Bir süredir süren bu konudaki spekülasyonlar dün borsanın itici gücü oldu! YKB Bankası için yapılan pazarlıkların sürdüğü, grubun sahip olduğu yaklaşık %62 pay için 8 Milyar Dolar istediği ama anlaşma olmadığı yönündeki sosyal medya haberine göre eğer Koç Grubunun istediği bedelle anlaşma olursa mevcut fiyatın 48-50 TL civarı olacağı söyleniyor. Lakin karşı tarafın da henüz bu rakamı kabul etmediği haberi yapılmış.
İşte bu haberle birlikte YKB bankası ve kchol hisseleri tavan oldu. Akabinde diğer bankalarda da çok sert yükselişler başladı. Bu durum borsadaki birçok şirket hissenin fiyatına da yansıdı ve borsa 11088 yeni TL zirvesini gördü. Ama Holdingten henüz görüşmelerin sürdüğü açıklamaya değer bir gelişme olmadığı açıklaması yapılınca, gördüğümüz zirveden realizasyonlar gelmeye başladı. Ama BIST'in kapanışı yine de 10895 ile TL bazlı yeni bir zirveden kapandı.
Peki Bu Satış Gerçekleşirse Ne Olur?
Öncelikle olası satışın tabii ki gerçekleşme fiyatı asıl önemli olan detay olur. Bu fiyat mevcut hisse fiyatının ne kadar üstünde, ya da altında olursa borsa endeksini de o yönde yukarı ya da aşağı doğru hareketlendirir. Ama yukarı fiyatlı satışın etkisi daha kalıcı olurken, mevcut ya da daha düşük fiyatla bir satış halinde bile, ilk anda satış baskısı görülse de, sonrasında yabancıların Türkiye'ye ilgisi sürebilir beklentileri artar ve endeks ile benzer şekilde satışa konu olabilecek hisselerde spekülatif hareketler artmaya başlar.
Her neyse, yani dün yaşanan sert yükselişlerin ana nedeni bu konudaki haber ve spekülasyonlar oldu. Ama şimdilik gruptan özel bir detay içeriği açıklanmadı. Sadece görüşmeler sürüyor, açıklamaya gerek olan bir durum yok dendi. Yani, anlaşmazlık halinde bunun tüm banka hisseleri ile borsa endeksine de olumsuz bir baskısı söz konusu olabilir. Lakin ben de bu konudaki spekülasyonların olumlu sonuçlanması yönünde beklentilere sahibim.
Peki böyle bir şey beni çok mutlu eder mi? Borsaya etkisi olası satış fiyatı ne kadar yüksek olursa o kadar yüksek olur orası doğru ama, sahiplik oranının daha çok kısmı Türklerde olan son özel bankalarımızdan biri daha yabancılara satılmış olur! Buna ne kadar memnun olmamız gerekir bunu hepimizin düşünmesi gerekir! Ama işimizin aslı borsaya etkileri olduğu için değerlendirmeler o yönde oluyor.
Sonuçta tüm bu gelişmeler BIST için yıl içinde 13000-15000 zirvelerinin görülmesi beklentilerimi destekliyor. Ama sonrasında dün yaşandığı gibi realizasyonların da her zaman yaşanabileceğini bilmeniz lazım. Yani böyle gelişmelerin peşinde teknik düzeltme riskleri de yüksek olur. Ayrıca, gelişmelere paralel suni yükselen sektör ve hisselerde ise daha sonra bu suni fiyatlamaların geri geldiğini görürüz. Elimden geldiğince gördüğüm teknikleri paylaşmaya devam edeceğim.
İşte tüm bu yazdıklarım nedeniyle hisse bazlı ayrışmalar sürebileceği için, hisse odaklı tekniklere odaklanmak doğru olacaktır.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_