TCMB Doğru Karar Aldı. Peki Piyasalar İçin Yeterli mi?

18.04.2025 09:27
  •  A 

TCMB dün herkesi şaşırttı ve olması gerekeni yaptı. Faizleri %42.5'tan %46'ya yükseltti. Gecelik borç verme faizini de %46'dan %49'a yükseltti. Gelişmelere göre de gereken neyse hepsi kararlılıkla yapılacak diyerek şahin bir uyarı da yaptı. Herkesi şaşırttı diyorum, çünkü genelde siyasi baskı yüzünden bu toplantıda pas geçer, ortamın gelişimine göre sonraki toplantıda asıl yapması gerekeni yapar deniyordu. Ki, ben de yapması gereken faizleri şimdiden %46'ye yükseltmek ama siyasi etki yüzünden pas geçmesini bekliyorum demiştim. Anlaşılan o ki, 19 Mart sabahı sonrası yaşananlar ciddi, TCMB bunu gördü gecikme riskine girmeden olması gerekeni yaptı. Başından beri diyorum, 45-50 Milyar Dolar rezerv satışı yaşanmasına rağmen kurlara talep kesilmedi. Eğer yeni bir kur atağı daha yaşanırsa, rezervler aynı şekilde satışla bu talebi karşılamaya yetmez. O zaman da faizler bir anda %50'leri görür diyordum. Demek ki, TCMB da bu riski gördü. Neyse, aldığı karar bana göre doğru bir karar oldu.

Peki piyasaların düzelmesi için yeterli mi? Piyasalar TCMB'nın bir yanlışı ya da kararı yüzünden bozulmadı. 19 Mart sabahı başlayan gözaltı ve tutuklamalar nedeniyle bozulan güven nedeniyle kur ve tahvil faiz yükselirken, rezervler de devamlı düşmüştü. Aynı şekilde borsada da kayıpların, yabancıların sert satışlarının ana nedeni de bu durumdu. O nedenle asıl yabancının güven duymaya başlaması için siyasi arenadaki gerilimlerin azalması lazım. Eğer yeni tutuklamalar, CHP ya da İBB'ye kayyum atanması gibi kararlar çıkarsa, TCMB'nın dünkü faiz artışı kararı yanan ateşi söndürmez. Hatta daha da harlar. O nedenle şimdi piyasayı bozan her neyse, oradan yine sakinleşme, düzelme gerekir. Bana göre kişilerin yargılanmasında bir sorun yok. Elbek mahkemeler doğruyu bulacaklardır. Ama tutuksuz yargılama ve ivedilikle iddianamelerin görüşülüp karar bağlanması ve gerekiyorsa duruşmaların bir an önce başlaması gerekir. Geleceğin cumhurbaşkanlığına adaylaığını ilan eden birisini bu şekilde hapiste tutmak, bu esnada diğer alternatif rakipleri ve ilgili belediyelerini de benzer şekilde baskılamak, yapılanların siyasi nedenlerle olduğu yönünde bir düşünce yaratıyor. Bu da yerli yabancı yatırımcı ve fonların Türkiye piyasalarından uzaklaşmasına neden olıuyor.

İşte bu ve benzeri riskler nedeniyle şimdi sırada siyasi ve yargı gerilimini düşürmek olmalı. Bunu başarabilirsek, yabancı arada kaybettiği 2 aylık süreyi yok sayıp, yeni faiz, kur ve hisse fiyatlamalarıyla yeniden pozisyon almak için geri gelmeye başlar. Bu sağlanmazsa, giden yabancının ve yerli fonların geri gelmesi için daha çok bekleriz.

Jeopolitik Riskler de Var!
             Piyasaların riski sadece siyasi alanda yaşananlar değil. İran'a müdahala, İsrail ile Suriye'de çatışma riski ve Yunanistan ile Ege, Akdeniz ve Kıbrıs'ta karşı karşıya geleme riskleri de aynı boyutta risk yaratmaya devam ediyor. İran-ABD-İsrail konusu bizi daha az etkiler ama, Suiye'de İsrail ile, Ege'de de Yunanistan ile karşı karşıya gelmek bir anda bizi birçok savaşın aynı anda içine çekebilir. Yunanistan nedense son dönem, her alanda kışkırtmacı bir tavır sergiliyor. Bizim yetki alanlarımızda gaz aramalarına başladı. Hemen karşımızda bize ait olduğu halde işgal ettiği adalar da dahil silahlandırma faaliyetleri son hız sürüyor. Askeri yetkililerin açıklamaları da kışkırtıcı. Türkiye'yi özellikle Suriye'deki planlar konusunda ikna olmaya zorlamak için, eş zamanlı bu gerilimler yaratılıyor olabilir. 

