ABD Seçimleri Sürprizlere Mi Hazırlanıyor?

18.07.2024 09:10
  •  A 

Şu an için Biden ve Trump iki aday olarak seçime girecek gibi gözüküyorlar. Başından beri Trump daha şanslı gibi görülüyorken, suikast girişimleri şansını daha da artırmış durumda. Girişimleri diyorum, iki gün önce de bıçaklı bir saldırganın vurularak öldürüldüğü haberi geçti. 

Diğer aday Biden ise, ilk kez ''doktorlarımdan biri sağlık sorunu var derse çekilirim'' dedi. Doktorları bağımsız görüş açıklayabilirler mi bilemiyorum. Ama eğer çekilme ile ilgili bir hazırlık varsa, Biden bunun yolunu da açmış olabilir. Bu durumda Biden yerine seçime katılacak yeni ve sürpriz bir aday bir anda Trump'ın yükselişini tersine çevirebilir. 

Kısacası Derin ABD ne planlar içinde bu konu da ABD seçimleri için çok önemli. Dört devlet başkanı suikastle öldürülen, bu sayıdan daha fazlası ise suikaste uğrayıp kurtulan ABD'de seçimlere kadar her şey mümkün. Umarım dünya için doğru bir aday günü gelince başkan seçilir.

Karabük DemirÇelik İçin Önemli Bir Gelişme!
              Şirketin yaklaşık 300,5 hektarlık alanı cumhurbaşkanı kararı ile Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi. Dün bu kararın etkisi çok görülmedi ama, sonrası için vergi, teşvik avantajları şirketi olumlu etkileyecektir. Şirketin yeni yatırım kararları almasına, yenileme çalışmalarına, üretim çeşitlemelerine imkan yaratacak, sonrası için karlılığının da olumlu yönde gelişmesine katkı sağlayacaktır görüşündeyim. Kısacası bu karar sonrasında hisse kesin takipte ve elde olmalı görüşündeyim. Ama bu kararın tepkileri ne zaman görülmeye başlanır derseniz, teknik dirençlerinin kırılması takip edilmeli diye düşünüyorum. Böyle bir karar sebepsiz yere alınmış olmaz. Devamında kararla ilgili bir takım haberleri duymaya başlarız diye düşünüyorum.

BIST Günü Nasıl Tamamlar?
             Moody's öncesi son iki güne girdik. Alımlarla yeni TL zirveler gördük ama çok kontrollü bir piyasa görüyorum. Endeks çok hafif artı oluyor, sonra eksiye dönüyor. Daha sonra yeniden artıya çıkıyor ama her an bu artı eksiler arasında gidip-geliyor. Yani Moody's beklentisine rağmen kopup giden bir endeks göremedik. Teknik stochasticler ise yeniden 80 üzerindeki aşırı alım sınırını geçmiş durumda. Bu dirençlere yakın demek. Yani Moody's beklentisi ile olası yükselişler ve yükseliş tepkileri devamında aniden kar realizasyonlarına da dönüşebilir. Bizim için yabancı girişleri BIST'e yön verecek en önemli gelişme olacaktır görüşünde olduğumdan, Dolar bazında 341$ ve 345$ seviyelerini çok önemli sıralı iki direnç olarak görüyorum.

Şu an 336$ seviyesindeyiz. Dikkat çektiğim bu iki direnç kırılırsa o zaman BIST'in sıralı şekilde 353$ - 375$ ve 391$ hedeflerine yönelmesini beklerim. Ama önce 341$, sonra da 345$ seviyeleri yukarı kırılamazsa bu takdirde BIST'in hızlı şekilde 325$ - 314$ ve 307$'a doğru geri çekildiğini görme riskinin yüksek olduğunu düşünüyorum.

Dün çarşamba olduğu için kredililerin satış baskıları hakimdi. Bu nedenle bugün daha yüksek artılar seans içinde görülebilir. Ama benim için teknik olarak verdiğim yukarıdaki direnç ya da desteklerin hangi yönde kırılacağı esas kriter olacaktır. Ben Moody's'e rağmen 345$ direnci geçilemeyip düzeltmeler yaşanmasını bekliyorum. Umarım yanılırım da 345$ direncini kırıp, çok daha güçlü alımlarla bu seviyenin üstünde sıraladığım hedeflere yöneliriz. Yoksa bunu başaramazsak, sonbahara kadar düzeltmeler yapan, işlem hacmi düşen, bu süre içinde sıkıcı bir borsaya dönüşebiliriz. 

İşte bu görüşüm yüzünden yeni öngörüler vermek hevesinde değilim. Daha ziyade olası dirençlere doğru yükselişler görülürse öngörü gerçekleşmelerini yapmak için takipteyim. Ama endeksten ayrışan hisseler her ortamda olduğu gibi, bu süreçte de olacaktır. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.07.2024
    09:47

    Trump daha şanslı görülürken, suikast sonrası seçilme şansı bir anda zirvelere fırlayınca, ABD borsalarından Dow ve S&P zirvelere fırladı. 56 Bin Dolar seviyelerinde bitcoin 66 Bin Dolar'a fırladı. Faiz indirimleri beklentileri bir adetten yeniden 3 adetlere yükselmiş ... Devamı »

  • 16.07.2024
    09:24

    Bu haftanın bizim ve BIST için en önemli gelişmesi bence Moddy's'in 19 Temmuz'daki Türkiye not kararı olacak. Pas geçerse, aynı bırakırsa, değerleme yapmazsa bu durum sert bir realizasyona neden olur. Eğer tek kademe not artışı ile yetinirse o ana kadar da yü... Devamı »

  • 12.07.2024
    07:23

    Geçen hafta cuma için beklediğim rekor tazeleme sanırım bugün yaşanacak gibi duruyor. Bize özel JP Morgan yatırımcı görüşmeleri ve haftaya cuma Moody's not kararı endeksin fazla düzeltme yapmadan yeniden zirveye dayanmasına neden oldu. Bugün 11088 kırı... Devamı »

  • 11.07.2024
    09:39

    Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın katılacağı JP Morgan organizasyonu yabancı yatırımcılara yönelik toplantı başlıyor. Sonraki hafta 19 Temmuz Cuma günü de Moody's Türkiye Raporu açıklaması var. Bu iki önemli gelişmeden de Türkiye lehine sonu&... Devamı »

  • 10.07.2024
    09:25

    ABD FED Başkanı Powell, faiz indirimleri için enflasyonun %2 hedefine gelmesini öncelikli kriter olarak gördüğünü söyledi. Öncesinde faiz indirimi yapmayı düşünmek için erken olur dedi. Benim görüşüm başından beri belli. Bu yı... Devamı »