Gri Liste Sonrası!

01.07.2024 08:26
  •  A 

Cuma günü Gri Listeden çıktığımız açıklandı. Beklediğim gibi, ilk anda alıcılar realizasyonla karşılaştılar. Aynı anda %38'lik eketrik zammı da açıklandı. Bir süredir temmuz başında elektrikte zam beklediğimi biliyorsunuz. Kamu maliye politikasını birçok alanda devreye sokmalı beklentisindeyim. Kamuda yaratılan açıkların telafisi, maaşlara olası enflasyon zamlarının karşılanması için gelir yaratma politikaları mecburi vergi zamları yaratacak beklentisindeydim. Bunun ilk adımını elektrikle gördük. Hala yeni vergi paketi netleşmediği için devamını da yakında göreceğiz.

İşte bu yeni vergi paketinden şahıslara, kurumlara, yatırımcılara ne gibi vergiler çıkacak bu belirsizlik nedeniyle, borsadaki realizasyon bir süre daha sürebilir. Ama Gri Listeden çıkılması nedeniyle, sonrasında Türkiye'ye yabancı yatırımcı ilgisinin borsa ve tahvil başta artmaya devam edeceğini düşünüyorum. Ana hisselerde bu ilgi daha yüksek olacaktır görüşündeyim. Bir süre daha olası vergi paketi, olası asgari ücret, emekli maaş  zammı gibi belirsizliklerin netleşmesini görmek için sabırlı olmamız lazım. Sonrasında borsadaki yöneliş için daha net görüşlerimiz oluşacaktır.

Gri Listeden çıkmamız sonrasında rating kurumlarından yıl sonuna kadar ek not artışları bekliyorum. Hemen hepsinden en az bir, Moodys'ten ise iki not artışı beklentim var.

Bu arada olası teknik, temel ayrışmalarla ilgili paylaşımlarımı tekniklerde gördüğüm kadarıyla yapmaya devam edeceğim.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.06.2024
    08:58

    Dün TCMB politika faiz kararı belli oldu. Faizler değişmedi. Bugün de öğlen gibi Gri Liste kararı belli olacak. Fatf Başkanı Raja Kumar 12.00'de kameraların karşısına çıkıp, birkaç gündür süren toplantıların sonuçlarını açıklayacak. Bakan... Devamı »

  • 27.06.2024
    09:22

    Bugün haftalık politika faizlerinde bir değişiklik beklemiyorum. Lakin en az oran kadar önemli olacak bir de, açıklamalar kısmı olacaktır. PPK'nın enflasyon ve faizler konusundaki açıklamaları da bir mesaj olacaktır. Beklentilerin şekillenmesi için önemli olac... Devamı »

  • 26.06.2024
    08:57

    Endeks grafiği ile hisseler pek eşleşmiyor. Endeks tekniği hisselere göre daha iyi görüntü vermesine rağmen, hisselerde neredeyse birbuçuk aydır ciddi düzeltmeler yaşanıyor. Ama genel yatırımcı kitlesi endekse odaklandığı için hisse özelindeki teknik d&uum... Devamı »

  • 25.06.2024
    09:28

    Bir süredir birçok ülke liderinden bu yönde uyarılar yapılıyor. NATO üyelerine daha çok silahlanma çağrısı yapmıştı. Dün de Dışişleri Bakanımız Fidan, 3'ncü Dünya Savaşı riski ciddiye alınmalı uyarısı yaptı. Avrupa Parlamentosu seçim... Devamı »

  • 24.06.2024
    09:09

    28 Haziran'da Türkiye'nin Gri Listeden çıkıp-çıkmayacağı yönünde kararın çıkması bekleniyor. Beklenti Gri Listeden çıkmamız yönünde. Ben de aynı yönde beklentilere sahibim. Ama olur da, Gri Listeden çıkışımız ötelenecek ol... Devamı »