Dar Alanda Kısa Paslaşmalar!

09.07.2024 08:48
  •  A 

Görüyorsunuz TL dirençlerine yaklaştıkça BIST yine zorlanıyor. Dirençlere mi gidiyoruz derken bir anda realizasyonlar gelip endeks eksiye dönüyor. Ama eksi büyümeden yeniden artıya geçiyor. Ama bu işler dar alanda kısa paslaşmalar şekilinde yaşanıyor. Hala vergi ve ek maliye tedbirleri netleşmediği için böyle bir durumun yaşanıyor olması gayet normal. Vergi paketinden mevcut birçok borsa şirketine ve borsa yatırımcısına olumsuz sürprizler çıkabilir. Üstüne bir de yaz aylarının pandemi öncesine kadar yaşanan rehavet alışkanlıklarına dönme riski de var.

BIST Zorlanıyor. Moody's Etkili Olacak Mı?
              İşte bu belirsizlik ortamının baskı yaratan etkisinden kurtulup, TL dirençlerini yeniden test etmek, hatta yeni TL bazlı zirvelere yönelmek için etkili olabilecek bir gelişme yaşanacak! 19 Temmuz tarihinde Türkiye Raporu açıklayacak Moody's'ten bahsediyorum. Evet bu tarihe çok yakınız. Şu an ülke notlarımıza bakınca Moody's diğer ratingçilere göre bir kademe altta Türkiye notuna sahip. TCMB rezervlerinin 65 Milyar Dolar eksiden çıkıp, 15 Milyar Dolar civarında nete dönmüş olmasından, Gri Listeden çıkmış olmamızdan, enflasyonda düşüş görülmesinden ve yeni bir maliye paketi hazırlığının ekonomik kaynakları destekleyecek olmasından ötürü rating kurumlarından not artışları beklediğimi biliyorsunuz. İşte bu ortamda Moody's iki kademe not artışına giderek, diğer ratingçilerle notlarını eşitlemeyi hedefleyebilir. Tabi eğer böyle yaparsa, yani 19 Temmuz'da iki kademe not artışı yapacak olursa, diğerleri notlarını açıklayana kadar bir kademe de üste çıkmış olur. 

Velhasıl, ben en az bir kademe not artışı yapmasını bekliyorum. Ama iki kademe artış yapması da sürpriz olmaz. Sonrasında da diğer kurumların not artışları gelmeye devam eder. Zaten yıl sonuna kadar 13000-15000 endeks seviyesini görmeyi beklediğimi de biliyorsunuz. Tek soru; yeni TL zirvelerine Moody's katkısı ile şimdiden mi yönelmeye kalkarız, yoksa yaz sonrası, yatırımcılar, fon yöneticileri tatilden dönmeye başladığı Eylül sonrasında mı bu atağa kalkarız? 

Moody's kararı olmasa, ben yaz sonuna kadar dar alanda oyalanacağımız düşüncesindeydim. Ama Moody's'ten eğer bir de değil iki kademe not artışı olursa, bu takdirde yeni zirveler için sonbaharı beklemeyiz. 11088 son direncimiz. Bu seviye geçilmeden erken heveslenmemek lazım. Çünkü 11088 kırılmadan, yaklaştıkça realizasyonlar da artacaktır. Moody's not kararı beklentileri karşılamazsa, ya da karar umduğumuz gibi ekstra bir ivme yaratmazsa, bu takdirde bir süredir sınırlı yaşanan realizasyonlar daha da derinleşebilir. Gidişatı teknik tablolardaki seviyelere odaklanarak takip etmekte yarar var. 

Bugün DD Tablomuzda paylaşım yapmadım. Düne ait DD(Destek Direnç) Tablosu paylaşımlarındaki seviyeler bugün için de geçerli.

Diğer Gelişmeler!
              Türksat A6 uydumuz dün ABD Cape Canaveral üssünden fırlatıldı. Türkiye haberleşme uydusu konusunda ciddi ilerleme kaydediyor. Yakın tarihte ciddi uydu ihraçcılarından birisi olabiliriz.

Çinli BYD'den Dev Yatırım İmzalandı!
              Dünyanın en büyük elektirikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 Milyar Dolar'lık yatırım kararı aldı. 2026 sonunda yıllık 150 Bin araç üretiminin başlaması hedeflenen yatırımın imzaları dün atıldı. 

BYD sonrası diğer bir Çinli üretici olan SWM Motor da Türkiye'de üretim için başvuru yaptı. Şimdilik yıllık 50 Bin civarı bir üretim planları var. Doğrudan yatırım olması açısından Türkiye ekonomisi için çok önemli gelişmeler olarak görüyorum. 

NATO Liderler Zirvesi Başladı!
              Burada yaşanacak görüşmeler, çıkacak kararlar hem bizim için, hem de dünya jeopolitik gelişmeleri için önemli olabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.07.2024
    09:14

    Dış ticaret verileri, büyüme verileri, Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın perşembe günü İstanbul JP Morgan Yatırımcı toplantısı-sunumları, Cumhurbaşkanının NATO zirvesi gibi çok sayıda gündem olan bir haftaya başlıyoruz. FED Başkanı Powell'ın a&cce... Devamı »

  • 05.07.2024
    09:40

    Tabi ki, rekor derken TL bazlı seviyeden bahsediyoruz. Evet, grafiklerde ana hisselerin tekniklerine bakınca, BIST'in 11088 gördüğü TL zirveyi test edebileceğini, hatta kırmasını da mümkün görüyorum. Dolar bazlı endeks grafiğinde 335.45$ seviyesinin üzerin... Devamı »

  • 04.07.2024
    09:11

    Neredeyse iki aya yakın süredir, ya da 11088 zirvesini gördükten sonra da desek olur. Yabancıdan ısrarlı satışlar geldiğini gördük. Yabancının 1,5 Milyar Dolar civarı bir satışı söz konusu oldu. Tabii bu hisseler için geçerli. Yoksa Türk tahvillerinde... Devamı »

  • 03.07.2024
    09:41

    Bugün Haziran enflasyon verisi açıklanacak. TÜFE'de baz etkisi ile enflasyonda düşüş görülmesi ve aylık bazda %2.23, yıllıkta %72.60 beklentiler var. Hoş bu beklentiler bile piyasada farklılıklar gösteriyor. Sonuçta beklenti enflasyonda düş&u... Devamı »

  • 02.07.2024
    09:22

    Dün güzel bir borsa haftasına başlamıştık. Tam da hisselerde dirençler kırılmaya başlıyordu ki, bir anda Bakan Mehmet Şimşek açıklamalar yapmaya başladı. Borsa konusunda ''bu pakette yok ama bir sonraki pakette borsa vergisine çalışıyoruz. İşlem vergisi değil, ... Devamı »