Düzeltme Bitti Mi?

13.06.2024 09:07
  •  A 

BIST pazartesi ve salı günü 10 bin altı endeks seviyelerini görse de, daha aşağı düşmeyip, alım tepkileri ile kendisini 10 bin endeks seviyesinin üzerine atmayı bildi ve dün de 10165 seviyesinden kapanış yaptı. Ama yazımızın başlığındaki soruya hemen evet düzeltme benim için bitti diyemiyorum! Düzeltmenin bittiğini düşünebilmek için, ilk etapta 10465 bollinger direncinin, akabinde de 10610 direncinin aşılması gerekir. Yoksa, dünkü yükseliş tepkisine bakarak düzeltmeyi tamamladık demek bizi yanıltabilir.

ABD FED Faizleri Değiştirmedi!
              FED politika faizlerini yine %5.25 - %5.50 aralığında sabit bıraktı. Mayıs TÜFE verileri aylık %0.3 beklenirken %0.2, yıllık %3.4 beklenirken %3.3 gelmesi ile FED kısmen rahatlamış oldu. Ama sıkı para politikası sürecek, 2 yerine bir faiz indirimi beklentisindeyiz dedi. Anlayacağınız FED de benim uzun zamandır tek faiz indirim beklentimi teyitlemiş oldu :)

ABD'de gelen TÜFE verileri ve FED faiz kararı sonrası S&P ve Nasdaq endekslerinde yükseliş tepkileri görüyoruz. Ama Dow J. hafif yükseliş sonrası yine kısmi gevşeme göstermiş durumda. ABD endeksleri karışık seyir izliyor. Ben ABD endeksleri için düşüş riskli temkinli olmak gerekir görüşündeyim. 

Ons altın için de 2360$ - 2380$ çıkılırsa daha iyimser bir hava olabilir, ama 2277$ altına inmesi halinde ise bir anda 2190$ - 2150$ seviyelerine doğru düşen bir ons görülebilir uyarımı yapmak istiyorum. Benim ons için düşüş yönlü beklentimin daha yüksek olduğunu da tekrarlamak istiyorum.

Biz Yine BIST'e Dönelim!
              Belki düzeltme bitti hemen diyemiyorum ama, beklediğim düzeltme seviyesinin alt desteklerine artık çok yakın olduğumuz ve hisse bazlı alım seviyelerine geldiğimiz için yeni alım öngörülerimin artmaya başladığını görüyorsunuz.

BIST için beklentim 9751 veya biraz daha altında 9400 civarı seviyelerin düzeltmenin alt destekleri olması yönündeydi. Şimdilik 9958 görüldü. Ama belirttiğim dirençler aşılmadığı takdirde hala bu risklerin olduğunu bilmenizi isterim. Düzeltme konusunda endeks %10 düşerse, bu hisselere %20, %30 yansır diye uyarıyordum. Öyle de olduğunu görüyoruz. BIST gördüğü 11088 seviyesinden %10 düşüş yaşamış olmasına rağmen, birçok ana hisse de dahil %20'lerin üzerinde düşüşler yaşandı. Endeksi belki fazla düşürmediler ama hisseler özelinde çok ciddi düşüşler yaşandı ve yaşanıyor.

Enflasyon muhasebesi bilançoları anlaşılmaz hale getirdiği için, ben de, kurumlar da eskisi gibi bilanço beklentilerini yayınlayamıyorlar. Çünkü rakamları kıyaslayamıyoruz. 12 aylık bilanço açıklayan şirketlerde iyi bilanço varsa, kötü gelen 3 aylıklar, kötü 12 aylık varsa iyi gelen 3 aylıklar görebiliyoruz. Açıklama tarihleri de gecikince, 3 aylık bilançoların pat diye gelmesi bir anda yükselişe geçecek dediğimiz tekniğin bozulmasına neden oluyor. Üç aylık rakamlarda geçen yılın kıyaslamaları var, fakat geçmiş bilançolardaki net karlara bakınca kıyaslamalı geçmiş yıl üç aylık karlarıyla aynı olmadığını görüyorum. Demek ki, şirketler üç aylıkları açıklarken geçen yılın karlarına da enflasyon muhasebesi uygulayıp açıklıyorlar diye düşünüyorum. Ama bu durum bizlerin bilançoları doğru okumamızı engelliyor. Bu durumun 6 ve 9 aylık bilançolarla yavaş yavaş düzeleceğini düşünüyorum. Ama bu sefer de gelecek yıl bankalar enflasyon muhasebesine geçecekleri için ayrı bir karışıklık da onlar için olacak.

Siyasette Bir Şeyler Oluyor!
              Bu arada siyasette de tuhaf gelişmeler yaşanıyor! CHP lideri Özel'in Cumhurbaşkanı ile karşılıklı ziyaretlerine, Sinan ateş'in eşinin Cumhurbaşkanı ile görüşmesine MHP lideri Bahçeli'den tatlı sert açıklamalar geliyor. Bir anda iç siyasette gündemler alt üstü olabilir. İzlemeye devam ediyoruz.

