviyesine kadar sürebilir. Sonrasında 138.000 - 144.000 seviyelerini bekliyorum ama arada bir teknik düzeltme her an görebiliriz. Halkbank Davası Elimi Tutuyor! ... Devamı »

  • 21.01.2020
    09:41

    Sonuçta tarihi zirveleri geçtiğimiz endeks seviyelerinde olduğumuz için kar satışları her zaman her sebeple yaşanabilir. Kaldı ki, zaten hergün seans boyunca da yaşanıyor. Ama sonra yine yoluna devam ediyor. Bugün de özellikle Çin'de ortaya ç... Devamı »

  • 20.01.2020
    09:34

    Hafta sonu piyasaları bozacak özel bir risk yaşanmadı. Bu nedenle teknik olarak BIST 119.500 seviyelerinin üstünde kaldığı müddetçe, henüz kar satışları hızlanır ve düzeltme yaşanacak diyemem. Tam tersi 119.500 seviyelerinin üzerinde ve özellikle 121.53... Devamı »

  • 17.01.2020
    09:40

    BİST bir süredir yatırımcıların yüzünü güldürmeye devam ediyor. TL zirveyi geçtikten sonra kar satışlarının gelmesi gayet doğaldır. Ama şimdilik bu satışları sadece kısmi kar satışları olarak görüyorum. Teknik bir düzeltmeye dönüşmesi i&c... Devamı »

  • 15.01.2020
    09:24

    Dün uzun zamandır uzak kaldığımız 121.531 zirvesine çok yakın seviyeden 121.423 puandan kapatmıştık. Günün en yükseğinden yapılan kapanışlar, teknik olarak bir gün sonra yükseliş ile açılışların olması beklentisi yaratır. Ben de normalde bu beklenti ile, b... Devamı »