S&P 3 Mayıs gecesi yaptığı Türkiye değerlendirmesinde kredi notumuzu B'den B+'ya Yükseltti!
Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun "B"den "B+"ya yükseltildiği ve kredi notu görünümünün "pozitif" olarak korunduğu bildirildi.
Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağının, cari açıkların daralacağının, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğü kaydedildi.
Açıklamada, politika yapıcıların, cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi.
Ülke ekonomisine ilişkin tahminlerin de yer aldığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu sene ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği belirtildi.
Açıklamada, ülkede tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8 ve gelecek yıl yüzde 27,3 olacağının tahmin edildiği bildirildi.
S&P, Türkiye'de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle aralık ayında takvim dışı değerlendirmeye giderek ülkenin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti.
Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's de ocak ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.
Fitch Ratings ise martta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti.
Ekonomiden sorumlu bakan Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanlığına getirilen Fatih Karahan'ın aylar sonra Türkiye'yi yeniden normal rotasına sokacak kararları sonrasında rating kuruluşlarından beklediğim not artışları gelmeye devam ediyor. Şimdlik enflasyon ve cari açık sorunu sürüyor. Ama kamunun tasarruf tedbirlerini devreye sokması, maliye politikalarının da kararlılıkla devreye girmesi halinde yılın devamında önceden de birkaç kez dediğim gibi, bütçe, cari açık ve döviz rezervi sorununda iyileşme yaşanmasını ve bu durumun enflasyonda düşüşün başlamasına yaramasını bekliyorum. Tabii devamında yabancı fonların da Türkiye'ye olan ilgilerinin artarak süreceği görüşündeyim.
Ancak, şu an için henüz cari açık, TCMB rezerv, enflasyon ve bütçe sorunları ciddiyetini koruyor. Bu nedenle, S&P'den gelen not artışına rağmen, Türkiye'nin notu halen yatırım yapılabilir seviyenin 3 kademe altında yer alıyor. B+ notu ile Yüksek Spekülatif seviyedeyiz. Yatırım yapılabilir seviyeye gelebilmek için aradaki BB-, BB, BB+ spekülatif seviye olarak görülen kademeleri de geçmemiz lazım. Bunun 2025 yılında gerçekleşmesi beklentisindeyim. Umarım öyle olur.
Bu nedenle yaşanan not artışı ile S&P de Fitch ile aynı not düzeyine çıkmış oldu. Bu durum nedeniyle haftaya alıcılı bir başlangıç olabilir ama sonrasında realizasyon riskinin de olabileceğini düşünüyorum. Beklenti bu yönde olduğu için, öncesinde yaşanan yükselişi göz ardı etmemek gerekli diye düşünüyorum.
Mekanın Sahibi Geldi!
Bir haftadır tatildeydim. Elimden geldiğince yine de teknik paylaşımlarımı tatilde yurt dışından da sürdürdüm. Açıkçası İsrail ile ilişkilerin gerilmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretinin ertelenmesi nedeniyle endeksin 10300 - 10400 civarı seviyeleri görse de, bu seviyeler civarında realizasyon yaşamasından endişe duyuyordum. Bu düşüncem değişmedi ama, S&P'nin not artışı nedeniyle, realize beklediğim seviyelerin biraz daha yukarıda oluşması söz konusu olabilir.
Bu hafta başından itibaren işimin başındayım. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_