Dış Siyaset de İlginç Gelişiyor!
              Dışişleri Bakanımız Fidan, Rusya'daki BRİCS+ toplantılarına katıldı. Putin ile de uzun bir görüşme yaptı. Suriye konusunda Türkiye ile yaptıkları Astana görüşmelerine dönülmesi gerektiğini açıkladı.

Diğer taraftan Putin, Rusya'nın Davos'u olarak bilinen St.Petersburg Uluslararası Formuna sürpriz bir şekilde DEVA Partisi lideri Ali Babacan'ı davet etti. 

ABD 20 Türk Şirketini Kara Listeye Aldı!
              Bakan Şimşek, Türkiye'nin ay sonu Gri Listeden çıkartılması görüşmelerine giderken, bugün ABD 20 Türk şirketinin de dahil olduğu yeni bir kara liste yayınladı. Bu listeye Rusya ve Honkong merkezli yüzlerce şirket ve hissedarlar da eklendi. Türk şirketlerinin içinde bir adet gemi inşa tersanesi ve gemi işletmesi şirketi olduğu açıklandı.

Avrupa'da Sağ Dalga Seçimleri Erkene Çektirdi!
              Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sağ akımın zaferi Fransa'da erken seçim kararına neden oldu. Belçika'da başbakan istifa etti.

Anlayacağınız tüm dünya kıpır kıpır. Bakalım Gri Listeden çıkma beklentimiz varken, ABD'nin yeni kara listesi bu beklentimizi öteleyecek mi göreceğiz. 

İşte tüm bu gelişmelerin içinde BIST dün için yukarı tepki verdi ama henüz yabancı ağırlıklı bir alım yok. Bir süredir yabancı satışları yaşanıyordu. Bunun bittiğini görmeden yükseliş trendine geri dönüyoruz demek için erken olur. Yabancı işlemlerini yakından takip etmekte yarar var.

Ama sonuç olarak, belki yaz için daha sakin bir borsa bekliyor olsam da, yıl sonu için 13000-15000 arası BIST beklentimi koruduğumu tekrarlamak istiyorum. Ay sonu gri listeden çıkacak olursak, yıl sonu beklentimin yeni trend hareketi daha erken başlar. Ama gri listeden çıkışımız ötelenecek olursa, yaz sonu yeni yükseliş trendi beklemek daha doğru olur.

Biz yine gördüğümüz tekniklere göre hisse bazlı paylaşımlarımızı yapmaya odaklanacağız. Yeri geldiğinde kar realize etmenin ne kadar doğru ve gerekli olduğunu da sanırım artık herkes görüyordur. Endeks ve hisseler hiç düzeltme yapmadan hep yükselmez. Arada gördüğünüz gibi ciddi düzeltmeler her hissede yaşanabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.06.2024
    09:26

    ABD için mayıs ayı TÜFE verisi ve politika faiz kararları belli olacak. Benim görüşüm en başından beri FED'in bu yıl için bir faiz indirimi ile yetineceği yönünde. Bu nedenle FED faizlerinde değişiklik beklemiyorum. BIST'de Alım Tepkisi Geldi! ... Devamı »

  • 11.06.2024
    09:32

    Düzeltmenin Önemli Hedeflerine Gelmek Üzereyiz! 21 Mayıs 11088 zirvesi sonrası beklenti yazılarımda ve teknik paylaşımlarımda ısrarla dikkat çektiğim 10036 seviyesi aşağı kırılırsa 9751 ve altındaki desteklere dikkat çekiyordum. Bayram öncesi son haf... Devamı »

  • 10.06.2024
    09:10

    Bir süredir bekleyip, uyardığım düzeltme yaşanmaya devam ediyor. Teknik olarak 10036 - 9942 - 9751 - 9400 şeklinde devam edebilir. Ama devamlı tekrarladığım gibi, düzeltmenin sürmesi benim yıl sonu endeks beklentilerimi değiştirmiyor. Sadece yeni alım fırsatı olarak, doğru kademe... Devamı »

  • 07.06.2024
    09:09

    Bir süredir Avrupa mı, ABD mi ilk faiz indirimlerini başlatır diye beklenen süreç, dün Avrupa Merkez Bankası ECB'nin 25 baz puan indirimle %4 seviyesinden %3.75 seviyesine indirmesi ile sonuçlanmış oldu. ECB bu sefer FED'den önce indirimleri başlatmış oldu. ... Devamı »

  • 06.06.2024
    09:51

    Birkaç gündür borsaya vergi gelecek spekülasyonu var. Bu konuda görüşümü yazmak istiyorum. Zaten diğer konularla ve borsa endeksinin tekniği ile ilgili görüşlerimi son beklenti yazılarıma bakınca görebilirsiniz. Teknik riskler sürse de, s... Devamı »