Enflasyonda Beklenen Düşüş Başlayacak Mı?

03.07.2024 09:41
  •  A 

Bugün Haziran enflasyon verisi açıklanacak. TÜFE'de baz etkisi ile enflasyonda düşüş görülmesi ve aylık bazda %2.23, yıllıkta %72.60 beklentiler var. Hoş bu beklentiler bile piyasada farklılıklar gösteriyor. Sonuçta beklenti enflasyonda düşüş görülmesi yönünde. Ama bu düşüş baz etkisi sadece. Yani önceki kıyaslanan döneme göre enflasyon artış oranı düşmüş olacak sadece. Yoksa enflasyonda artış devam edecek. Gerçek manada enflasyonda düşüş, yani fiyatların geri gelmesi demek, aylık bazda eksi enflasyon çıkması ile olur. Geçmişte bu da zaman zaman görüldü ama şu an bunun olması için, kurların 31.00 TL ve altına inmesi gerekir ki, ithal girdilerin fiyatlarının düşmesi halinde eksi enflasyon söz konusu olabilir. Şu anki, kur ve brent petrol fiyatlarıyla bu durum en azından bir süre daha zor gibi görülüyor.

BIST Enflasyona Ne Tepki Verecek?
              Eğer beklentilerden düşük bir enflasyon gelirse, bu durumda bankacılık sektörü ve ana sektörlerde yabancı alımı görebiliriz. Ama şimdilik yabancı hala satıyor. Vergi detayı netleşmeden de borsaya hızlı bir giriş yapmalarını beklemek doğru olmaz. Lakin Deutsche Bank'ın yatırımcılarına Türk tahvillerini önermesi, en azından tahvil piyasamıza ilgilerinin yüksek olarak sürdüğünü gösteriyor. Deutsche'nin bu açıklaması bile kurlarda hareket beklemediklerini gösterdiği için enflasyonun sonraki dönemde de düşeceği beklentisini destekliyor.

Tüm bunlar bir süre sonra BIST'e yönelişi ve not artışlarını getirmesini bekliyorum. Ama bir an önce vergi belirsizlikleri bitmelidir. Teknik olarak seviyeler takip edilmeli, kırılan direnç ya da destek ise, o yöndeki sıralı seviyeler beklenti olmalıdır. Benim beklentim yükseliş yönünde ve bankalar ile ana hisseler alıcılı olacaktır diye bekliyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.07.2024
    09:22

    Dün güzel bir borsa haftasına başlamıştık. Tam da hisselerde dirençler kırılmaya başlıyordu ki, bir anda Bakan Mehmet Şimşek açıklamalar yapmaya başladı. Borsa konusunda ''bu pakette yok ama bir sonraki pakette borsa vergisine çalışıyoruz. İşlem vergisi değil, ... Devamı »

  • 01.07.2024
    08:26

    Cuma günü Gri Listeden çıktığımız açıklandı. Beklediğim gibi, ilk anda alıcılar realizasyonla karşılaştılar. Aynı anda %38'lik eketrik zammı da açıklandı. Bir süredir temmuz başında elektrikte zam beklediğimi biliyorsunuz. Kamu maliye politikasını birço... Devamı »

  • 28.06.2024
    08:58

    Dün TCMB politika faiz kararı belli oldu. Faizler değişmedi. Bugün de öğlen gibi Gri Liste kararı belli olacak. Fatf Başkanı Raja Kumar 12.00'de kameraların karşısına çıkıp, birkaç gündür süren toplantıların sonuçlarını açıklayacak. Bakan... Devamı »

  • 27.06.2024
    09:22

    Bugün haftalık politika faizlerinde bir değişiklik beklemiyorum. Lakin en az oran kadar önemli olacak bir de, açıklamalar kısmı olacaktır. PPK'nın enflasyon ve faizler konusundaki açıklamaları da bir mesaj olacaktır. Beklentilerin şekillenmesi için önemli olac... Devamı »

  • 26.06.2024
    08:57

    Endeks grafiği ile hisseler pek eşleşmiyor. Endeks tekniği hisselere göre daha iyi görüntü vermesine rağmen, hisselerde neredeyse birbuçuk aydır ciddi düzeltmeler yaşanıyor. Ama genel yatırımcı kitlesi endekse odaklandığı için hisse özelindeki teknik d&uum... Devamı »