Trump'lı Günler Başlıyor!

07.02.2020 09:49
  •  A 

Uzun zamandır azil konusu ile meşgul olan ABD başkanı Trump, beklendiği gibi aklanıp bu sorundan kurtulmuş oldu. Artık yine atacağı twitlerle gündem üzerinde etkili oladuğunu göreceğimiz günler başlayacaktır diye düşünüyorum. Bizleri etkileyecek konular AB ile ticaret üzerine bir takım baskılar ve bizim açımızdan S-400 konusu ile ilgili olarak yaptırım twitleri ön plana çıkabilir. Bu nedenle piyasaları ve BİST'i etkileyecek sürpriz twitlere de hazırlıklı olmalı diye düşünüyorum. Umarım sadece olumsuz değil de, bir ara gündeme getirdiği 100 Milyar Dolar'lık ticaret ve serbest ticaret anlaşması konularını da yeniden gündeme getirir. Bunu bekliyor muyum derseniz, eğer Suriye'de Rusya ile gerilim daha da artacak olursa evet diyebilirim. Ama Rusya ile gerilen ilişkiler yeniden sakinleşirse, o zaman Trump seçimlere yaklaşırken Türkiye'ye yüklenen mesajlara daha fazla yer verebilir. Kısacası bu konuları göz ardı etmeyip, olası piyasa sürprizlerine hazırlıklı olun diyorum.

Borsalar Fazla İyimser!
              Özellikle Çin'den dünyaya yayılan virüsün etkisi olarak önümüzdeki günlerde Çin ve dolayısı ile gelişmiş dünya ekonomilerinde büyüme beklentilerinde hissedilir düşüşler beklediğimi biliyorsunuz. Bu nedenle son dönem iyi gelen bilançolar, özel sektör istihdamı, Çin'in 75 Milyar Dolar'lık ABD ürününde daha tarifeleri yarıya düşürme kararı nedeniyle rekorlar kıran ABD borsalarının fazla iyimser olduğu görüşümü savunmaya devam ediyorum. Ocak ayından başlayan sonraki aylar için ekonomi verilerinde beklentilerden kötü tablolar gelecektir görüşündeyim.

Aynı şekilde, İdlib'de Suriye ordusu ve Rusya ile karşı karşıya geldiğimize dikkat çekmek istiyorum. Bu konuda bizim özelimizde bir risktir. Halkbank ve S-400 konusunda dile getirilen yaptırımların kalktığını ya da risk olmaktan çıktığını duymadan yeni TL bazlı rekorlar denemek için erken olur görüşündeyim. Bu nedenle birkaç gündür seans içi yaşanan önce yükseliş sonra bu yükselişin geri verildiği bir kar realizasyonu görüntüleri, bir anda eksi endekslere de dönebilir. 

Ama İdlib'le gerilen Rusya ilişkilerine karşılık ABD ile pozitif bir sürece girecek olursak, o zaman bizim için daha iyi bir piyasa başlayabilir. Virüsün küresel ekonomide faizler üzerinde yeni baskılar yaratacak olması, bizim açımızdan pozitif bir gelişmedir. Aynı şekilde yine aynı nedenle düşen petrol fiyatları da bizim için oldukça pozitif bir gelişmedir. Bunlar BİST'i destekleyen gelişmelerdir. Ama ABD ile ilişkilerin bozulması bu pozitif destekleri yok eder. 

Dünya ve BİST için virüsün ilacı bulundu haberi de tüm borsalar için ilk anda pozitif bir tepki yaratır. Ama bunun için şimdilik erken olabilir. Yapılan açıklamalara göre en erken 6 ayı bulacak bir süreden bahsediliyor. Bu arada 25'in üzerinde ülkede virüs görüldü. Ölenlerin sayısı da 600'ü geçmiş durumda.

Bankalarla İlgili Yasa Teklifleri!
              Bu sorunlarla uğraşırken, bankacılık ve finans sektörü ile ilgili Ak Parti tarafından verilen bir teklif var. Teklifin komisyonlar kalemi mevduat sahipleri açısından olumlu ama düşecek komisyon gelirleri açısından bankalar için olumsuz etkiler yaratabilir. Diğer taraftan faktoring şirketlerinin sermaye artışlarını ve bankaları riske düşürenlerin imza yetkilerinin kaldırılmasını doğru kararlar olarak görüyorum. Yeniliklerin detaylarını daha net duydukça bu konunun etkilerini daha net yorumlayabiliriz.

Şimdilik kar realizasyonlarına dikkat edin diyorum. Bu arada BİST'de olası kar satışları riskine dikkat edin derken, hisse bazlı pozitif ayrışmalar yine de olabilir görüşündeyim. Olası teknik hareket beklediğim bazı hisseleri Destek-Direnç Tablomuzda paylaştım. Onları takibinize alabilirsiniz. Destek-Direnç tablosunun izahını biliyorsunuz, kırılan destek ve dirençler o yöndeki bir sonraki dirençleri ve bir alttaki destekleri teknik beklenti hedefine sokar. Yani dirençlerini kıracak olan hisseler için alım kararlarınızı kendiniz de kademelere bakarak verebilirsiniz. Aynı şekilde desteklerini kıran hisselerde ellerinizde olan hisseleri alttan almak için verip alttan alım deneyebilirsiniz. 

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.02.2020
    09:31

    Öncelikle Van'da yaşanan çığ felaketinde ve İstanbul'da pistte yaşanan uçak kazasında hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine baş sağlığı, yaralılara da acil şifalar dileyerek yazıma başlamak istiyorum. Maalesef 29 Ocak tarihli ''Felaketler Birbiriyle Yarışıyor!&#... Devamı »

  • 05.02.2020
    09:12

    Bir süredir corona virüsü endişesi ile sert kayıplar yaşayan tüm borsalar dün bir soluk almış oldu. Dış borsalarda da, BİST'de de hatırı sayılır bir toparlanma yaşandı. ABD borsalarındaki toparlanmanın bana göre ana etkeni Tesla gibi gelen iyi şirket bilançol... Devamı »

  • 04.02.2020
    16:11

    Malum yıl sonu bilançoları dönemine girdik. Gün gün bilançolar gelecek. Ara dönemlerde teknikler çok etkili oluyor. Ama bilanço zamanlarında gelecek bilançolar teknikleri ciddi derecede etkileyebiliyor. Eğer öncesinde takibinizdeki his... Devamı »

  • 03.02.2020
    09:15

    Öyle bir jeopolitik bölgedeyiz ki, bir sıkıntı bitiyor olsa, bir başkası karşımıza çıkabiliyor maalesef. Dünyanın korkulu rüyası virüs salgını nedeniyle geçen cuma ABD ve AB borsalarında sert kayıplar yaşanmıştı. Tatil sonrası açılan Çin borsasınd... Devamı »

  • 31.01.2020
    09:38

    Dün acil toplanma kararı alan Düya Sağlık Örgütü, virüs nedeniyle uluslararası kamu sağlığı acil durum çağrısı yaptı. Ama dikkat çektiği ülke Çin değil de, sağlık sistemleri yeteri kadar gelişmemiş Çin dışındaki ülkeler oldu. Seyaha... Devamı »