Sanayi Üretimi Moral Verebilir!

13.02.2020 09:08
  •  A 

Virüs endişesi, İdlib riski, iç siyasette alevlenen kavgaların moral bozduğu ortamda, bugün gelecek sanayi verisi moral verebilir. Geçen ay açıklanan kasım ayı sanayi üretimi % 5.1 gelmişti. Bir önceki aya göre de % 0.7 artış yaşanmıştı. Bugün açıklanacak Aralık aylık ve yıllık sanayi üretiminde artışın sürmesi bekleniyor. Beklenti yıllık % 6.2 düzeyinde bir büyüme şeklinde. Bu oranda bir yıllık büyümenin gelmesi halinde aylık büyüme artışı da % 1.1 düzeyine çıkmış olacaktır. 

Büyümenin artması ekonomik referansımız açısından önemlidir. Böylece şirketlerin borç ödeme ve yatırım iştahı imkanlarının arttığını göreceğiz. Ama olumsuz bir yansıması ise, büyümenin artması ile yeniden cari denge rakamlarında eksilerin gelmeye başlayacağı, yani cari açığın yine gündeme gelmesi nedeniyle dövize olan talepte artışın sürmesi endişesi de artacaktır. Bu durum da, bir türlü düşmeyen 194 Milyar Dolar düzeyindeki DTH'larda beklenen çözülmenin gecikme endişesine neden olacaktır.

Bu konudaki fikrimi biliyorsunuz ama tekrar edeyim, DTH'larda kalıcı çözülme enflasyonda net görünen bir düşüşün başlaması ve ABD ile yaptırım endişelerinin ortadan kalkması ile sağlanabilir. Özellikle ABD yaptırım endişesi ortadan kalkar ve ikili ilişkiler yeniden gelişmeye başlar ve hatta bir de F-35 ve serbest ticaret anlaşması gibi konularda pozitif gündemler başlayacak olursa, bu takdirde DTH'lardaki çözülmeler de artacaktır. Bu riskler önümüzde dururken, önünü göremeyen kurum ve kişilerin endişelerini korumaya devam etmeleri yüzünden DTH'larda istenilen düşüş yaşanmaz diye düşünüyorum. Umarım bu gündemleri de yakın zamanda konuşmaya başlarız. Çünkü toplam mevduat imkanının yaklaşık % 51 civarının DTH'larda toplanmış olması ciddi bir finansman kaynağımızın bloke olmasına neden oluyor. 

BİST ile yazımızı kapatalım. İdlib konusunda Rusya ile görüşmeleri sürdürme, karşılıklı ziyaretlere devam etme konusunda uzlaştık dense de, bana göre ilişkilerde ciddi bir gerilim artarak sürüyor. Rusya'dan dün paylaşılan görüntülerde Türkiye'den idlib'e silah ve mühimmat taşıyan Türk konvoyunun gösterilmesi pozitif bir yaklaşımın yansıması değildir. Benzer şekilde Kremlin ve Rus medyasında yer alan açıklamalar da gerilimin sürdüğünü gösteriyor. Bu nedenle BİST için düşüş risklerine dikkat çekerken yükselen BİST sizleri rehavete düşürmesin. Temkini elden bırakmayınız. Dün eksi artı endeks hareketleri sonrasında bir ara 121.369 seviyesine çıkan endeks, günü ancak 251 puan gibi kısmi bir yükselişle kapatabildi.  

Bugün ise, yükselişine devam eden Dolar endeksinin de etkisi ile Dolar kuru 6.05 seviyelerinde güne başlıyoruz. Bu seviye aşılırsa 6.08 - 6.11 - 6.13 - 6.15 - 6.23 sıralı dirençlerine doğru hareketlenmeler görülme riski var. Dış borsaların futurelerinde satışların olduğunu görüyoruz. Bu durum BİST'e sanayi üretimi desteği sonrasında kar satışlarını yeniden getirebilir. 

Olası bir kar satışının ya da, İdlib vs. konusundaki endişelerin artması ile gelebilecek satışlarla BİST'in 118.255'te bulunan desteğini kırması halinde özellikle uyardığım ikili tepe tekniği tetiklenmiş olur ve satışların arttığını görebiliriz. Ama diğer taraftan bu endişeler olmaz ve BİST dün denediği yükselişi tekrarlar ve 121.673  direncini geçecek olursa, o zaman birkaç gündür yaptığım uyarılarımın ve sahip olduğum endişelerimin tersine yine yükseliş trendine girer ve yeni rekor denemelerine yöneliriz. Ama ben şimdilik bunun olmasını beklemiyorum. Düşüş risklerini daha güçlü buluyorum. Lakin endeks olarak bu endişelerime rağmen hisse bazında pozitif ayrışmaların görülebileceğini de düşünüyorum. Bu nedenle hisse bazlı takip daha öncelikli olmalıdır görüşündeyim.

Teknikler hakkında detaylı paylaşımlarım her zaman olduğu gibi Destek-Direnç Tablomuzda yer alıyor. Önceki günlerin paylaşımları da sizler için referanstır. Onları da göz önünde tutunuz.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.02.2020
    09:27

    Dün cumhurbaşkanımız Putin ile telefon görüşmesi yapacak açıklamaları ile düştüğü seviyelerden yine ciddi bir toparlanma yaşayan BİST'e rağmen, ben Suriye gerilimini halen çok ciddi bir risk olarak görüyorum. Bu nedenle açılış dış piya... Devamı »

  • 11.02.2020
    09:20

    Öncelikle dün kaybettiğimiz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınları ve ülkemize de baş sağlığı dilemek istiyorum. Suriye'ye Rusya ile uzlaşı içinde yaptığımız kara harekatları sonrası, Rusya ile ilişkiler zirveye taşınmıştı. ABD ile ilişk... Devamı »

  • 10.02.2020
    17:18

    Maalesef bu gidişin sonu riskli olduğunu gördüğüm için, bir süredir İdlib riskine dikkat çekiyordum. Sonuçta başka bir ülkenin topraklarındayız. Adım adım da gözlem noktalarımızı çeviriyorlardı. Ruslarla birlikte bölgeye uçak saldırıları yapılıyordu. Yani her şekilde Ruslardan destek gördükleri k Devamı »

  • 10.02.2020
    09:27

    Biliyorsunuz öncesinde Dolar kuru üzerinde swap manipülasyonu tedbiri için swap limitlerinde % 25 ile sınırlamalar olmuştu. Cuma günü beklentilerden yüksek gelen ABD tarımdışı istihdam verileri ve İdlib gerilimi ile 6.05'e çıkan Dolar nedeniyle BDDK ye... Devamı »

  • 07.02.2020
    09:49

    Uzun zamandır azil konusu ile meşgul olan ABD başkanı Trump, beklendiği gibi aklanıp bu sorundan kurtulmuş oldu. Artık yine atacağı twitlerle gündem üzerinde etkili oladuğunu göreceğimiz günler başlayacaktır diye düşünüyorum. Bizleri etkileyecek konular AB ile tica... Devamı »