ECB 25 Baz Puan İle Faiz İndirimlerini Başlattı!

07.06.2024 09:09
  •  A 

Bir süredir Avrupa mı, ABD mi ilk faiz indirimlerini başlatır diye beklenen süreç, dün Avrupa Merkez Bankası ECB'nin 25 baz puan indirimle %4 seviyesinden %3.75 seviyesine indirmesi ile sonuçlanmış oldu. ECB bu sefer FED'den önce indirimleri başlatmış oldu. İlk indiren ECB olacaktır ve oran da 25 baz puan olur beklentime uygun bir karar oldu. Bir süre sonra FED de faiz indirimlerini başlatacaktır. Benim görüşüm bu yıl sonuna doğru ilk indirimi yapacağı yönünde. Muhtemelen sadece bir kez, belki iki kez indirim yapacaktır diye düşünüyorum. AB ve ABD Merkez Bankalarından faiz indirimlerinin başlaması Türkiye'nin finansmana ulaşma maliyetlerini düşüreceği için bizim için olumlu bir gelişme olacaktır görüşümü de koruyorum.

TCMB Rezervleri Artıya Döndü!
              Swap hariç rezervlerde yıla başlarken eksi 65 Milyar Dolar seviyesindeydik. Nihayet son güncelleme ile yaklaşık 1.5 Milyar dolar artı durumuna geçmiş durumdayız. TCMB'nın benzer şekilde alımlarının sürmesini, yıl sonu civarında 70-100 Milyar Dolar swap hariç net rezerv seviyesine çıkabileceğimizi düşünüyorum. Dış borç ödemeleri açısından rezervlerde yaşanan net artış olumlu bir gelişmedir. 

Enflasyonda da yaklaşık %75 civarı zirve gördükten sonra enflasyon da düşmeye başlar, buna rezerv artışları etkilenir ve devamında haziran ayının sonuna doğru Gri Listeden de çıkarsak, yabancı fon alımları yeniden hız kazanır beklentimi de koruyorum. Lakin öncesinde endekste düzeltme yaşanması gerektiği, yabancı fonlardan da satışların gelebileceği, bu nedenle yabancı takasında önce %37.90-%37.50 civarı bir seviyeye indikten sonra, yıl sonuna kadar yeni yabancı alımlarının desteği ile yabancı takas oranının %45-%50 düzeyine yükselmesi beklentim ile yıl sonuna kadar 13000-15000 TL endeks zirvelerinin de görüleceği görüşüm de aynı şekilde sürüyor.

Şu an beklentilerime paralel olan düzeltmeleri yaşıyoruz. Ama endeks ve hisselerin tekniklerinde alım seviyelerine uygun teknikler de görülmeye başlandı. Bu nedenle zaman zaman tekniklerini uygun gördüğüm hisselerde yeni teknik alım öngörülerim sürmeye devam edecektir. 

F-16'da İmzalar Atıldı!
              Dün Türkiye F-16 teklif ve alımı konusunda imzaları attı. Çok kısa süre içinde F-16 alımı sonuca bağlanacaktır diye düşünüyorum. 

Sonuçta lehimize gelişmeler sürüyor. Sadece zaman zaman düzeltmelerin yaşanabileceğini unutmamak gerekiyor. Dün borsa vergisi ile ilgili beklenti yazımı yazmıştım. Aynı şekilde tv bağlantımda bu kapsamdaki cevaplarımı izleyebileceğiniz skype bağlantımın videosunu sitemizin ana sayfasındaki videolar bölümüne ekledim. İzlememiş olanlarınız yayını izleyebilirler.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.06.2024
    09:51

    Birkaç gündür borsaya vergi gelecek spekülasyonu var. Bu konuda görüşümü yazmak istiyorum. Zaten diğer konularla ve borsa endeksinin tekniği ile ilgili görüşlerimi son beklenti yazılarıma bakınca görebilirsiniz. Teknik riskler sürse de, s... Devamı »

  • 05.06.2024
    08:27

    Dün AYM(Anayasa Mahkemesi) Cumhurbaşkanının TCMB Başkanını süresi bitmeden görevden alma ve Üniversite Rektörlerini atama kararlarını iptal etti. AYM'nin oy birliği ile aldığı karar sonrasında, geçmişe yönelik kararların, atamaların geçerli olduğu ve M... Devamı »

  • 04.06.2024
    09:49

    Evvelsi gün yabancı 10724 sonrası satmıştı. Ama endeks 10358 destek yapıp dönmüştü. Dün de endeks başlangıçta 10334 seviyesini yine test edip, bu sefer de yabancı ağırlıklı alımlarla yine 10400 üzerinde 10556 seviyesinden kapanış yaptı. Ama bence hala teknik... Devamı »

  • 03.06.2024
    00:01

    BIST için az önce tekniklere baktım. Sadece sigortalar ve bir iki adet hisse tekniği dışında teknikleri yine riskli görüyorum. Ki, sigortaları da gördükleri neredeyse en yüksek seviyelerden de bu ortamda yazmak istemem doğrusu. Kısacası Cuma günü yazmış... Devamı »

  • 31.05.2024
    09:30

    Bildiğiniz gibi eskiden beri yaza girince fon yöneticileri, yatırımcılar dahil, çok kişi yaz tatiline çıkınca borsaya olan ilgi azalır diyerek, ''Mayıs'ta sat git'' denirdi. Pandemi ile birlikte çok farklı dünya ve ülke şartları yaşandığı i&cce... Devamı »