Halkbank Rüzgarı Esti!

05.02.2020 09:12
  •  A 

Bir süredir corona virüsü endişesi ile sert kayıplar yaşayan tüm borsalar dün bir soluk almış oldu. Dış borsalarda da, BİST'de de hatırı sayılır bir toparlanma yaşandı. ABD borsalarındaki toparlanmanın bana göre ana etkeni Tesla gibi gelen iyi şirket bilançoları. Ama diğer taraftan virüs riski halen ciddiyetini koruduğu için, ben yaşanan toparlanmanın Dow için 28.864 civarındaki bollinger direncine takılıp, yeniden düşebileceği görüşündeyim. Çin kaynaklı endişeler dünya ticaret ve turizm hacminde ciddi kayıplar yaratacaktır. O nedenle geçmiş veriler iyi gelebilir ama Ocak ve Şubat verileri geldiğinde beklentilerden kötü rakamlar görülecektir endişesi taşıyorum.

BİST'de de dün Halkbank rüzgarı yelkenleri şişirdi! İdlib'de şehit haberlerimizle birlikte Rusya ile gerilim yaşarken, bir anda ABD'de yüksek mahkemeden Halkbank'ın talebi yönünde alt mahkemedeki davanın üst mahkeme kararı çıkana kadar durdurulması kararı çıktı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İdlib konusunda Türkiye'nin yanında oldukları açıklaması yaptı. S-400 gerilimi yaşanırken, Rus destekli Suriye ordusunun saldırılarında askerlerimizi şehit vermemiz, üstüne Suriye ordusuna karşı sert karşılık vermemiz acaba Rusya ile ilişkiler gerilir ve ABD ile ilişkileri yumuşatırmıyız beklentisi yaratmış olabilir. 

Kısacası bu ortamda Halkbank güne % 7 üzerinde bir yükselişle başlayınca, diğer bankalar da bu yükselişe kısmen katıldılar. Sonrasında sahol, asels gibi diğer sektör hisselerine de yükselişler yansıyınca 3.000 puanlık bir toparlanma yaşadık. Bu toparlanma gayet iyi oldu. Düşüş esnasında bir nefes almamızı sağladı. Açıkçası bu boyutta bir toparlanmayı beklemiyordum. Beklentimin üzerinde bir tepki yaşamış olduk.

Hemen belirteyim ki, virüs ve son idlib konusunu yok saydığımız takdirde, benim 121.531 üzerinde ilk etapta 127.000 sonrasında da 138.000 ve 144.000 beklentilerim olduğunu, gayet iyi bir 2020 yaşanabileceği  görüşümü biliyorsunuz. Ama virüs riski belirince, açıkçası bu riski çok ciddi bir tehlike olarak gördüm. Halen de bu görüşüm değişmedi. Eğer tedavi süreci hızlanmaz ve aşı, ilaç vs. bulunarak en kısa zamanda yayılmasının önüne geçilemezse, dünya ticareti, ekonomisi, büyümesi için çok ciddi revizler yapmamıza neden olabilecek bir risk karşımızda duruyor. 

Diğer tarafta, Rusya ile ilişkileri kopma noktasına getireceğimizi sanmıyorum. Nükleer, turizm, enerji, savunma sektörü gibi alanlarda bu denli iyi ilişkiler yaşıyorken bunları bir tarafa bırakıp, S-400'leri sandığa kapattık diyeceğimizi sanmıyorum. Ki, Ukrayna ziyareti esnasında cumhurbaşkanımız da, S-400 konusunda geri dönüş olmayacağını tekrarladı. Ama gerilen Rusya ilişkileri nedeniyle manidar bir Ukrayna ziyareti yaparak, Kırım konusunu gündeme getirerek, Rusya'ya İdlib memnuniyetsizliğini göstermiş oldu. Sonrasında da Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleşti. 

Sözü toparlarsam, eğer Rusya ile gerilir ve S-400'leri kullanmayacağız dersek, bu takdirde ABD ile olası riskler yerini bir anda pozitif bir havaya bırakır. Ama ben bunun olmasını beklemiyorum. Rusya ile bir şekilde ortak müşterekler konusunda yeniden anlaşırız gibi geliyor bana. Bu nedenle dün BİST'de yüksek mahkeme kararı çıkana kadar durdurulan alt mahkemedeki halkbank davası gelişmesinin estirdiği rüzgar uzun sürmez ve yükselişin satışları her an gelebilir endişesine sahibim. 

Olası yükseliş ve düzeltme halinde referans alabileceğimiz teknik seviyeleri Destek-Direnç tablosunda görebilirsiniz. Dün yaptığım bir uyarımı yeniden tekrarlamak istiyorum. Gelecek bilançolar, öncesinde zaten fazlası ile yükselmiş olan bazı hisselerde satışların yaşanmasına neden olabilir. Tabii aynı şekilde beklentilerden de iyi gelecek karlar ise, yaşanan yükselişlerin bu hisseler için devamının gelmesine neden olabilir. Yıl sonu bilançolarındaki olası iyi ve kötü sürprizler için hazırlıklı olun derim. Benden de bu nedenle açık öngörülerimde görüş değişiklikleri ve revizeler görebilirsiniz. Bunu risklerden çekindiğim için yaptığımı ve yapabileceğimi biliniz.

Ama virüs riski ortadan kalkacak olursa, o zaman BİST olarak pozitif yükselişimizi destekleyen ayrışmalar daha da hızlanır. 

Hepinize iyi bir seans dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.02.2020
    16:11

    Malum yıl sonu bilançoları dönemine girdik. Gün gün bilançolar gelecek. Ara dönemlerde teknikler çok etkili oluyor. Ama bilanço zamanlarında gelecek bilançolar teknikleri ciddi derecede etkileyebiliyor. Eğer öncesinde takibinizdeki his... Devamı »

  • 03.02.2020
    09:15

    Öyle bir jeopolitik bölgedeyiz ki, bir sıkıntı bitiyor olsa, bir başkası karşımıza çıkabiliyor maalesef. Dünyanın korkulu rüyası virüs salgını nedeniyle geçen cuma ABD ve AB borsalarında sert kayıplar yaşanmıştı. Tatil sonrası açılan Çin borsasınd... Devamı »

  • 31.01.2020
    09:38

    Dün acil toplanma kararı alan Düya Sağlık Örgütü, virüs nedeniyle uluslararası kamu sağlığı acil durum çağrısı yaptı. Ama dikkat çektiği ülke Çin değil de, sağlık sistemleri yeteri kadar gelişmemiş Çin dışındaki ülkeler oldu. Seyaha... Devamı »

  • 30.01.2020
    09:44

    Dünya Sağlık Örgütü acil toplantı kararı alıp, virüs ile ilgili açıklamalarda bulunacak. Virüsün 15 ülkeye daha yayıldığı haberi ve acil toplantı kararı dünya borsalarını olumsuz etkiledi. ABD ve AB borsalarının futurelerinde sert kayıplar gör... Devamı »

  • 29.01.2020
    09:13

    Çin'de başlayıp, tüm dünya için bir salgın riski yaratan corona virüs konusu artarak ciddiyetini koruyor. Farklı ülkelerde de görülmeye başladı. Henüz bulunan bir tedavi ve ilaç yok. Bu konuda en önemli risk tabii ki, insan sağlığ... Devamı »