BDDK'dan Yeni Swap Hamlesi!

10.02.2020 09:27
  •  A 

Biliyorsunuz öncesinde Dolar kuru üzerinde swap manipülasyonu tedbiri için swap limitlerinde % 25 ile sınırlamalar olmuştu. Cuma günü beklentilerden yüksek gelen ABD tarımdışı istihdam verileri ve İdlib gerilimi ile 6.05'e çıkan Dolar nedeniyle BDDK yeni bir swap hamlesi yaptı ve limitleri % 10'a indirerek haftaya başlangıç yaptı. 

Alınan swap kararı ile TL'nin döviz cinsi paralara karşı güçlü durması hedefleniyor. İlk tepki Dolar ve Euro'da düşüş olarak yaşandı. Fakat ben sorunun ABD tarım dışı istihdam verileri olduğu görüşünde değilim. Etkisi tabi vardır. Ama asıl kur tepkisinin nedeni olarak gerilen İdlib gelişmelerini görüyorum. Rusya destekli rejim güçleri İdlib'de adım adım ilerlemeye devam ediyor. Rus uçakları da İdlib'de bir takım hedefleri vuruyor. Esad güçleri İdlib çevresinde bulunan bazı gözlem noktalarımızı çevirmiş durumda. Hatta bu nedenle, Cumhurbaşkanımız Şubat sonuna kadar gözlem noktalarımızın gerisine çekilmedikleri takdirde, bunu bizim sağlayacağımızı ilan etti. Cuma günü bölgeye komandolar, tank ve personel taşıyıcılar gönderilince gerilimin artması kurların tepki vermesine neden oldu diye düşünüyorum.

İşte bu nedenle Swap kararı ilk anda kurlarda gevşeme yaratmış olabilir. Ama asıl önemli olan İdlib'de yaşanacak gelişmelerdir diye düşünüyorum. Umarım iki ülke Suriye topraklarında karşı karşıya gelmeyiz. Çünkü rejimin arkasında Rusya olduğu için, olası bir çatışma Esad ile savaş gerilimi yaratabilecek bir risktir. 

İdlib gerilimi için Rusya heyet yolluyor. Rusya ile aramızda beliren sorunu aşarsak, kurlar daha sağlıklı geri gelecektir. Ama eğer uzlaşma çıkmazsa, bu takdirde kur swapa rağmen yeniden hareketlenebilir.

BİST ve ABD borsaları için geçen hafta yaşanan yükselişlerin virüs sorunu halen sürmesi nedeniyle fazla iyimserlik olduğunu düşündüğümü, bu nedenle ABD borsalarında ve BİST'de satışların gelmesi uyarısı yaptığımı biliyorsunuz. Öyle de oldu. Umarım İdlib gerilimi ile başladığımız haftayı iyi tamamlarız.

Teknik olarak 120.190 - 119.242(gap) gibi birçok ara kademe desteği mevcut. Ama en önemli destek seviyesi 118.255. Bu destek ancak İdlib çevresinde Suriye ile çatışma riski yaşanırsa göreceğimizi düşündüğüm bir alt destek olur. Eğer bu nedenle görülür ve kırılacak olursa, o zaman teknik düşüş formasyonu olan ikili tepe formasyonu riski başlar. Bu destek kırılacak olursa yeni bir satış dalgası başlar. Bunları detaylı şekilde destek-direnç tablosunda paylaştım. Orada göreceksiniz.

Bu arada bir konuya daha dikkat çekeyim! Eğer Rusya ile ilişkileri bozacak olursak, karşılığında ABD ile ilişkilerde pozitif gelişmelerin yaşandığını görebiliriz. Bu ihtimali de göz ardı etmeyelim derim. Yani düşünmediğimiz bir Rusya gerilimi yüzünden, ABD ile ilişkilerde yeniden iyimserlik yaşanması ise pozitif etkiler yaratacak gelişmeler olur.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.02.2020
    09:49

    Uzun zamandır azil konusu ile meşgul olan ABD başkanı Trump, beklendiği gibi aklanıp bu sorundan kurtulmuş oldu. Artık yine atacağı twitlerle gündem üzerinde etkili oladuğunu göreceğimiz günler başlayacaktır diye düşünüyorum. Bizleri etkileyecek konular AB ile tica... Devamı »

  • 06.02.2020
    09:31

    Öncelikle Van'da yaşanan çığ felaketinde ve İstanbul'da pistte yaşanan uçak kazasında hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine baş sağlığı, yaralılara da acil şifalar dileyerek yazıma başlamak istiyorum. Maalesef 29 Ocak tarihli ''Felaketler Birbiriyle Yarışıyor!&#... Devamı »

  • 05.02.2020
    09:12

    Bir süredir corona virüsü endişesi ile sert kayıplar yaşayan tüm borsalar dün bir soluk almış oldu. Dış borsalarda da, BİST'de de hatırı sayılır bir toparlanma yaşandı. ABD borsalarındaki toparlanmanın bana göre ana etkeni Tesla gibi gelen iyi şirket bilançol... Devamı »

  • 04.02.2020
    16:11

    Malum yıl sonu bilançoları dönemine girdik. Gün gün bilançolar gelecek. Ara dönemlerde teknikler çok etkili oluyor. Ama bilanço zamanlarında gelecek bilançolar teknikleri ciddi derecede etkileyebiliyor. Eğer öncesinde takibinizdeki his... Devamı »

  • 03.02.2020
    09:15

    Öyle bir jeopolitik bölgedeyiz ki, bir sıkıntı bitiyor olsa, bir başkası karşımıza çıkabiliyor maalesef. Dünyanın korkulu rüyası virüs salgını nedeniyle geçen cuma ABD ve AB borsalarında sert kayıplar yaşanmıştı. Tatil sonrası açılan Çin borsasınd... Devamı »