Maalesef bu gidişin sonu riskli olduğunu gördüğüm için, bir süredir İdlib riskine dikkat çekiyordum. Sonuçta başka bir ülkenin topraklarındayız. Adım adım da gözlem noktalarımızı çeviriyorlardı. Ruslarla birlikte bölgeye uçak saldırıları yapılıyordu. Yani her şekilde Ruslardan destek gördükleri kesin. Esad varlığını korumak için Rusya'nın desteğini de arkasına alıp, gözünü karartmış görülüyor.
İşte dış politika neden çok önemli bu örnekler bize gösteriyor. İyi ilişkimiz olan Suriye ile ilişkileri bir anda bozup Şam'da emevi camiinde cuma namazı kılacağız dedik. Kime güvenip, ABD ve Batılı müttefiklerimize. Peki ne oldu? O ABD ve batılı müttefiklerimiz, bence kendileri kurdukları İŞİD ile ülkeyi parçalayıp, bizi PKK'ya karşı desteksiz bıraktılar. Hatta tam tersi, bir de PKK'yı açık açık kendilerine müttefik ilan edip, bölgede bir kürt devletinin alt yapısını hazırlıyorlar.
Yani batının net şekilde tezgahına geldik. Geç de olsa bunu görünce ne yaptık? Rusya'ya yanaştık. İkili ilişkileri, ticareti de kullanıp üst düzeye çıkardık. Öyle ki, S-400'leri alarak ABD ile F-35 projesini yok saydık. Ama bakın aynı Rusya da, Esad ile yakın durarak bizi açıkta bıraktı. Peki Rusya sadece Esad konusunda mı bizi terste bıraktı? Libya'da Hafter'i kim destekliyor? Doğu Akdeniz'de Rumlar'ın yanında kim yer alıyor?
Peki neden? Çünkü Kürtlerin ya da PKK destekli Kürtlerin bölgede kuracağı bir devlet ne ABD, ne de Rusya için sorun değil. Ama petrole ya da doğalgaza ulaşarak ekonomik özgürlüğünü elde edecek, ekonomik olarak güçlenecek bir Türkiye her iki süper güç için de istenmeyecek bir ülke olur. Bu nedenle iki ülkeyi bir şekilde savaşa sokarak yıpratmak iki gücün de işine gelecektir. Sonrasında kimden destek istersek, hangi tavizleri isteyecekler göreceğiz.
Yani bir empati yapın, bizim topraklarımızda olan düşman başka askeri gücü biz onaylar mıyız? Esad da buna göre davranıyor. Görüşme zemini arıyor, görüşme de yapmıyoruz, uzlaşı da. Peki o zaman sınırlarımızda kurulması planlanan kürt devletini nasıl engelleyeceğiz? Kendi askeri gücümüzü kullanarak yapacağımız bir tampon bölge ile. İyi de buna batı ya da Rusya izin verecek mi? Onların iznine ihtiyacımız mı var? Yoksa, işte böyle Esad'ı üstümüze sürüyorlar. Esad da yerini korumak için gerektiğinde savaşı da göze alıyor demek. Çünkü diğer türlü zaten yok olacağım diye düşünüyorsa, savaşmayı çare olarak görüyor olabilir.
Sadece iki ülke olarak karşı karşıya kalsak, Suriye'nin bizimle askeri olarak denkliği yok. Ama arka planda alacakları destekler ile bize ekonomik, ticari, turizm ve siyasi bir çok kayıp yaratırlar. Eğer başka bir ülkeden böyle bir çatışma veya savaş ile toprak almayı düşünmüyorsak, bunlara gerek kalmadan da, Esad ile görüşmelerle bölgede kurulacak kürt devletini durdurabilirdik. 4 Milyon Suriye'li sığınmacı ülkemizde yaşarken yaşanacak karşılıklı bir savaşın ülke sınırlarımızda yaratacağı riskleri göz ardı etmemek lazım.
Bu ortamda BİST için değer biçmek hiç kolay değil. Sonuçta BİST de, bankalar da, hisselerin çoğu da zaten ciddi iskontolar içeriyorlar bu kesin. Ama bir savaşa tutuşacak olursak, Rusya da karşı tarafa el altından destek verirse, hatta bazı sözüm ona batılı müttefik ve Arap dostlarımız da destek verirse, netice almamız o kadar kolay ve kısa sürede olur mu?
Eğer iyice derinleşecek bir savaşa girmeyeceksek, bugün gördüğümüz ya da göreceğimiz birçok fiyat alım için uygun seviyeler olacaktır. Ama ordular her alanda savaşa tutuşacak olursa, o zaman rejime hamilik yapan Rusya gelişmelere seyirci kalır mı acaba? Çok karışık bir denklem içindeyiz. Tam da ABD'nin istediği ortama düşmüş olduk. Allah askerlerimizi korusun. Ama şu kadarını söyleyeyim ki, ABD ile Rusya'nın birlikte kurguladığı bir oyuna düşmüyoruzdur umarım!
En kısa zamanda aklı selim galip gelir ve bu gerilim çözülürse bugün görüp de almadığımız fiyatlar büyük fırsat kaçırtmış olur. Ama çok sayıda şehit haberlerinin geldiği bir savaşa tutuşursak, o zaman BİST'i bir süre unutmak gerekir. Böyle bir saldırıya da karşılık vermemek olmayacağı için, bir şekilde artık misli neyse bir karşılık vermek zorundayız. Adım adım açmaza gidiyoruz.
Teknik olarak dikkat çektiğim 118.255 seviyesi benim için çok önemli. Eğer bu seviyenin altında kalırsak, ikili tepe formasyonu oluşur. Bu formasyonun düşüşü başlarsa, BİST sırasıyla 115.236 - 113.387 ve 112.876 gap boşluğuna doğru sert kayıplar yaşayabilir.
Tüm bunlara bakarak kararı sizler vereceksiniz. BİST gerçekten ciddi iskonto içerirken, bir de böyle düşünce ciddi fırsatlar yaratmış durumda. Ama bizi savaşa götürecek bir sürece girecek olursak, o zaman çok daha düşük iskontolu fiyatlar görülebileceğini bilmeniz ve ille de alacağım diyorsanız bunları göze almanız gerekir.
Umarım en kısa sürede ülkemiz ve milletimiz için güzel günler başlar. Olası bir savaş halinde en son düşünülecek şey hisselerdir. İlk düşünmemiz gereken mehmetciklerimizin hayatlarını korumak olmalıdır.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_