Endeksi Tutup, Hisseleri Düzeltiyorlar!

28.05.2024 09:10
  •  A 

Bugün erkenden teknik paylaşımlarımı tamamladım. Şimdi de kısa bir yazı ile beklenti yazımı tamamlamak istiyorum.

Bugün Göcek'den çalışmam bitti. Sabah 05.00 civarı şimşek, yağmur, rüzgar ile uyandık. Raporlarda görülmüyordu. Sürpriz oldu. Aniden esip geçen sert rüzgarla denize uçan güneşlenme minderlerimizi botla denizden aldık. Sonra da hazır uyanmışken tekniklere çalışmaya başladım. İyi de oldu. Aslında gece erken yatıp, sabah 05.00 gibi kalkarak çalışmak çok daha iyi. Hem melatonin hormonu salgılanmasından yararlanmış, hem de daha iyi dinlenmiş oluruz. Ama tabii bu benim açımdan çok zor bir alışkanlık değişimi olur. Ama yapmak istiyorum. Artık yaşımız ilerliyor. Uyumadan 02.00'lere kadar çalışıp yatmak, sonra da erken kalkmak daha yorucu oluyor artık.

Neyse, beklenti yazımıza dönelim biz. Geçen sefer 10383 zirvesinden sadece %3'ün biraz üstünde endeks düzeltmesi yaşamış ama diğer birçok hissede ise %15-%20'lere varan düşüşler yaşamıştık. Yine benzerini yaşıyoruz. Ykb bankası haberleri ile bankalar, sigortalar, holdinglerle endeksi 11088 zirvesine çektiler. Sonrasında şu ana kadar %4.5 civarı bir endeks düzeltmesi yaşarken, yine birçok hissede bunun çok üzerinde düzeltme olduğunu görüyoruz. 

Şimdi soru şu! Devamında yine bu kısmi düzeltme ile yetinip, yeniden alıma mı geçilecek. Böylece yıl içinde görülmesini beklediğim 13000-15000 beklentime uygun bir yükseliş mi yaşayacağız, yoksa endeksi tuttukları bankalara da verip, bir anda en başından beri çekindiğim %7.5 - %10 arası bir düzeltme mi yaşatacaklar? 

Bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum. Ama 13000-15000 endeks beklentimin yıl sonuna kadar olduğunu ve haziran-temmuz ayı sonu da dahil bu sürelerde gerçekleşmesini beklemediğimi, daha ziyade eylül sonrası için bu beklentilere sahip olduğumu bilmenizi isterim.

Yükseliş beklentileri hisseler için ara düzeltmelere mani değil. Bu nedenle bilanço beklentileri ile aldığınız hisselerin hiç düzeltme yapmadan dimdik yükselişe devam ederek beklenti fiyatlarına gitmesini beklemek doğru bir bakış değil. Bunu çok defa tekrarlıyoruz. Endeks ve hisselerle ilgili teknik direnç ve düzeltme risklerinin arttığı yerlerde zaman zaman realize yapmayı bilmek lazım. Yoksa, ciddi karlarla taşıdığınız hisselerin destekleri kırmasını seyrederseniz, bu takdirde fiyatlar ve karlarınız geri gelince ne oluyor diye sormaya, sebep aramaya başlarsınız! Aslında bunun için bir sebebe gerek yoktur. Borsada fiyatların işleyişi bu şekildedir. Ya beklentileriniz gerçekleşene kadar aradaki düşüşleri sorgulamayacaksınız, ya da arada bu düşüş-düzeltmeler olabilir diye, zaman zaman karlarınızı realize etmeyi bileceksiniz.

BIST için yakın vadeli yükseliş trendinin destek seviyeleri 10400 civarına denk geliyor. Bu seviye kırılmadığı takdirde fazla endişeye gerek yok. Endeks her an bu seviyelere yaklaştığı her yerden yükselişe dönebilir. Ama bu trend desteği kırılırsa, o zaman satışlar ve kayıplar daha da artar! 

Mümkün olduğunca bu risklere yakalanmamanız için gördüğüm teknik paylaşımlarımı yapıyorum. Ama endeks mühendisliği yapıldığı için, endekse değil de hisselerin tekniklerine ve bilançolarına odaklanmak çok daha doğru olan bir süreçteyiz.

11088 sonrası yine kısmi düzeltmeler beklediğim için, yeni öngörü yapmadan izlemede duruyorum. Ama uygun gördüğüm anda yeni öngörülerimin bir anda seri şekilde gelmeye başladığını görebilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.05.2024
    07:54

    Tebrikler Galatasaray! Öncelikle ligi şampiyon tamamlayan Galatasaray'ı ve taraftarlarını kutlayarak başlıyorum. Şampiyonlukları kutlu olsun. Merkez Bankalarında Sürpriz Yok! Geçen hafta ABD ve TCMB kararlı duruşlarını sürdürecekleri... Devamı »

  • 24.05.2024
    00:35

    TCMB düşündüğüm gibi faizlere dokunmadı. İktidardan ciddi bir kamu tasarruf planı olmayacağı görülüyor diyerek, sıkı para politikasına kararlılıkla devam edeceklerini söylediler. Enflasyonda risk gördükleri anda gerekirse yeniden faiz artışı yapılabi... Devamı »

  • 23.05.2024
    09:32

    Bugün saat 14.00'te TCMB Para Piyasası Kurulunun politika faizi kararını duyacağız. Bence mevcut ortam kurlarda ve piyasadaki her türlü faizde zaten düşüş yönlü bir gidiş yaratmışken, bugün politika faizlerinde değişiklik yapacaklarını düşünm&uum... Devamı »

  • 22.05.2024
    08:56

    Bir süredir süren bu konudaki spekülasyonlar dün borsanın itici gücü oldu! YKB Bankası için yapılan pazarlıkların sürdüğü, grubun sahip olduğu yaklaşık %62 pay için 8 Milyar Dolar istediği ama anlaşma olmadığı yönündeki sosyal medy... Devamı »

  • 21.05.2024
    08:57

    Yine hızlı yükseliş tepkisi vermiş ama bunu banka ağırlıklı yapmış BIST 10706 seviyesinde. 11200 yukarıyı deneyecekse aradaki 10900 dışında üstteki yakın direnci. Onun üzerinde 12300 teknik hedef olur. Ama bulunduğu yer banka baskısı ile sağlandığı için, bankalarda bir realizas... Devamı »