Anlayacağınız, yok sayamayacağımız jeopolitik risk ve belirsizliklerimiz de var. O nedenle BIST'in yeni zirvelere gitmesi için beklemek zorunda kalacağız diye düşünüyorum. Teknikm olarak tekrarlıyorum; 9400 altına 9275 - 9170 - 9069 - 8800 diye alt desteklere gerileme riskimiz var. Bunların yaşanmaması için 9400 üstünde kalmak çok önemli. Ama sıralı 9669 ve 9800 dirençleri kırmamız halinde düşüş risklerinden kurtuluruz. Bunu başaramadıkça realizasyon riskimiz hep canlı kalacaktır.

Bu arada tarifeler konusundaki gelişmelerin, brent petroldeki beklentilerin bize yaramasını beklediğimi biliyorsunuz. İzleyip, gelişmeler nasış şekillenecek göreceğiz. Umarım en kısa sürede her şey yeniden yoluna girer. Dün faiz artışı nakit yükseklikleri nedeniyle sigortalara ciddi yükselişler yaşattı. Aynı şekilde nakit pozisyonları yüksek olan otomotivler, holdingler, gsm.ler benzer tepkileri verebilirler. Bankalar için ise artan faizler tahvil karlarının azalmasına neden olduğu için karışık hareketler görebiliriz.

Faiz yükselmesi kredi maaliyetlerini arttıracağı için, sanayi ve inşaat sektörüne baskı yaratır. Ama satan yerli ve yabancının güveni artıp alıma geçmesi sonuçta fiyatları çok düşük olan çok sayıda sektörü ve şirketin hissesini yukarı taşıyabilir. Yani düz mantık değil de, yaşananlara göre gelişmeleri değerlendirmek doğru olur. Ben tekniklerine göre gördüklerimi paylaşmaya devam edeceğim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.04.2025
    09:29

    Bana göre yapması gereken kur ve enflasyon artışını frenleyip, enflasyonu düşürme programı kapsamında faiz artışı yapması gerekir. Politika faizlerini gecelik geç borç verme faizi olan %46'ya çekebilir. İlave olarak faiz koridoru aralığını da %46-%50 diye a&cc... Devamı »

  • 16.04.2025
    09:26

    Trump'ın başlattığı tarife savaşında Çin'in geri adım atma niyeti yok gözüküyor. Son karar olarak Boing alımları durduruldu. Yeni siparişlerde Boing'e yasak geldi. Çip ve yüksek teknololi ürünlerinin Çin'de satışının Trump tarafından... Devamı »

  • 15.04.2025
    09:29

    Bu sözümü tabiki yukarıya doğru diyorum. Evet 18 Mart sonrası yaşadığımız yargı ve siyasi gerilimler. Ekram İmamoğlu ve diğer birçok CHP belediyesinde yaşanan gözaltı ve kayyum operasyonları sonrası gayet güzel giden ekonomik finansal göstergelerimizi hiç ... Devamı »

  • 14.04.2025
    09:25

    ABD İç Güvenlik Bakanlığına bağlı Gümrük ve Sınır Koruma Kurumu tarafından 11 Nisan’da yayımlanan düzenlemeye göre; bilgisayarlar, akıllı telefonlar, çipler, çip üretiminde kullanılan makineler, işlemciler, modemler ve güneş panelleri gibi ürünler ek tarifelerden muaf tutuldu. ABD Devamı »

  • 11.04.2025
    09:41

    Çin dışı ülkelere tarifeleri 90 gün durdurup, otomotiv, aliminyum gibi metallere getirdiği %25 vergi dışındaki tarifelerin 90 gün boyunca %10 ek tarife üzerinden yapılacağını duyuran Trump, Çin'e uyguladığı tarifeyi ise dün bir kez daha arttırarak %145'... Devamı »