İdlib Sorunu Aşılırsa BİST'in Önü Açılır!

17.02.2020 09:49
  •  A 

Çin'den yayılıp, dünyayı tehdit eden virüs riski, ticari açıdan Türkiye'nin lehine gelişme yaşanmasına neden olmasını beklediğim bir insani sorun maalesef. Umarım en kısa zamanda çaresi bulunur. 

Virüs'ün dünya için yarattığı riskler dışında tam da büyümenin hızlanmasını beklediğimiz günlerde bunun güçlü sinyalini son gelen % 8.6 2019 Aralık sanayi büyümesi ile görmüş olduk. Eğer bizi kendi özelimizde çok önemli etkileme riski olan İdlib sorununu çözebilecek olursak, BİST olarak pozitif tepkilerimiz sürecektir diye düşünüyorum. Teknik olarak böyle bir trend başlatabilirsek, 124.536 direncinin aşılması halinde sırası ile 127.000 - 135.000 - 138.000 ve 144.000 TL bazlı teknik yeni rekor hedeflerimiz gündeme gelir. 

Ama dediğim gibi, İdlib konusunda Rusya ile ilişkilerimizde ciddi gerilim yaşanıyor. Karşılıklı açıklamalar da ilişkileri gerecek düzeyde oluyor. Bu hafta bir heyet bu konuyu görüşmek için Rusya'ya gidiyor. Umarım bölgeden sınırlarımıza doğru yeni başlayan milyon civarı göç hareketi tersine çevirebilecek görüşmeler olur. Yok eğer Rusya ile uzlaşı ile bu soruna çözüm bulamayacak olursak, ilişkiler daha da gerilecektir. Hatta cumhurbaşkanımızın Suriye rejiminin gözlem noktalarımızın gerisine çekilmeleri için tarih verdiği Şubat sonu yaklaştıkça bu gerilim piyasaları satış baskısı altına alabilir. Bu BİST için olumsuz bir gelişmedir. Geçici olarak düşüş yaşanmasına neden olabilir. Bu olası düşüş 118.255 seviyesinin altına inecek olursa, o zaman teknik olarak ikili tepe denen bir düşüş formasyonunun başlamasına neden olur. Bu formasyonun satışları BİST'i 117.450 - 116.647 - 115.236 - 112.876(gap) seviyelerine doğru geri çekebilir.

Rusya ile yaşanabilecek bu gerilimin piyasaları olumlu etkileyecek bir yansıması da olabilir! Bu da ABD ile ilişkilerde düzelme yaşanmasına neden olabilir. O nedenle Rusya gerilimi piyasaları tümden ve kalıcı bozar diyemiyorum. Hatta, ABD ile ilişkiler düzelecek olursa, S-400 konusundaki sıkıntının aşılması ile yeniden ABD ile Trump'ın dile getirdiği 100 Milyar Dolar'lık ticaret anlaşması gündeme taşınabilir. Böyle bir gelişme esnasında halkbank davası da pozitif sürece girecek değişimler gösterebilir. Biliyorsunuz halkbank'ın ABD'de süren davası da piyasalar için çok önemli bir gelişmedir. 

İşte bu nedenle piyasaları değerlendirirken tüm bu gelişmelere ve olası yansımalarına göre beklentileri şekillendirmek doğru olacaktır. Sadece tek yönden bakmak yanlış olur. 

Sözü bağlarken, Çin hükümetinin virüs teşvikleri, borsasının virüs sonrası açıldığında uğradığı kayıpların toparlanmasını sağladı. Güne bunun da etkisi ile BİST'in alıcılı pozitif açılmasını bekliyorum. Sonrası yukarıda yazdığım gelişmelerin yönüne doğru şekillenecektir. 

Bu arada bu hafta TCMB'nın faiz toplantısında indirimi pas geçmesi bana göre doğru karar olur. Çarşamba günü gelecek olan karar eğer pas geçme şeklinde olmazsa, en fazla 25 baz puanlık sembolik bir indirim ile sınırlı kalırsa yansıması çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Bu seviyenin üzerinde bir indirim kararı Dolar kurunun daha yükselmesine neden olabilir.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.02.2020
    09:29

    Dün % 8.6 olarak gayet iyi bir oranda gelen Aralık ayı sanayi üretimi yüzleri güldürmüştür. Böylece 2019 yılını yıl için kötümser tahminlerde bulunanların tersine yine büyüyerek kapatmış olduk. Aylık sanayi üretimi de % 1.9 artı... Devamı »

  • 13.02.2020
    09:08

    Virüs endişesi, İdlib riski, iç siyasette alevlenen kavgaların moral bozduğu ortamda, bugün gelecek sanayi verisi moral verebilir. Geçen ay açıklanan kasım ayı sanayi üretimi % 5.1 gelmişti. Bir önceki aya göre de % 0.7 artış yaşanmıştı. Bugün a&cce... Devamı »

  • 12.02.2020
    09:27

    Dün cumhurbaşkanımız Putin ile telefon görüşmesi yapacak açıklamaları ile düştüğü seviyelerden yine ciddi bir toparlanma yaşayan BİST'e rağmen, ben Suriye gerilimini halen çok ciddi bir risk olarak görüyorum. Bu nedenle açılış dış piya... Devamı »

  • 11.02.2020
    09:20

    Öncelikle dün kaybettiğimiz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınları ve ülkemize de baş sağlığı dilemek istiyorum. Suriye'ye Rusya ile uzlaşı içinde yaptığımız kara harekatları sonrası, Rusya ile ilişkiler zirveye taşınmıştı. ABD ile ilişk... Devamı »

  • 10.02.2020
    17:18

    Maalesef bu gidişin sonu riskli olduğunu gördüğüm için, bir süredir İdlib riskine dikkat çekiyordum. Sonuçta başka bir ülkenin topraklarındayız. Adım adım da gözlem noktalarımızı çeviriyorlardı. Ruslarla birlikte bölgeye uçak saldırıları yapılıyordu. Yani her şekilde Ruslardan destek gördükleri k Devamı »