Büyüme Virüs Etkisi İle Daha da Artabilir!

14.02.2020 09:29
  •  A 

Dün % 8.6 olarak gayet iyi bir oranda gelen Aralık ayı sanayi üretimi yüzleri güldürmüştür. Böylece 2019 yılını yıl için kötümser tahminlerde bulunanların tersine yine büyüyerek kapatmış olduk. Aylık sanayi üretimi de % 1.9 artış göstermiş. Beklentilerden iyi gelen sanayi üretimi Çin'den tüm dünyayı tehdit eden virüs korkusu nedeniyle daha da olumlu etkilenip sonraki aylar için de beklediğimizden iyi artışlar gösterebilir.

Çünkü virüs riski ilk ilan edildiğinde de söylediğim gibi, Çin'de üretim yaptıran bir çok şirket Çin'den mal alımını, üretim faaliyetlerini, Çin'deki fabrika, bürolarını kapattılar. Aynı şekilde Çin'deki riski bölgelerde bulunan fabrikalar da üretim yapamıyorlar. Hal böyle iken bu durum dünya büyümesi ve ticareti için olumsuz etki gösterecektir. Biz dahil Çin'den aramal ve mamül alanların ticaretinde de düşüşler yaşanacaktır. Lakin, özellikle gelişmiş batı ülkelerinden Çin'de üretim yaptıranlar, bir anda yapamadıkları tedarikleri telafi etmek için arayış içine gireceklerdir. Bu nedenle Türkiye'ye tekstil, oyuncak, sağlık ürünleri, mobilya başta hemen her alanda sipariş yönelmesini bekliyorum. Hatta bilişim ve bilişim alt yapısı sektöründe dahi, Çin'de üretim ya da yaptığı üretimi gönderememe sıkıntısı yaşayan şirketlerden Türkiye üzerinde üretim yaparak bu satışlarını telafi yolu aradıklarını görebiliriz. Kısacası Çin ile ticaret yapanlardan ve Çin'in kendisinden ciddi bir ticaret-üretim yönelmesi bekliyorum.

Lakin bununla birlikte teknik olarak gördüğümüz tabloyu dikkatli takip etmekte yarar var. Çünkü virüs ve İdlib riskleri nedeniyle düşüş riskleri taşırken, İdlib konusunda yaşanacak bir çözüm açıklaması ile de bir anda ciddi bir yükseliş trendine de girebiliriz. BİST olarak iskontolu olduğumuz görüşümü koruyorum. Ama bahsettiğim risklerin tehlikelerine dikkat çekmemek olmaz. 

Teknik olarak ifade edecek olursak, altta 118.255, üstte 121.673 direnci kırılacak olursa, yeni rekor beklentileri artacaktır. Bir de 124.536 olarak gördüğümüz TL zirvesini geçecek olursa, o zaman da hızlı bir şekilde 127.000 - 135.000 - 138.000 - 144.000 gibi zirve arayışlarının başladığını görürüz. Ama aynı şekilde 118.255 olarak belirttiğim destek bir nedenle kırılacak olursa, o zaman da 112.876 olarak gördüğüm gap boşluğunu kapatmaya yönelen bir endeks hareketi de görebiliriz. Bu nedenle lütfen teknikleri yakından takip edelim derim.

Cari Denge Verisi Gelecek! 
              Büyüme için mutlu olurken, ithale dayalı üretim biçimimiz nedeniyle büyümenin hızlı artması demek, cari denge rakamlarında da açığın artışı şeklinde karşımıza çıkacaktır. 2019 yılında pozitif cari fazla nedeniyle kur baskısını çok yaşamadık. Ama 2019 sonu hızlanan büyümenin  2020 yılında da aynı şekilde sürmesi halinde cari açık yeniden artmaya başlaryacağı için kur baskısı da artacvaktır. İşte bu ortamda faiz toplantısı yapacak TCMB'nın faiz indirimlerinde eli zayıflamaya başlayacaktır. Bu ortamda faiz indirimini pas geçerse tamam ama, artmaya başladığı görülen cari açığa rağmen, faiz indirimlerine aynı şekilde devam ederse, kur artış baskısı da artacaktır. Bu durum önemlidir. Çünkü yine ithal ekonomisi olmamızdan ötürü, artacak olan kur nedeniyle ithalatın, ithalata dayalı üretimin maliyet ve fiyat artışları görülür. Bu da enflasyonun artması yönünde sorun olacaktır. Bu sorunu aşmak istiyorsak, özellikle ithalini yaptığımız ara mal sektöründe yerli üretimi teşvik etmeliyiz.

Bu ortamda hisse bazlı takibe devam. Hepinize iyi bir seans dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.02.2020
    09:08

    Virüs endişesi, İdlib riski, iç siyasette alevlenen kavgaların moral bozduğu ortamda, bugün gelecek sanayi verisi moral verebilir. Geçen ay açıklanan kasım ayı sanayi üretimi % 5.1 gelmişti. Bir önceki aya göre de % 0.7 artış yaşanmıştı. Bugün a&cce... Devamı »

  • 12.02.2020
    09:27

    Dün cumhurbaşkanımız Putin ile telefon görüşmesi yapacak açıklamaları ile düştüğü seviyelerden yine ciddi bir toparlanma yaşayan BİST'e rağmen, ben Suriye gerilimini halen çok ciddi bir risk olarak görüyorum. Bu nedenle açılış dış piya... Devamı »

  • 11.02.2020
    09:20

    Öncelikle dün kaybettiğimiz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınları ve ülkemize de baş sağlığı dilemek istiyorum. Suriye'ye Rusya ile uzlaşı içinde yaptığımız kara harekatları sonrası, Rusya ile ilişkiler zirveye taşınmıştı. ABD ile ilişk... Devamı »

  • 10.02.2020
    17:18

    Maalesef bu gidişin sonu riskli olduğunu gördüğüm için, bir süredir İdlib riskine dikkat çekiyordum. Sonuçta başka bir ülkenin topraklarındayız. Adım adım da gözlem noktalarımızı çeviriyorlardı. Ruslarla birlikte bölgeye uçak saldırıları yapılıyordu. Yani her şekilde Ruslardan destek gördükleri k Devamı »

  • 10.02.2020
    09:27

    Biliyorsunuz öncesinde Dolar kuru üzerinde swap manipülasyonu tedbiri için swap limitlerinde % 25 ile sınırlamalar olmuştu. Cuma günü beklentilerden yüksek gelen ABD tarımdışı istihdam verileri ve İdlib gerilimi ile 6.05'e çıkan Dolar nedeniyle BDDK ye... Devamı »