İdlib'de Şehitlerimiz Var!

03.02.2020 09:15
  •  A 

Öyle bir jeopolitik bölgedeyiz ki, bir sıkıntı bitiyor olsa, bir başkası karşımıza çıkabiliyor maalesef. Dünyanın korkulu rüyası virüs salgını nedeniyle geçen cuma ABD ve AB borsalarında sert kayıplar yaşanmıştı. Tatil sonrası açılan Çin borsasında da % 10'a yakın kayıplarla açılış yaşandı. Bugün ise ABD ve Almanya borsalarının futurelerinde alımlarla güne başlanıldığını görüyoruz. 

Bunun nedeni nedir tam emin değilim. Ama Tayland'da HİV ve grip ilaçlarının karması bir tedavi ile virüsün 48 saat içinde etkisini kaybettiği yönünde teyitlenmemiş bir haber var. Bundan kaynaklanıyor olabilir mi bilemiyorum. Yoksa gelen ABD şirket bilançoları nedeniyle ise, virüs sorunu çözülmeden kalıcı bir iyimserlik yaratmasını beklemiyorum. 

Şehitlerimize Allah'tan Rahmet Diliyorum!
              Virüs tarafından olumlu bir haber duyar mıyız derken, Suriye'den şehit haberleri ile güne başladık maalesef. Esad güçlerinin yoğun topçu ateşi nedeniyle 9 yaralı 4 şehit haberi var. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve ülkemize de baş sağlığı diliyorum. Gazilerimizin de en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmasını dilerim.

Bu konu sıkıntılı bir gelişme. Çünkü Rusya'nın oluru ve desteği olmadan Esad güçlerinin bunu yapabileceğini düşünmüyorum. Önceki sınır ötesi müdahalelerde Rusya ile mutabakat halinde olduğumuz için, bunun etkisi pozitif olarak yansıyordu. Ama bu sefer Rusya ile aramızda da bir takım anlaşmazlıklar olduğu görülüyor. Bu sorunu bir şekilde çözeriz ama ne kadar uzar ve arada gerilim ne boyuta tırmanır bilemiyorum. Fakat, asker kayıplarımızın karşılığında benzer sert bir müdahaleyi göstermemiz BİST'in olumsuz ayrışmasına neden olabilecek bir risktir. 

Ocak Enflasyon Verisi Gelecek!
              10.00'da Ocak aylık ve yıllık enflasyon verileri gelecek. Bir önceki aya göre kısmi bir yükseliş görülebilir. Ama bunun özellikle Dolar üzerindeki etkisi sınırlı olacaktır. Dolar 5.99-6.00 direncine sahip. Bu direnç kırılmayabilir. Ama kırılacak olursa, 6.02 - 6.05 - 6.06 - 6.11 - 6.12 - 6.15 diye sıralanmış dirençler var. 5.96'nın altında ise, 5.95 - 5.92 destekleri mevcut. Enflasyonda kısmı artış beklentisi ve yeniden faiz indirimi ihtimali nedeniyle kurda fazla bir geri gelme yaşanmasını en azından şimdilik beklemiyorum.

İdlib'deki şehit haberlerimiz olmasaydı, güne 500-700 puan arası bir yükseliş ile başlanmasını bekliyordum. Fakat İdlib'teki şehit haberleri nedeniyle tam yorum yapamıyorum. Bu konu BİST'in kendi özelimizde negatif ayrışmasına neden olabilecek bir risktir. Verecek olduğumuz karşılık çok önemli.

Hepiniz için iyi bir hafta olmasını dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 31.01.2020
    09:38

    Dün acil toplanma kararı alan Düya Sağlık Örgütü, virüs nedeniyle uluslararası kamu sağlığı acil durum çağrısı yaptı. Ama dikkat çektiği ülke Çin değil de, sağlık sistemleri yeteri kadar gelişmemiş Çin dışındaki ülkeler oldu. Seyaha... Devamı »

  • 30.01.2020
    09:44

    Dünya Sağlık Örgütü acil toplantı kararı alıp, virüs ile ilgili açıklamalarda bulunacak. Virüsün 15 ülkeye daha yayıldığı haberi ve acil toplantı kararı dünya borsalarını olumsuz etkiledi. ABD ve AB borsalarının futurelerinde sert kayıplar gör... Devamı »

  • 29.01.2020
    09:13

    Çin'de başlayıp, tüm dünya için bir salgın riski yaratan corona virüs konusu artarak ciddiyetini koruyor. Farklı ülkelerde de görülmeye başladı. Henüz bulunan bir tedavi ve ilaç yok. Bu konuda en önemli risk tabii ki, insan sağlığ... Devamı »

  • 28.01.2020
    01:26

    Değerli Üyeler, 23 Ocak'tan beri Kızımın boynunun sol yanında birkaç yıldır mevcut olan lenf şişlikleri ile ilgili tetkikler yaptırıyoruz. Bugün başka bir uzman prof.'a yeni bir ultrason daha çektirdik. Doktorun değerlendirmesi iç ferahlatıcı oldu. Lenflerd... Devamı »

  • 27.01.2020
    01:49

    Elazığ depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize baş sağlığı diliyorum. Yaralılara da acil şifalar dilerim. Elazığ depremi maalesef yine ülkemize büyük bir deprem acısı yaşattı. Allah bir daha böyle bir acı ve felaket g&... Devamı »