Vergi Dairesi Bilanço Bildirimi Uyarısı!

18.02.2020 09:34
  •  A 

4 Şubat Tarihinde ''Bilanço Sürprizlerine Dikkat!'' başlıklı bir yazı ile olası yıl sonu bilançoları konusunda uyarıda bulunmuştum. Hisselerin bilanço döneminde olduğunu, ara dönemlerde tekniklerin çok etkili olduğu, ama bilanço dönemlerinde ise açıklanan bilançoların teknikleri çok etkileyebildiğini yazmıştım. Özellikle yıl sonu bilançolarında bu durumun riskleri için uyarmıştım. 

Maalesef dün gelen bilançolar sonrasında terzi kendi söküğünü dikemezmiş denen ata sözünün gerçekliğine uygun bir durum oldu! Bilançoları öncesi, yukarı revize yaptığım aksa, bu revize yapılmasa gerçekleşme ile kapanacakken, teknik harekete göre yaptığım revize sonrası gelen ama bu fiyatı da aslında karşılayan bilanço karına rağmen düşüş yaşadı. 

Aynı şekilde erbos, ve bağfs için de gelen bilançolar, bir gün önceki hatta son andaki teknik görünümlerin tersine sert kayıplar yaşanmasına neden oldu. Maalesef bilançolar bu güce sahipler. Ama bu düşüşlerin bir kısmının açıklanan bilançolardaki yanlış algılardan kaynaklandığını, bu algılara göre gelen satışların da algoritmaları tetiklemesi ile düşüşün daha da sert yaşandığını düşünüyorum.

Ama bazı bilançolardaki satışlar ise vergi dairesine yapılan bilanço bildirimi ile, sonrasında açıklanan SPK uyumlu esas bilanço arasındaki farktan kaynaklanıyor! Misal dün vergi dairesine 614 Milyar TL zarar yolladığı haberi ile sert kayıp yaşayan bagfs! Geçen yıl sonu da vergi dairesine 184 Milyar TL zarar bildirimi yapmış. Esas bilanço zararı ise 107 Milyon TL olarak açıklanmıştı. Bu yıl ise yapılan bildirimde aslında zarar geçen yıla kıyasla 184 Milyar TL azalmış durumda! Ama dokuz aylık karı 90 Milyon TL olan şirkette bu bildirimde zarar olması panikleyen satışları, o satışlar da bence algoritmaları tetiklediği için satışların daha da sertleşmesine ve kaybın büyümesine neden oldu görüşündeyim. SPK'ya esas olarak sonradan açıklanacak bilançoda çok ciddi yüksek bir kar rakamı çıkması sürpriz olmayacaktır. Hatta dün ilk açıklamaya göre panik satışı yapanlar, benim görüşüme göre sonrasında açıklanabilecek rakamda ciddi bir kar çıkması halinde aynı panikle alıma da yönelebilirler.

Konsolide bilanço sahibi şirketlerinn iştiraklerinden gelecek kar ya da zararlar, teşvik, istisna, muafiyet uygulamaları sonrasında vergi dairesine bildirilen bilançolarındaki rakamlar çok ciddi derecede olumlu veya olumsuz yönde değişebiliyorlar. Bu uygulamanın haberin yatırımcı ile anında paylaşılması prensibine göre yapıldığı söylense de, ben yatırımcıları mağdur eden bir uygulama olduğundan dolayı değiştirilmesini, Vergi dairesi bildirimleri ile, esas bilanço rakamlarının aynı anda açıklanması gerektiğini savunuyorum. Bu uyarımı da yıllardır ''Yatırımcının İşi Çok Zor!'' başlıklı yazımla yaptığım gibi, birçok kez medya paylaşımlarımla yaptığımı görebilirsiniz.

Maalesef bu uygulama devam ettiği müddetçe, vergi dairesi bildirimleri ile esas dikkate alınacak rakamlar arasındaki farklar yatırımcıları mağdur etmeye devam edecektir. Bu iki rakam arasında ciddi farklar olabileceğini bilmenizi ve temkini elden bıramamanızı dilerim. Ama benim gibi profesyoneller bile bu uyarıya rağmen, benzer gelişmelere yakalanabiliyorsa, sizlerin bunlardan  kendinizi korumanız oldukça zordur.

BİST ile, yazımı bitireyim. ABD ve AB borsalarının futurelerinde kayıplar var. BİST de bunun baskısı altında kısmi negatif açabilir. Ama yarın TCMB faiz beklentisi nedeniyle sonrasında tepki alımları da gelebilir. Bilançolar sonrası hisslelerde durulmalar bir süre teknik düzeltmeler  görülebilir. Ama yıl sonu bilançoları sonrasında sermaye artış kararları, temettü açıklamaları ve üç aylık bilançoların hızlı gelecek olması nedeniyle bu süre çok uzun sürmeden yeniden endeks hareketlenmeleri, hisse ayrışmaları başlayacaktır. 

BİST için yakın vadeli görünümü geçici de olsa bozabilecek gelişme olası İdlib konusundaki risklerdir. Umarım kötü anlamda riskleri yaşamadan bu süreci atlatırız. 

Hepinize iyi bir seans dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.02.2020
    09:49

    Çin'den yayılıp, dünyayı tehdit eden virüs riski, ticari açıdan Türkiye'nin lehine gelişme yaşanmasına neden olmasını beklediğim bir insani sorun maalesef. Umarım en kısa zamanda çaresi bulunur. Virüs'ün dünya için yarattığı ... Devamı »

  • 14.02.2020
    09:29

    Dün % 8.6 olarak gayet iyi bir oranda gelen Aralık ayı sanayi üretimi yüzleri güldürmüştür. Böylece 2019 yılını yıl için kötümser tahminlerde bulunanların tersine yine büyüyerek kapatmış olduk. Aylık sanayi üretimi de % 1.9 artı... Devamı »

  • 13.02.2020
    09:08

    Virüs endişesi, İdlib riski, iç siyasette alevlenen kavgaların moral bozduğu ortamda, bugün gelecek sanayi verisi moral verebilir. Geçen ay açıklanan kasım ayı sanayi üretimi % 5.1 gelmişti. Bir önceki aya göre de % 0.7 artış yaşanmıştı. Bugün a&cce... Devamı »

  • 12.02.2020
    09:27

    Dün cumhurbaşkanımız Putin ile telefon görüşmesi yapacak açıklamaları ile düştüğü seviyelerden yine ciddi bir toparlanma yaşayan BİST'e rağmen, ben Suriye gerilimini halen çok ciddi bir risk olarak görüyorum. Bu nedenle açılış dış piya... Devamı »

  • 11.02.2020
    09:20

    Öncelikle dün kaybettiğimiz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınları ve ülkemize de baş sağlığı dilemek istiyorum. Suriye'ye Rusya ile uzlaşı içinde yaptığımız kara harekatları sonrası, Rusya ile ilişkiler zirveye taşınmıştı. ABD ile ilişk... Devamı »