Yurt Dışı Piyasalar Trump'ın Kazanmasını Satın Alıyor!

17.07.2024 09:47
  •  A 

Trump daha şanslı görülürken, suikast sonrası seçilme şansı bir anda zirvelere fırlayınca, ABD borsalarından Dow ve S&P zirvelere fırladı. 56 Bin Dolar seviyelerinde bitcoin 66 Bin Dolar'a fırladı. Faiz indirimleri beklentileri bir adetten yeniden 3 adetlere yükselmiş durumda. Ons altında yeni zirveler görmeye başladı. Velhasıl piyasalar Trump'ın seçilmesini ciddi şekilde satın almaya başlamış durumda. 

Açıkçası önce mortgage, sonra pandemi nedeniyle yaratılan likidite desteği ile devamlı olması gerektiğinden fazla fiyatlanan ABD borsaları yine aynı şekilde yeni rekorlar kırmasını ilerisi için riskli görüyorum. Ama şu an bu ilginin bazı alanlara pozitif yansıması sürüyor. Henüz seçime daha zaman var. Aynı şekilde sürmesi için biraz uzun zaman var. Seçimler öncesinde de düzeltme riskleri olacaktır. 

Bu arada tabi ki sadece bol likidite değil, aynı zamanda beş büyük teknoloji şirketinden gelen yüksek karlar da ABD borsalarını pozitif destekledi. Bu açıdan bakınca yükselişin temelinde gerçek olan gelişmeler de var. Özellikle yapay zelanın her alnda devamlı büyüyecek olması nedeniyle, özellikle bu alanda program ve çip üreticileri sonraki dönemler için de çok ciddi potansiyeller içereceklerdir. Aslında 5-10 yıl hiç bakmamak kaydiyle bu şirketlerden paralarınıza göre kısmi yatırımlar yapıp, bir kenarda çocuklarınız için bir birikim hedeflemek gayet mantıklı olur. Tabii genç olanlarımız bunu kendileri için de planlayabilirler:))

Bu arada BIST de yeni TL rekorları kırmaya başladı. 11088 üstünde kaldıkça devamı gelecektir. Gri listeden çıkış ve şimdi de not beklentileri bu yükselişi destekliyor. Trump'ın seçilmesi halinde Suriye'den ABD askerlerini çekmeye kalkması bizim için pozitif olur. Esad ile normalleşme açıklamaları mevcut ABD yönetimi tarafından desteklemiyoruz açıklamalarına neden oldu. Çünkü Irak, Suriye, İran, Türkiye sınırlarında planları malum. Merkezi yönetimlerin ülke topraklarına hakim olmasını istemiyorlar. ABD askeri ülkeden çekilecek olursa ve Esad ile normalleşme başlarsa, sınırlarımızda bize risk yaratan gelişmeler risk düzeyi düşmeye başlar. Ama Pentagon bu planlarından çok da kolay vaz geçmez görüşündeyim. O nedenle ikinci bir saldırıya maruz kalan Trump önce seçimi görüp seçilsin de, bakalım sonra yine Suriye'den askerlerimizi çekeceğiz diyecek mi göreceğiz!

Diğer taraftan FED'in faiz indirimi faizleri yüksek olan bizim için yeni yatırımcı girişlerine imkan yaratır. Ama tabii sadece yüksek faiz için yatırımcı gelmesi iyi bir şey değildir. Asıl doğru ekonomi, maliye, hukuk, eğitim, yatırım, dış politika kararları için gelmelidir.

Cumaya kadar bazen endeks, bazen de ayrışmalarla yükselişler sürebilir. Öncelikle 11088, sonrasında 11024 üstünde kalmaya devam edersek ki, şimdilik öyle olacak gibi görülüyor. BIST yeni TL rekorları görecektir diye düşünüyorum. Ama ayrışmalar ciddi. bankalar, holdinglerin bazıları, eregl, mgros, bımas, bızım, pgsus gibi aklıma gelen bazıları yükselirken, tuprs, thyao, kchol, kardemirler, alark, bu yükselişlere henüz katılmadılar. Değişimlerle endeksi yüksek tutma planından kaynaklı diye düşündüğüm bu durum, Moody's iki not artışı yapar ve diğerleri ile notunu eşitlerse, biraz daha sürebilir. Ama tek not artışı halinde sonbahara kadar yeniden düzeltmelere dönebiliriz. Tabii değerlendirme yapmadan pas geçer ya da not değiştirmezse, bu durumda realizasyonlar ve düzeltmeler daha sert olur diye düşünüyorum. Kısacası temkinli olmakta yarar var. 

Önceki teknik paylaşımlardaki kademeler kaybolana kadar geçerlidir. Yani her gün aynı hisselerde teknik paylaşım beklemeyip, önceki paylaşımların da geçerli olduğunu bilerek, bu paylaşımları kontrol ediniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.07.2024
    09:24

    Bu haftanın bizim ve BIST için en önemli gelişmesi bence Moddy's'in 19 Temmuz'daki Türkiye not kararı olacak. Pas geçerse, aynı bırakırsa, değerleme yapmazsa bu durum sert bir realizasyona neden olur. Eğer tek kademe not artışı ile yetinirse o ana kadar da yü... Devamı »

  • 12.07.2024
    07:23

    Geçen hafta cuma için beklediğim rekor tazeleme sanırım bugün yaşanacak gibi duruyor. Bize özel JP Morgan yatırımcı görüşmeleri ve haftaya cuma Moody's not kararı endeksin fazla düzeltme yapmadan yeniden zirveye dayanmasına neden oldu. Bugün 11088 kırı... Devamı »

  • 11.07.2024
    09:39

    Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın katılacağı JP Morgan organizasyonu yabancı yatırımcılara yönelik toplantı başlıyor. Sonraki hafta 19 Temmuz Cuma günü de Moody's Türkiye Raporu açıklaması var. Bu iki önemli gelişmeden de Türkiye lehine sonu&... Devamı »

  • 10.07.2024
    09:25

    ABD FED Başkanı Powell, faiz indirimleri için enflasyonun %2 hedefine gelmesini öncelikli kriter olarak gördüğünü söyledi. Öncesinde faiz indirimi yapmayı düşünmek için erken olur dedi. Benim görüşüm başından beri belli. Bu yı... Devamı »

  • 09.07.2024
    08:48

    Görüyorsunuz TL dirençlerine yaklaştıkça BIST yine zorlanıyor. Dirençlere mi gidiyoruz derken bir anda realizasyonlar gelip endeks eksiye dönüyor. Ama eksi büyümeden yeniden artıya geçiyor. Ama bu işler dar alanda kısa paslaşmalar şekilinde y... Devamı »