Düşüş Telaş Yaratmasın!

14.05.2024 08:43
  •  A 

Borsada olası bir düzeltme için 10300-10400 seviyelerinin direnç olmasını ve eğer bu seviyeler görülecek olursa, geçilmeden düzeltme yaşanabileceği uyarım ve beklentim iki hafta öncesinden beri yazılarımda yer alıyor. Bu nedenle yaşanan şimdilik kısmi düşüşler için endişe etmeye gerek yok diye düşünüyorum. Hatta bu düşüş sırası ile 9942 - 9751 - 9645 seviyelerine doğru teknik bir düzeltmeye de evrilse telaşa gerek yok. Sağlıklı bir teknik düzeltmenin gereği olarak görmek gerekir. Sadece beklentim biraz daha gecikmeli yaşanıyor o kadar.

Tasarruf Paketi Açıklandı!
              Kamuda tasarruf paketi açıklandı. Personel alımı, taşıt alımı ve kiralamaları, ek ödenekler, bina kiralamaları vs gibi bir takım önlemler duyduk. Ama buna kamuda israf, Varlık Fonu işlemleri, Cumhurbaşkanına tanınan örtülü ödeneklerde de bir takım düzenlemeler olsa, döviz garantili köprü - otoyol geçiş, hasta-döviz garantili ödemeler bulunsa, zorunlu sığınmacılara yönelik harcamalarda kesintiler, bürokraside yaşanan uğurlama-karşılama merasimlerine dur dense çok daha iyi olurdu. Hoş, sayın Şimşek, ''Bu son paket değil, bundan sonra da önlem paketleri açıklanabilir'' dediği için, gerektikçe yeni paketleri duymaya devam edebiliriz.

Kısacası beklediğim düzeltme şimdilik kısmi olarak yaşanıyor. Kısmi diyorum, çünkü yaşanan düşüş şimdilik sadece %3 seviyesinde. Tam bir düzeltmeye dönüşmesi halinde %7 - %10 arası bir düzeltme bile teknik olarak normal olur. Ama bu oranda bir düzeltmenin hisse bazında %15-%20'ler gibi çok daha yüksek kayıplara karşılık geleceğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

Ama sağlıklı düzeltmenin oranı daha yüksek olur demekle, yaşadığımız kısmi düşüşler bu oranda bir düzeltmeye dönüşür demiyorum. Sadece teknik olarak bu uyarı ve bilgiyi veriyorum. Yoksa düşüşün alt seviyeleri için aradaki destekler kırıldıkça bir sonraki için endişe etmeliyiz. Çünkü her an aradaki desteklerden de yükselişe döndüğümüzü görebiliriz. Haziran ayında gri listeden çıkma beklentisi, özellikle yabancının BIST'e olan ilgisini sıcak tutmaya devam edecektir diye düşünüyorum.

Yaşana düşüşleri görünce neden bir süredir izlemede kaldığımı anlamış olduğunuzu düşünüyorum. Şimdilik sadece üç yeni öngörümüz oldu. Bunlarda maliyetli yakalandık. Ama düşüş sürdükçe yeni öngörü sayılarımda da bir anda artışlar görebilirsiniz. Düştükçe yeni alım öngörülerim artacaktır. Lakin, alım öngörüsü görmeniz demek artık bu hissede düşüş beklemiyorum demek olmadığını, ama alıma uygun kademeler olduğu için bu öngörülerin yapılabileceğini bilmenizi isterim. 

TCMB Yaklaşık 42 Milyar Dolar Rezerv Alımı Yapmış!
              Seçimler öncesinde kısmi baskı olması nedeniyle, seçimler sonrasında Dolar kuru için 33-34 seviyelerinin görülebileceğini ama sonrasında uygulanan para politikası gibi tedbirler nedeniyle çok daha fazla artışı en azından şimdilik beklemediğimi, hatta yabancı fon girişlerinin artması, mevduat faizleri nedeniyle KKM ve döviz tevdiat hesaplarından çözülmelerin başlamasını beklediğim için, kurlarda düşüşlerin bile olabileceğini ama TCMB'nın rezerv alımları ile olası kur düşüşüne fazla izin vermemesi gerektiğini yazıp, söylüyordum. TCMB seçimler sonrasında 41.8 Milyar Dolar rezerv alımı yaptığını açıkladı. Cuma günü yaklaşık 4.5 Milyar Dolar rezerv iyileşmesi sonrası detayları belli olan alımlarla swap dahil net rezevler eksi 23.7 Milyar Dolar seviyesine kadar düşmüş gözüküyor. Bir ara eksi 65 Milyar Dolar'a kadar çıkan net rezerv sorununda yaşanan bu düzelme oldukça iyi bir durumdur. Yakın zamanda eksi rezerv sorunundan çıkacağımızı düşünüyorum. TCMB'nın alımlarının olmaması halinde kurlar ned olurdu diye düşünün! Eğer haziran ayında Gri Listeden çıkarsak, artacak olan yabancı fon girişleri ve yatırımcının dövizden çıkışının hızlanması ile dövizde çözülme daha da artacaktır. Bu da TCMB'nın net rezerde artıya geçme dönemini destekleyecektir. 

Temmuz ayı ile birlikte kurlarda yaşanacak kısmi düşüşlerin de desteği ile enflasyonda iyileşme süreci başlayacaktır diye düşünüyorum. İşte tüm bunlar mayısta borsada satıp, yaz boyunca uzak kalmayı düşünenler varsa, en azından bu sene bu düşünceleri bir kere daha gözden geçirmeleri doğru olur diyorum!

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir seans dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.05.2024
    09:15

    Enflasyonun kontrol altına alınması için bir süredir uygulanan para politikalarının yanında, tasarruf tedbirleri de maliye politikaları olarak devreye alınacak. Bugün kamu harcamalarında israfı önlemek kamu açıklarını düşürmek için tasarruf paketinin a&c... Devamı »

  • 10.05.2024
    09:15

    TCMB'nda Normalleşme Devam Ediyor! Değişen TCMB kadroları sonrası, para politikalarında da normalleşme başlamıştı. Bu normalleşmeyi dünkü TCMB Enflasyon Raporunda da gördük! TCMB artan enflasyona paralel olarak 2024 yıl sonu enflasyon beklentisini %36'dan ... Devamı »

  • 09.05.2024
    09:09

    Bugün TCMB enflasyon sunumu var. TCMB 2024 yıl sonu %36, 2025 yıl sonu %14, %2026 yıl sonu için de %9 enflasyon hedeflerini açıklamıştı. %70'e dayanan enflasyon sonrası bakalım hedeflerinde değişiklik yapacak mı bugün duyacağız. Açıkçası ben 2024 yılında... Devamı »

  • 08.05.2024
    08:56

    BIST dün 10375 ile yeni bir TL bazlı zirve ve 10336 ile de yeni bir TL kapanış rekoru kırdı. Bu durumun ekonomide normalleşme ile devam etmesini bekliyorum. Haziran ayında Türkiye'nin gri listeden çıkması halinde çok daha fazla rekor görülmesi beklentimi zaten b... Devamı »

  • 07.05.2024
    09:24

    Maalesef en başından beri söylüyorum, Hamas'ın sivillere saldırı yapması sonrası başlayan süreç Filistin'in mağduriyetinin giderilmesine yaramadı. Tam tersi, İsrail'in zaten arkasında yer alan batı iktidarlarının da desteği ile Gazze, Refah bölgesini yakıp, yık... Devamı »