Bildiğiniz gibi eskiden beri yaza girince fon yöneticileri, yatırımcılar dahil, çok kişi yaz tatiline çıkınca borsaya olan ilgi azalır diyerek, ''Mayıs'ta sat git'' denirdi. Pandemi ile birlikte çok farklı dünya ve ülke şartları yaşandığı için borsalar bu sözü gündemden çıkartmışlardı. Hatta 2023 yılında BIST için Mayıs sonrası en güzel yükseliş trendlerinden birisi yaşandı diyebilirim.
Parabol Sat Yönüne Döndü!
Lakin şu an tekniklere bakınca benim önem verdiğim parabolic sar parametresi dün sat yönüne döndü. Ama diğer taraftan ise Stochastic alıma uygun seviyelere inmiş durumda. Yani birine göre satmak, diğerine göre de alımlara başlamak doğru düşünceler olur. Anlayacağınız çelişkili teknikler var. Fakat, ben 11088 seviyesine kadar sağlıklı ve yeterli bir düzeltme yaşanmadığını düşündüğüm için, düzeltme beklediğim uyarılarımı bir süredir yapmaya devam ediyorum.
10356 Altında Teknik Risk artar!
Yakın vadeli 10400 hatta asıl 10356 seviyesi güçlü bir destek bölgesi olmakla birlikte, bu seviyelerin altında satışlar ve düzeltme hız kazanıp, endeks bir anda sitemde DD(Destek-Direnç)Tablomuzda paylaştığım sıralı ara destekler dahil, 10383 zirvesi sonrası gördüğü 10036 desteğini yeniden test edebilir. Hatta 10356 altına inilmesi halinde, yaz aylarına da girmemizin etkisi ile olası bir derin düzeltme daha da alt seviyelere, 9800 - 9400 desteklerine kadar da inebilir.
Peki eğer bunlar olursa, endeksin yıl içinde görmesini beklediğim 13000-15000 yeni zirve beklentilerim bozulur mu? Hayır kesinlikle bozulmaz. Sadece 10383 zirvesinden beri olmasını beklediğim ve yaşanırsa sonraki yükseliş trendleri çok daha sağlıklı olur dediğim düzeltme yaşanmış olur. Ama tabii böyle bir düzeltme halinde olası göreceği destek seviyesine göre endeks %9 ile %15 arası bir düzeltme yapmış olur. Buna karşılık hisse bazlı düşüşler çok daha yüksek oranlı olur. Bu oranda bir düzeltme tam da benim istediğim, sonrası için çok sağlıklı bir düzeltme oranı olur. Endeks çok daha güç kazanır ve ondan sonra, yani bu düzeltmeler yaşanacak olursa, muhtemelen yaz sonu başlayacak yükseliş trendi bizi yıl içinde görmeyi beklediğim 13000-15000 yeni TL zirvelerine taşır.
Bu Durumda Ne Yapmak Gerekir?
Öncelikle hemen uyarıyorum, yukarıda uyardığım düzeltmenin yaşanması için endeksin 10400 ve sonra 10356 desteklerinin altına inmesi gerekir. Eğer bu düzeltme yaşanmayacaksa, bu seviyelere inmeden ve fazla da geçmeden bir-iki gün içinde 10714 - 10810 seviyelerinin üstüne çıkmamız gerekir. Eğer bu olursa, yukarıdaki düzeltme endişelerim geçersiz kalır! Ama uyarılarımdaki sırası ile 10400 ve sonrasında 10356 destekleri aşağıya kırılırsa, olası sertleşecek düzeltmenin alt destekleri için nakite dönüp, görülme riski olan seviyelere inince alımlara geçilebilir. Ama tabii bu tüm pozisyonla yapmak istenirse, bir süredir %50-%50 pozisyonda durun dediğim için eldeki %50'de de zarara satmayı göze almak gerekir. Ya da mevcut taşınan hisselerdeki olası kayıplar sineye çekilir, onlara dokunulmaz, kalan %50 nakit için olası düşüşün fırsatları kollanır.
