Jeopolitik Risk BIST'i Baskılar mı?

20.05.2024 09:35
  •  A 

Yaklaşık iki haftadır özellikle bir yabancı kurumdan gelen ısrarlı satışlarla %3 civarı bir düzeltme yaşamış olan BIST cuma günü BOFA'nın hala satışları olmasına rağmen çok sert bir yükseliş tepkisi verdi. Haftayı TL bazında hem kapanış, hem de yeni zirve rekorlarını kırarak kapattı. Bu kapanışa bakınca, normalde teknik olarak 11200 - 12300 yeni teknik hedefler olur. 

Endeksin yıl içinde 13000-15000 seviyeleri görmesini beklediğimi biliyorsunuz ama, bu kadar hızlı tepkilerle yükselişlerin olması çok da tercih ettiğim bir şey değil. Dün yaşanan jeopolitik riskler bir anda satış getirecek gelişmeler yaratırsa, yeni rekorları beklerken, ummadığımız realizasyonlar yaşanabilir.

İran Cumhurbaşkanı Reisi Hayatını Kaybetti!
              İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Dışişleri Bakanı dün içinde bulundukları helikopter kazası sonrası yanlarındaki kişilerle birlikte hayatlarını kaybettiler. Reisi ve İlham Aliyev, iki ülkenin Aras Nehri üzerinde ortak yaptıkları baraj açılışına katılmışlardı. Her iki liderden de iki ülkenin ilişkilerinin iyi olmasını bazı ülkelerin istememesine rağmen bu ilişkilerin önemine dikkat çeken Reisi ve Aliyev, karşılıklı ülkeleri destekledikleri açıklamalarında bulunduktan sonra bu kazanın hemen arkasından yaşanması jeopolitik risk yaratabilir endişeleri var. Eğer kazada bir başka ülkenin dahli olduğu ortaya çıkarsa, ya da varsa bir anda çok ciddi bir gerilim başlayabilir. Ülkelerin liderlerine yapılacak suikastlar savaş sebebi yaratır. 

Bu nedenle henüz incelemeler sürüyor. Ama böyle bir sonuç çıkar mı bilmiyorum. Lakin temkinli olmak durumundayız. Ama mevcut gelişmelerle birlikte petrol, ve ons altında bir yükseliş yaşanırken, henüz diğer piyasalarda olumsuz bir gelişme görülmüyor.

TCMB Faiz Kararı Ne Olur?
              Perşembe günü faiz toplantısı var. Ben faizlerde bir artış olmasını beklemiyorum. Ama likiditeyi çekmek için ve rezervleri arttırmak için hamleler sürecektir.

Dün Göcek'e geldim. on gün civarı buradan çalışacağım. Bugün 14.30'de Ekotürk tv skype bağlantım var.

Hepinize sağlık ve bol kazanç, iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.05.2024
    09:24

    BOFA'nın ısrarlı satışları ile 10383 zirvesinden sonra yaklaşık %3 realizasyon yapan BIST, dün bir anda gelen alımlarla yeniden zirveye yakın 10319 seviyesinden kapattı. Bugün 10344 seviyesini görecek olursa parabolic sar da alım yönüne dönecek. Thyao, tuprs, pgsus,... Devamı »

  • 16.05.2024
    09:36

    10383 seviyesini görüp satışlara sahne olan BIST %3 ile sınırlı bir düşüş yaşadı henüz. Yıl içinde 13-15 Bin arası endeks beklentim olan BIST'de, daha sağlıklı bir teknik düzeltmeyi tercih ederdim. Ama şimdilik bu durum en azından endeks olarak yaşanmıyor! En... Devamı »

  • 15.05.2024
    09:09

    BIST, teknik olarak 10036 kademesindeki desteğini gördükten sonra gelen özellikle holding ve bankalardaki alım tepkileri ile 10273 seviyesine kadar toparlanma yaşadı ve günü 10173 seviyesinden kapattı. Bir anda gelen alımlar için bir gerekçeye gerek olmamakla b... Devamı »

  • 14.05.2024
    08:43

    Borsada olası bir düzeltme için 10300-10400 seviyelerinin direnç olmasını ve eğer bu seviyeler görülecek olursa, geçilmeden düzeltme yaşanabileceği uyarım ve beklentim iki hafta öncesinden beri yazılarımda yer alıyor. Bu nedenle yaşanan şimdilik kısmi d&... Devamı »

  • 13.05.2024
    09:15

    Enflasyonun kontrol altına alınması için bir süredir uygulanan para politikalarının yanında, tasarruf tedbirleri de maliye politikaları olarak devreye alınacak. Bugün kamu harcamalarında israfı önlemek kamu açıklarını düşürmek için tasarruf paketinin a&c... Devamı »