Gri Liste Kararı BIST'in Yönünü Belirleyecek!

24.06.2024 09:09
  •  A 

28 Haziran'da Türkiye'nin Gri Listeden çıkıp-çıkmayacağı yönünde kararın çıkması bekleniyor. Beklenti Gri Listeden çıkmamız yönünde. Ben de aynı yönde beklentilere sahibim. Ama olur da, Gri Listeden çıkışımız ötelenecek olursa, bu takdirde ciddi bir düzeltme sürecine gireriz ve endeks 10000 altı seviyelerdeki desteklerine yönelir. Böylece yaklaşık bir aydır Bank Of ABD neden durmadan sattı anlamış oluruz. Lakin, Gri Listeden çıkarsak, bu takdirde de, yabancının yeniden Türkiye'ye yöneldiğini ve satan yabancının alıma geldiğini görmeye başlarız.

BIST'in şu anki teknik görüntüsü 11088 zirvesini test edeceği izlenimi veriyor. Dolar bazındaki yakın dönem zirvesi de 344$ seviyesinde bulunuyor. Eğer bu zirveler geçilecek olursa, yıl sonuna kalmadan 13000-15000 TL bazlı  zirvelerinin görülmesini, 344$ geçilmesi halinde de, dolar bazında 390$ - 402$ seviyelerinde bulunan ilk dirençlerine doğru hareketlenmesi beklenir. 

Anlayacağınız bu hafta dananın kuyruğu kopacak bence. BOFA bu kadar ısrarlı satış yapmış olmasaydı hiç tereddütsüz haziran sonu Gri Listeden çıkarız görüşüm net olurdu. Şu an Bofa'dan bir aydır süren yaklaşık 30 Milyar TL'lik satışlar tereddüt yaratıyor. Ama tabii, hemen uyarayım, bofa'dan bu satışlar yaşanırken, HSBC, TEB gibi kurumlardan alımlar vardı. Birebir satışları karşılamasa da, bofa'nın satışlarının ciddi bir kısmına denk geliyor. 

Neyse, dediğim gibi benim beklentim Gri Listeden çıkmamız ve BIST'in de TL yeni rekorlarla, Dolar bazlı ana direncine doğru yeni trendler başlatması yönünde. Böyle bir durum yaşanması halinde bankalar, holdingler, demirçelik, çimento, savunma, sise, ulaştırma, elektrik üretim ve dağıtım birlikte olanlar, petro kimyalar ilk hedef sektörler olurlar görüşündeyim. Sigorta ve gsm gibi sektörlerde de ayrışmalarla bu yükselişe uyanlar olabilir.

Benim için bu haftanın en önemli gelişmesi Gri Liste Görüşmeleri olacak. FED ya da TCMB faiz kararlarında son beklentiler devam edecektir, ekstra bir değişiklik beklemiyorum. Ancak risk yaratacak bir gelişme daha var! O da yeni bir vergi paketi hazırlığı. Kaynak yaratmak için kapsamlı bir gelir arayışı olduğunu görüyorum. Vergi paketi son halini alıp, netleştiği zaman, bunun bazı sektör ya da şirketlere olumsuz baskılarını görebiliriz. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.

NOT: 10.30'da Ekotürk Tv. skype bağlantım var. Gelişmeleri değerlendireceğiz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.06.2024
    09:38

    Dün bir, bugün iki ve kısa hafta bitti. BIST dikkat çektiğim 10610 ve 10724 dirençlerini de geçti. Bankalar, eregl, tcell, ttkom, bımas, ulker, tuprs bu yükselişi destekleyen ilk aklıma gelen hisseler. Bakınca bu dirençler geçildiği için TL ba... Devamı »

  • 20.06.2024
    07:58

    Bayram nedeniyle haftayı sadece iki iş günü yaşayıp, bitireceğiz. Bayram öncesinde düşük gelen ABD enflasyon verileri sonrası ABD borsalarında S&P ve Nasdaq rekorlarını tazeledi. Olası FED'in bir faiz indirimi beklentisi ABD borsalarını ve ons altını olumlu etkiledi. Ama... Devamı »

  • 14.06.2024
    08:53

    Bakan Şimşek dün BIST vergisi taslak çalışmasının bir süre için ertelendiğini açıkladı! Açıklama bu şekilde. Yani yine bir belirsizlik var. Bir süre sonra yeniden mi gündeme gelecek peki? Ya da bu bir süre, ne kadar bir süre? Yoksa, şimdi b&o... Devamı »

  • 13.06.2024
    09:07

    BIST pazartesi ve salı günü 10 bin altı endeks seviyelerini görse de, daha aşağı düşmeyip, alım tepkileri ile kendisini 10 bin endeks seviyesinin üzerine atmayı bildi ve dün de 10165 seviyesinden kapanış yaptı. Ama yazımızın başlığındaki soruya hemen evet düzeltme ... Devamı »

  • 12.06.2024
    09:26

    ABD için mayıs ayı TÜFE verisi ve politika faiz kararları belli olacak. Benim görüşüm en başından beri FED'in bu yıl için bir faiz indirimi ile yetineceği yönünde. Bu nedenle FED faizlerinde değişiklik beklemiyorum. BIST'de Alım Tepkisi Geldi! ... Devamı »