Maalesef piyasalar için sıkıntı yaratabilecek haber ve gelişmeler sürmeye devam ediyor. Beni rahatsız eden bazı başlıklar şunlar;
Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın'dan gelen açıklama; Rusya ile yapılan İdlib görüşmelerinden bir sonuç çıkmadı şeklinde. Rusya tarafından da, yıl başından beri Irak'tan Suriye'ye yoğun silah ve mühimmat sevkiyatı olduğu, bu silahların ABD tarafından gönderilen ve Türk askerlerini vuran silahlar olduğu açıklaması yapıldı. Anlayacağınız iki süper güç de, Suriye'de bize karşı engel çıkartan çalışmalar içindeler. ABD başkanı hernekadar Erdoğan ile birlikte çalışıyoruz dese de, Suriye'de gerçek niyetleri çok farklı görüşündeyim.
Bu arada Esad güçleri çok sayıda bölgeyi ele geçirmiş durumda. Gözlem noktalarımızın çoğu çevrilmiş. Eğer terk edip çıkıyoruz denirse sorun yaşamadan çıkmış oluruz. Ama biz de bölgeye ciddi askeri sevkiyat yaptık. Eğer bir kez daha askerlerimize yönelik bir saldırı söz konusu olursa, bu takdirde sert bir çatışma ve kısmi bir savaş tetiklenebilir. Kısacası Suriye'deki risk artarak sürüyor. Lakin, bu konudaki gelişmeler Rusya ile ilişkilerimizi bozacak olursa, bu durumda ABD ile ilişkilerin düzelmesi olumlu bir gelişme yaratır.
Libya'da Hafter Sorunu devam ediyor. Hafter Trablusu abluka altına almış durumda. Geçici ateşkes askıya alındı açıklaması var. Dün Hafter tarafından yapılan ama yetkililerimiz tarafından yalanlanan bir haberde limanda bir Türk yük gemisinin vurulduğu haberi geçince, borsaya anında satışları geldi. Libya da, orada askerimiz bulunduğu için risk olmaya devam ediyor.
Gezi Tahliyeleri Sonrası Tutuklama Kararları!
Uzun zamandır süren Gezi davasında karar tahliye yönünde çıktı. Ama sonrasında savcılardan gelen tutuklama kararları var. Bu tablo yargıda sorun mu var, ya da yargı ile iktidar arasında sıkıntı mı var söylentilerine neden oluyor. Tabii dışarıdan bakanların Türk yargısındaki bu zıt kararları görmesi kafalarındaki soruların sürmesine neden oluyor.
Darbe Haberleri Arttı!
36 yıl sonra hain bir darbe girişimi yapılan ülkemizde, son günlerde yine tüm kanallarda, köşe yazılarında, siyasilerde yeni bir darbe söylentisi tartışılmaya başlandı. İçeriden ve dışarıdan fonların gelmesini, yatırımların artmasını istediğimiz, DTH'lar neden çözülmüyor dediğimiz günlerde bu tartışmalar sizce ülkeye yarar sağlar mı? Korkuların sürmesine neden olan görüntülere katkı veren bir spekülasyon da bu konuda oluyor maalesef.
Virüs Riski Kontrol Edilemiyor!
BM virüs tehlikesinin Afrika'ya yayılma riskine dikkat çekti. Ölenlerin sayısı 2 Bini geçti ve hala artış kontrol edilemiyor. Bill Gates, Afrika'ya sıçrarsa 10 Milyon kişi ölebilir yorumunda bulunduktan birkaç saat sonra, Mısır'a sıçradığı haberi çıktı. Bu konu kısa sürede çözülemez ve kontrol altına alınamazsa, tüm dünya için bir kabus ve panik başlayabilir. Ülkeler arası ticaret, turizm hareketlerinde çok sert düşüşler yaşanır. Çin sorunu bir süre daha aşamazsa, ekonomik olarak çöküş yaşayabilir. Tüm dünya Çin'den ara mal ve mamül alıp, bunun ticaretini yapıyor. Çin'deki virüs sorunu artmaya devam ederse, ithalat tamamen durur. Bu durumda borsamızda da yer alan birçok şirket Çin'den ürün getiremeyince, sonraki bilançolarında ciddi ciro ve kar kayıpları yaşayabilirler.
Bu konunun tek olumlu yansıması, Çin'den kaçan siparişler bizim gibi ülkelere yönelecektir ki, her alanda bu konuda sipariş geldiğini duyuyoruz. Bu durum ithalatımızda düşüş ve cari dengede olumlu yansıma yaratabilir. Ama sonuçta biz de Çin'den ciddi ara mal ve ürün alıyoruz. Bu açığı hemen kapatabilecek miyiz bilemiyorum.
Ama tekrar ediyorum, Çin konusu durulacaktır derken, virüs Çin dışında da sert bir yayılma süreci başlatacak olursa ki, bu korkular gördüğünüz gibi kurumlarda da görülmeye başlandı. O zaman dünya büyümesi ve tüm ticari ekonomik dengeler alt üst olacaktır.
İşte böyle bir ortamda riskten korunmak için ons altın ve ABD tahvillerinin ön plana çıktığını görüyoruz. Bu durumun bize yansıması da olası TCMB faiz indirimi beklentisi de eklenince, kurlarda, gram altında yükseliş ve borsada dirençlerin kırılamaması şeklinde oluyor. Sanırım BİST tüm bu sorunlar nedeniyle olası alımlarda arka arkaya sıralı dirençlerden kolay kurtulamayacak gibi duruyor.
Teknik olarak birkaç kez yaptığım uyarımı tekrarlıyorum! Alıcılı bir açılış da olsa, yukarıdaki riskler sürdükçe endeksin dirençleri kırıp yeni zirveleri zorlamasını beklemiyorum. Eğer 118.255 desteği görülür ve aşağıya kırılacak olursa da, o zaman ara desteklerini yazılarımda ve destek-direnç tablosunda paylaştığım alt destek seviyelerine doğru düşüşleri yaşayabiliriz.
TCMB Faiz Kararı Ne Olur?
Bu ortamda TCMB'nın pas geçmesini, ya da en fazla 25 baz puanla sınırlı bir indirimin ötesine geçmemesini bekliyorum. Bunun üstünde indirim kararları kurdaki yükselişe destek verir. Pas geçilecek olursa, kurda kısmi geri çekilme yaşanacaktır görüşündeyim. Hoş, yüksek bir faiz indirimi halinde de, ilk anda kur tepki verip, sonrasında kısmi bir geri gelme yine olabilir. Hem swap sınırlamaları, hem de 194 Milyarlık DTH'lar hızlı bir kur artışı halinde bazıları için satış fırsatı da yaratabilir.
Hepinize iyi seanslar dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_