Suriye Riski Önemini Koruyor!

12.02.2020 09:27
  •  A 

Dün cumhurbaşkanımız Putin ile telefon görüşmesi yapacak açıklamaları ile düştüğü seviyelerden yine ciddi bir toparlanma yaşayan BİST'e rağmen, ben Suriye gerilimini halen çok ciddi bir risk olarak görüyorum. Bu nedenle açılış dış piyasaların pozitif etkisi ile alıcı olacak olursa, bunun kar satışı olarak kullanılmasının tedbirli bir davranış olacağı görüşündeyim. En azından Cumhurbaşkanımızın bugün Suriye gerilimi ile yapacağı açıklamaları görünceye dek tedbiri elden bırakmamak gerekir düşüncesindeyim. Kaldı ki, iki liderin telefon görüşmesi hakkında bir gelişme görülmüyor. Bu nedenle dün bu haberle alanların açılışta satışlarının geldiğini de görebiliriz.

Şehitlerimizin yarattığı gerilimler sonrası Suriye'ye ciddi sayıda ek tank, zırhlı taşıyıcı, çoklu roket sistemi ve komandolar dahil çok sayıda asker göndermiş durumdayız. Bana göre Suriye riski daha da artmış durumda. En basiti cumhurbaşkanımızdan Suriye'ye karşı ve Rusya'yı da içeren sert bir açıklama ile, Esad güçlerinin ilan edilecek tarihe kadar gözlem noktalarımızın gerisine çekilmemeleri halinde, askeri olarak bunu bizim yapacağımız yönünde bir açıklama yapmasını bekliyorum. Böyle bir açıklama halinde Rusya ve Suriye'nin tutumu ne olur çok önemli. Dış basında ve Rusya medyasında çıkan haberlere göre, Ruslar da en kısa zamanda Rus askerlerine ve Suriye güçlerine yapılan saldırılar Türkiye ile anlaştığımız kapsamda durdurulmalıdır diyor. Ayrıca Türkiye'nin Esad'a karşı çok kısa süre içinde bir harekat yapabileceği haberleri yer alıyor. 

ABD suriye temsilcisi Türkiye'de, ABD dış işleri bakanı ve NATO Türkiye'nin yanındayız açıklamaları yapıyor. Tüm bunların gösterdiği büyük fotoğraf benim bu tedirginliğime neden oluyor. Ben izlemede kalmayı yeğliyorum. Ayrıca bu ortamda en az % 50 civarı nakit durmanın da doğru olacağı görüşündeyim. Kesinlikle bu ortamda kredili işlem yapılmasını doğru bulmuyorum. En küçük bir harekat haberinde bunun borsaya yansımasını son şehit haberi geldiğinde gördünüz. Rusya'nın karşı tarafa destek olacağı bir savaş sıkıntılı bir süreç yaratacaktır. Ama diğer taraftan Rusya Türkiye'nin ciddiyetini anlarsa, aramızdaki tarihin en yüksek seviyelerine taşınmış ticari ve siyasi ilişki boyutunun bozulmasını istemiyorsa, Esad'a geri çekil de diyebilir.

Yaşayıp göreceğiz. Esad'ın geri çekilme haberi ve Rusya ile yine uzlaşma haberi gelecek olursa, BİST buna yine sert pozitif bir tepki verebilir. Ama riski önemli gördüğüm için, gerekirse bu fırsat kaçırılsın. Nasılsa borsalarda fırsatlar bitmez. Ama çekindiğim risk gerçekleşecek olursa, en azından ilk andaki yansımaları ciddi borsa kayıpları yaratabilir. Bu esnada çok daha düşük alım imkanları çıkacaktır. Tabii iki ülkenin savaşması gibi bir sürece girersek, bunun derinliği, süresi ilk anda hesaplanması zor bir denklem olacaktır. Bu nedenle yansımaları da belirsiz olur. Teknik olarak BİST'e olası yansımalarını Destek-Direnç Tablomuzda görebilirsiniz.

Ülkemizin tüm oyunlara ve emperyal güçlere karşı başı dik ve daha güçlü çıkmasını diliyorum. Tüm bunlar bize göstermeli ki, savunma sektöründe yaptığımız gibi, tüm ekonomik alanlarda yerli ve milli bir üretim-büyüme atağını, yapısal reformları geciktirmeden yapmalıyız.

İyi seanslar.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.02.2020
    09:20

    Öncelikle dün kaybettiğimiz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınları ve ülkemize de baş sağlığı dilemek istiyorum. Suriye'ye Rusya ile uzlaşı içinde yaptığımız kara harekatları sonrası, Rusya ile ilişkiler zirveye taşınmıştı. ABD ile ilişk... Devamı »

  • 10.02.2020
    17:18

    Maalesef bu gidişin sonu riskli olduğunu gördüğüm için, bir süredir İdlib riskine dikkat çekiyordum. Sonuçta başka bir ülkenin topraklarındayız. Adım adım da gözlem noktalarımızı çeviriyorlardı. Ruslarla birlikte bölgeye uçak saldırıları yapılıyordu. Yani her şekilde Ruslardan destek gördükleri k Devamı »

  • 10.02.2020
    09:27

    Biliyorsunuz öncesinde Dolar kuru üzerinde swap manipülasyonu tedbiri için swap limitlerinde % 25 ile sınırlamalar olmuştu. Cuma günü beklentilerden yüksek gelen ABD tarımdışı istihdam verileri ve İdlib gerilimi ile 6.05'e çıkan Dolar nedeniyle BDDK ye... Devamı »

  • 07.02.2020
    09:49

    Uzun zamandır azil konusu ile meşgul olan ABD başkanı Trump, beklendiği gibi aklanıp bu sorundan kurtulmuş oldu. Artık yine atacağı twitlerle gündem üzerinde etkili oladuğunu göreceğimiz günler başlayacaktır diye düşünüyorum. Bizleri etkileyecek konular AB ile tica... Devamı »

  • 06.02.2020
    09:31

    Öncelikle Van'da yaşanan çığ felaketinde ve İstanbul'da pistte yaşanan uçak kazasında hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine baş sağlığı, yaralılara da acil şifalar dileyerek yazıma başlamak istiyorum. Maalesef 29 Ocak tarihli ''Felaketler Birbiriyle Yarışıyor!&#... Devamı »