Moody's Haftası Başlıyor!

16.07.2024 09:24
  •  A 

Bu haftanın bizim ve BIST için en önemli gelişmesi bence Moddy's'in 19 Temmuz'daki Türkiye not kararı olacak. Pas geçerse, aynı bırakırsa, değerleme yapmazsa bu durum sert bir realizasyona neden olur. Eğer tek kademe not artışı ile yetinirse o ana kadar da yükseliş yaşanmış yeni TL zirveler de görmüşsek yine kar realizasyonları yaşanıp, yaz aylarının rehavetine geri dönebiliriz. Yükseliş için Eylül ayı ve sonrasını beklemeye geçeriz. Ama iki kademe not artışı olursa, bu takdirde yeni TL zirvelerinin ve yabancı fon girişlerinin devamı gelen bir yükseliş trendine başlarız diye düşünüyorum. 

İşte bu nedenle önemli bir hafta başlıyor bizim için. Umarım piyasa ve tüm yatırımcılar için en güzeli olur. Ama telaşa gerek yok. İlk anda olmasa bile yaz sonu ve yıl sonuna kadar yeni bir yükseliş trendi yine de yaşanacak görüşümü zaten biliyorsunuz. Sadece arada iki aylık bir dinlenme süreci geçecek mi, geçmeyecek mi o detay farklılık yaratacak. 

Tabii bir de yeni vergi paketi belirsizliği var! Sanırım bu hafta bu belirsizlik de netleşmiş olacak. Önemli bir detay da bu. Kimi nasıl etkileyecek, borsa için neler çıkacak ne kadar çabuk netleşirse bizim ve BIST için iyi olacak. Ama ikinci pakette BIST vergisini çıkartacağız demek, önümüzde hep bir engel teşkil eder. Bunu yapmayıp, borsa vergisi konusunu da bir an önce netleştirseler çok daha iyi olurdu.

Trump Suikastten Kurtuldu. Seçimi de Aldı Bence!
              Yaşanan suikast sonrası Trump'ın seçimi garantileyeceğini düşünüyorum. Tabi seçime Biden ile birlikte girerlerse! Piyasalar, ons altın, kriptolar bu işten memnun. Trump'ın şansının artmış olmasını pozitif tepki ile karşıladılar.

FED Başkanı Powell Güven Verdi!
              Enflasyon verilerinin arka arkaya düşme ivmesi ile gelmesi sonrası Powell'ın iyimser konuşmaları faiz indirimi beklentilerini hem arttırdı, hem de öne çekti. Lakin ben erken faiz indirimi doğru olmaz görüşümü koruyorum. Hatta faiz indirimleri başladığı zaman, yani beklenti bittiğinde piyasalar için realizayson riskleri daha artacak görüşündeyim.

Yine BIST'e dönersek, haftaya iyi bir başlangıçla başlanmasını bekliyorum. 11088 üstünde yeni bir yükseliş trendi başlar. 10800 altında ise satışlar artar görüşündeyim. Ama hisse bazlı ayrışmalara odaklanmak daha doğru olacaktır. Her ortamda hisse bazlı ayrışmalar olacaktır.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.07.2024
    07:23

    Geçen hafta cuma için beklediğim rekor tazeleme sanırım bugün yaşanacak gibi duruyor. Bize özel JP Morgan yatırımcı görüşmeleri ve haftaya cuma Moody's not kararı endeksin fazla düzeltme yapmadan yeniden zirveye dayanmasına neden oldu. Bugün 11088 kırı... Devamı »

  • 11.07.2024
    09:39

    Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın katılacağı JP Morgan organizasyonu yabancı yatırımcılara yönelik toplantı başlıyor. Sonraki hafta 19 Temmuz Cuma günü de Moody's Türkiye Raporu açıklaması var. Bu iki önemli gelişmeden de Türkiye lehine sonu&... Devamı »

  • 10.07.2024
    09:25

    ABD FED Başkanı Powell, faiz indirimleri için enflasyonun %2 hedefine gelmesini öncelikli kriter olarak gördüğünü söyledi. Öncesinde faiz indirimi yapmayı düşünmek için erken olur dedi. Benim görüşüm başından beri belli. Bu yı... Devamı »

  • 09.07.2024
    08:48

    Görüyorsunuz TL dirençlerine yaklaştıkça BIST yine zorlanıyor. Dirençlere mi gidiyoruz derken bir anda realizasyonlar gelip endeks eksiye dönüyor. Ama eksi büyümeden yeniden artıya geçiyor. Ama bu işler dar alanda kısa paslaşmalar şekilinde y... Devamı »

  • 08.07.2024
    09:14

    Dış ticaret verileri, büyüme verileri, Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın perşembe günü İstanbul JP Morgan Yatırımcı toplantısı-sunumları, Cumhurbaşkanının NATO zirvesi gibi çok sayıda gündem olan bir haftaya başlıyoruz. FED Başkanı Powell'ın a&cce... Devamı »