Nihayet Moody's Kararı Belli Olacak!

19.07.2024 09:00
  •  A 

Önce Gri Liste'den çıkışı yaşadık. Bir süredir de Moody's Türkiye not değerlemesi gündemimizdeydi. Bu akşam, muhtemelen piyasaların kapanmasından sonra, ama belki de gece yarısını bulacak saatlerde Moody's'in not kararını öğrenmiş olacağız. Hiç bir değerlendirme yapmayabilir. Aynı bırakıp pas geçebilir. Ya da bir veya iki kademe not artış kararını açıklayabilir. Yani tek bir ihtimal yok. 

Beklenti en az bir not artışı kesin yapacağı ama muhtemelen iki kademe birden not arttırabileceği yönünde. Eğer böyle yaparsa diğer ratingçilerle notlarını eşitlemiş olacak. Benim beklentim de iki kademe not artışı yapabileceği yönünde. Lakin iki kademe not artışı bizi yatırım yapılabilir ülke yapmayacak. Bu detayı lütfen kaçırmayın. Yani iki kademe not artışı duysak yabancı fonlar bir anda ülkeye akmaya başlamayacak. Büyük fonların bir ülkeye yatırım yapabilmeleri için kendi iç tüzüklerinde bazı sınırlamalar oluyor. Bunlardan birisi de en az iki kurumdan yatırım yapılabilir nota sahip olmak şartı da var. Moody's iki kademe not artışı yapsa biz hala yatırım yapılabilir ülke notundan 3 kademe altta notlara sahip olacağız. Yani diğer iki kurumun notları şu an böyle. Yatırım yapılabilir seviyeye getirmeleri için 4 kademe daha not artışı yaparlarsa(Fitch ve S&P) yatırım yapılabilir not seviyesinin ilk kademesine ulaşmış oluruz. 

Kısacası şu an Moody's'ten iki kademe üstte olanlar için bile 2024 yılı içinde böyle bir beklentim yok. Belki doğruları aynı şekilde yapmayı sürdürürsek, 2025 sonu gibi bu not seviyesine gelebiliriz. Peki o zaman Moody's iki kademe bile artış yaparsa çok önemli değil mi? Tabi ki önemli. Çünkü sıfırcı hoca Moody's bile iki kademe not artışı ile notlarını Fitch ve S&P ile eşitlerse, bu takdirde diğer kurumlardan da yıl bitmeden birer kademe not artışı beklentileri güçlenir. Bu CDS primlerimizin düşmesine katkı yapar. 210, hatta 200 altı CDS seviyelerine doğru düşüşler dış finansman maliyetlerimizi aşağı çeker. Henüz yatırım yapılabilir düzeye uzak da olsak, fonlar radarlarına dahil etmek için daha çok Türkiye analizleri yapmaya başlarlar.

Beklentinin altında tek kademe realizasyon yaratır. Pas geçme daha fazla satış getirir. İki kademe artış ise, ilk anda bir alım yaratacak olursa da, ben bu beklentinin de satın alındığını düşündüğüm için, belki 11300-11500 seviyelerine doğru bir atak yaşatabilir. Fakat sonrasında yeniden teknik düzeltmelere döner ve sonbaharı bekleriz diye düşünüyorum. Kısacası ben artık realizasyon riskinin daha güçlü olduğu görüşündeyim. Yıl sonu için 13000-15000 endeks beklentimde hiç bir değişiklik yok. Lakin önce bir yaz rehaveti ve bunun düzeltmesi, sonra Eylül sonu civarı asıl yeniden yeni rekorlara gidecek bir yükseliş trendinin başlamasını bekliyorum. 

Bugün en azından Moody's belirsizliği sona erer diye umuyorum. Sonrasını ise yaşayıp göreceğiz. Kim bilir belki de yanılıyorumdur. Endeks kopar gider. Öyle olursa nasılsa açık çok sayıda öngörümüz var. Onların kapanışları gerçekleşir. Ama yeni öngörü konusunda Moody's kararını ve sonrasındaki etkilerini görmek istiyorum. Fazla heyecanlı olmak, uzun sürebilecek bir düzeltmeye maliyetli yakalanmaya neden olabilir. Buna denk gelmek istemiyorum.

Bununla birlikte, böyle bir düzeltme süreci yaşanırsa bile, arada pozitif ayrışmalar her zaman görülebilir. Teknik ya da temel ayrışma göstereceğini düşündüğüm hisse öngörülerimi aynı şekilde gördükçe yapmaya devam edeceğim.

Sabah 07.30 gibi Ekotürk Tv skype bağlantısı üzerinden yaklaşık bir saat ABD seçimleri, piyasaları, ABD endeksleri, BIST, olası not artışlarımız, FED faiz politikaları dahil birçok konu hakkında görüşlerimi anlattım. Ekotürk tv. youtube üzerinden yayını geri çekip bu görüşlerimi izleyebilirsiniz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 18.07.2024
    09:10

    Şu an için Biden ve Trump iki aday olarak seçime girecek gibi gözüküyorlar. Başından beri Trump daha şanslı gibi görülüyorken, suikast girişimleri şansını daha da artırmış durumda. Girişimleri diyorum, iki gün önce de bıçaklı bir saldırgan... Devamı »

  • 17.07.2024
    09:47

    Trump daha şanslı görülürken, suikast sonrası seçilme şansı bir anda zirvelere fırlayınca, ABD borsalarından Dow ve S&P zirvelere fırladı. 56 Bin Dolar seviyelerinde bitcoin 66 Bin Dolar'a fırladı. Faiz indirimleri beklentileri bir adetten yeniden 3 adetlere yükselmiş ... Devamı »

  • 16.07.2024
    09:24

    Bu haftanın bizim ve BIST için en önemli gelişmesi bence Moddy's'in 19 Temmuz'daki Türkiye not kararı olacak. Pas geçerse, aynı bırakırsa, değerleme yapmazsa bu durum sert bir realizasyona neden olur. Eğer tek kademe not artışı ile yetinirse o ana kadar da yü... Devamı »

  • 12.07.2024
    07:23

    Geçen hafta cuma için beklediğim rekor tazeleme sanırım bugün yaşanacak gibi duruyor. Bize özel JP Morgan yatırımcı görüşmeleri ve haftaya cuma Moody's not kararı endeksin fazla düzeltme yapmadan yeniden zirveye dayanmasına neden oldu. Bugün 11088 kırı... Devamı »

  • 11.07.2024
    09:39

    Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın katılacağı JP Morgan organizasyonu yabancı yatırımcılara yönelik toplantı başlıyor. Sonraki hafta 19 Temmuz Cuma günü de Moody's Türkiye Raporu açıklaması var. Bu iki önemli gelişmeden de Türkiye lehine sonu&... Devamı »