TCMB Enflasyon Hedefini Günceller mi?

09.05.2024 09:09
  •  A 

Bugün TCMB enflasyon sunumu var. TCMB 2024 yıl sonu %36, 2025 yıl sonu %14, %2026 yıl sonu için de %9 enflasyon hedeflerini açıklamıştı. %70'e dayanan enflasyon sonrası bakalım hedeflerinde değişiklik yapacak mı bugün duyacağız.

Açıkçası ben 2024 yılında haziran ayında enflasyonda zirve görülmesini ve bunun da %74 civarı olmasını bekliyorum. Yılın da %45 civarı bir enflasyon ile tamamlanacağını düşünüyorum. Bu nedenle daha güven vermesi açısından TCMB kısmi bir yukarı güncelleme yaparsa, bu güvenilirliğini destekler. Ama bunu yapacaklarını sanmıyorum. Çünkü eğer hedeflerini yukarı çekerlerse, bu yeni zamlar ve enflasyonun yukarı baskılanması için gerekçe oluşturabilir. Bu nedenle temmuz ayından sonra enflasyonda düşüş bekliyoruz dedikleri için, henüz bu süreci görmeden önden bir revize yapmayı tercih etmeyebilirler.

BIST'de Yeni Alımlar İçin Sakin Olun!
              BIST'de son yükselişte yeni alım öngörülerimiz olmadı. Geçen hafta tatildeydim. Ayrıca öncesinde de zaten düşük fiyatlarda çok sayıda öngörü yapmıştım. Sonraki yükselişte bunların gerçekleşmelerini izledik. Şimdi yeniden yeni bir alım öngörüsü paylaşımı yapmadan evvel, önce endeksin düzeltme yapıp-yapmayacağını anlamak, hisse bazında olası sürprizlerden de korunmak için bilançoların bitmesini bekliyorum. 

Enflasyon muhasebesi uygulaması nedeniyle 12 aylık ve 3 aylık bilançolarda çok ciddi bilanço farkları görülebilir. Bu nedenle gayet güzel getirilerle gerçekleşen bir dönem geçirmişken, yeni öngörülerde aceleci davranıp, olası bir bilanço sürprizine ve teknik düzeltmeye yakalanmak istemiyorum. Kısacası yeni öngörü ne zaman gelecek, neden gelmiyor diye telaş etmeyin. Uygun gördüğüm zaman gelmeye başlayacaktır. Lakin yeni öngörülerdeki açıklamalara da dikkat edin. Kademeli alım uyarıları varsa, ilgili hisse için alt destekleri görme riski teknik olarak var demektir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.05.2024
    08:56

    BIST dün 10375 ile yeni bir TL bazlı zirve ve 10336 ile de yeni bir TL kapanış rekoru kırdı. Bu durumun ekonomide normalleşme ile devam etmesini bekliyorum. Haziran ayında Türkiye'nin gri listeden çıkması halinde çok daha fazla rekor görülmesi beklentimi zaten b... Devamı »

  • 07.05.2024
    09:24

    Maalesef en başından beri söylüyorum, Hamas'ın sivillere saldırı yapması sonrası başlayan süreç Filistin'in mağduriyetinin giderilmesine yaramadı. Tam tersi, İsrail'in zaten arkasında yer alan batı iktidarlarının da desteği ile Gazze, Refah bölgesini yakıp, yık... Devamı »

  • 06.05.2024
    01:01

    S&P 3 Mayıs gecesi yaptığı Türkiye değerlendirmesinde kredi notumuzu B'den B+'ya Yükseltti! Devamı »

  • 02.05.2024
    04:14

    Hem genel endeks grafiklerinde, hem de hisselerin genelinde stochasticler aşırı alım bölgesinde bulunuyorlar. Yani direnç bölgesindeler. Haftanın son iki gününde BIST'in kâr satışlarına maruz kalma riskini artmış görüyorum. Bence zaten öngör&u... Devamı »

  • 30.04.2024
    09:42

    Değerli Üyeler, Tatilden de teknikleri aksatmıyorum ama, ben olmadan yeni öngörüden ziyade destek-direnç şeklinde paylaşıyorum. Lütfen destek-direnç paylaşımlarıma dikkat ediniz. Kırılan destekler ise sıralı alt destekler, kırılan dirençler ise sıral... Devamı »