Sonuçta bu önemli bir karardır. Nihayetinde hiç bir teknik kesin olur diye bir kural yoktur. Belki yaşanmaz, bir anda tüm olumsuzlukları tersine çeviren bir gelişme de yaşanabilir. Ayrıca, teknik yorumlar kişilere göre de değişebilir. Herkes farklı bir teknik formasyondan etkilenmiş olabilir. Bu nedenle yapılan teknik yorumların kişilerin kişisel teknik görüşleri olduğunu unutmamak gerekir.
Diğer taraftan Haziran ayında Gri Listeden çıkma beklentisi, kredi notlarımıza ve yabancı fon girişlerine pozitif etkiler yapar. Bu gelişmenin haziran ayının sonunda sanırım 28 Haziran gibi olup-olmayacağını öğreneceğiz. Yani henüz süre var. Ama bu arada üç haftadır, hatta biraz daha fazla süreden beri yabancıdan satışlar gelmeye devam ediyor. Bu satışları Türkiye'den çıkmak için değil de, bir süredir elde ettikleri güzel kazançlar sonrası, yukarıda detaylandırdığım teknik düzeltmenin gerekçeleri için de yapıyor olabilirler. Dolar bazında sırası ile 321$ - 314$ - 312$ - 305$ desteklerini görme riski, TL bazlı olası düzeltme risklerine uyuyor.
İşte tüm bu iki yönlü yükseliş ve düzeltme risklerine sahip olduğumuz için, 11000 endeks seviyelerine doğru en az %50 nakit durun, maksimum %50 hisse olsun diyordum. Mevcut seviyeleri destek olur diye düşünenler varsa, olası yeni alımlarda bile geriye her şekilde en az %25 nakit bırakması uygun olur diye düşünüyorum. Ama bana kalırsa, düne ait teknik görünümün riskleri nedeniyle %50 nakit, %50 hisse pozisyonunda durmak tedbirli bir davranış olur görüşündeyim! Eğer düzeltme endişem gerçekleşmez ve endeks dün veya bugün göreceği düşüklerden yeniden yukarı dönecek olursa, eldeki %50 hisse pozisyonu sayesinde bu yükseliş kaçırılmamış olur. Ama endişem olan düzeltme yönlü düşüşler hızlanırsa, bu takdirde eldeki hisseleri satmayıp kayıplar yaşansa da, eldeki %50 nakit ile olası düzeltmenin alt desteklerindeki fiyatlardan yeni alım fırsatlarını yakalamış olursunuz.
Bu Teknikçiler Hiç Kesin Konuşmuyorlar?
Oh ne güzel, hem yükseliş, hem düşüş olursa bunu yapın deniyor. İyi de bunu ben de söylerim, kesin bir yön söylenmiyor diye teknik yorumları eleştirenler çok oluyor. Doğrudur. Ama sonuçta teknikler de iki yönlüdür. Tekniklerde kesin diye bir kural yoktur. Ama hangi tarafa yönelirse, onun olası üst hedefleri veya alt destek riskleri vardır. Kırılan seviyeler dirençlerse, sıralı üst direnç seviyeleri hedeflenir. Kırılan destek ise, sıralı alt destek risklerine göre davranılır.
Ama bazen teknik ve temel gelişmeler bir yöne karşı beklentileri daha güçlü kılar. İşte o zamanlarda teknik yorumlarda da; ''full nakite dönmek, full hisseye geçmek doğru olur diye düşünüyorum'' yorumları artar. Ama şu an için iki yöne de evrilme durumu olduğu için, ben %50-%50 pozisyon korumak tedbirli bir davranış olur görüşündeyim. Ama düzeltmenin süreceği beklentimin daha yüksek olduğunu bilmenizi isterim.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_