S&P Türkiye'nin Kredi Notunu B+'ya Yükseltti!

06.05.2024 01:01
  •  A 

S&P 3 Mayıs gecesi yaptığı Türkiye değerlendirmesinde kredi notumuzu B'den B+'ya Yükseltti!

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun "B"den "B+"ya yükseltildiği ve kredi notu görünümünün "pozitif" olarak korunduğu bildirildi.

Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağının, cari açıkların daralacağının, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, politika yapıcıların, cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi.

Ülke ekonomisine ilişkin tahminlerin de yer aldığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu sene ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği belirtildi.

Açıklamada, ülkede tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8 ve gelecek yıl yüzde 27,3 olacağının tahmin edildiği bildirildi.

S&P, Türkiye'de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle aralık ayında takvim dışı değerlendirmeye giderek ülkenin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti.

Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's de ocak ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.

Fitch Ratings ise martta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti.

Ekonomiden sorumlu bakan Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanlığına getirilen Fatih Karahan'ın aylar sonra Türkiye'yi yeniden normal rotasına sokacak kararları sonrasında rating kuruluşlarından beklediğim not artışları gelmeye devam ediyor. Şimdlik enflasyon ve cari açık sorunu sürüyor. Ama kamunun tasarruf tedbirlerini devreye sokması, maliye politikalarının da kararlılıkla devreye girmesi halinde yılın devamında önceden de birkaç kez dediğim gibi, bütçe, cari açık ve döviz rezervi sorununda iyileşme yaşanmasını ve bu durumun enflasyonda düşüşün başlamasına yaramasını bekliyorum. Tabii devamında yabancı fonların da Türkiye'ye olan ilgilerinin artarak süreceği görüşündeyim.

Ancak, şu an için henüz cari açık, TCMB rezerv, enflasyon ve bütçe sorunları ciddiyetini koruyor. Bu nedenle, S&P'den gelen not artışına rağmen, Türkiye'nin notu halen yatırım yapılabilir seviyenin 3 kademe altında yer alıyor. B+ notu ile Yüksek Spekülatif seviyedeyiz. Yatırım yapılabilir seviyeye gelebilmek için aradaki BB-, BB, BB+ spekülatif seviye olarak görülen kademeleri de geçmemiz lazım. Bunun 2025 yılında gerçekleşmesi beklentisindeyim. Umarım öyle olur. 

Bu nedenle yaşanan not artışı ile S&P de Fitch ile aynı not düzeyine çıkmış oldu. Bu durum nedeniyle haftaya alıcılı bir başlangıç olabilir ama sonrasında realizasyon riskinin de olabileceğini düşünüyorum. Beklenti bu yönde olduğu için, öncesinde yaşanan yükselişi göz ardı etmemek gerekli diye düşünüyorum.

Mekanın Sahibi Geldi!
Bir haftadır tatildeydim. Elimden geldiğince yine de teknik paylaşımlarımı tatilde yurt dışından da sürdürdüm. Açıkçası İsrail ile ilişkilerin gerilmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretinin ertelenmesi nedeniyle endeksin 10300 - 10400 civarı seviyeleri görse de, bu seviyeler civarında realizasyon yaşamasından endişe duyuyordum. Bu düşüncem değişmedi ama, S&P'nin not artışı nedeniyle, realize beklediğim seviyelerin biraz daha yukarıda oluşması söz konusu olabilir.

Bu hafta başından itibaren işimin başındayım. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.05.2024
    04:14

    Hem genel endeks grafiklerinde, hem de hisselerin genelinde stochasticler aşırı alım bölgesinde bulunuyorlar. Yani direnç bölgesindeler. Haftanın son iki gününde BIST'in kâr satışlarına maruz kalma riskini artmış görüyorum. Bence zaten öngör&u... Devamı »

  • 30.04.2024
    09:42

    Değerli Üyeler, Tatilden de teknikleri aksatmıyorum ama, ben olmadan yeni öngörüden ziyade destek-direnç şeklinde paylaşıyorum. Lütfen destek-direnç paylaşımlarıma dikkat ediniz. Kırılan destekler ise sıralı alt destekler, kırılan dirençler ise sıral... Devamı »

  • 26.04.2024
    09:14

    İki ay öncesinden zaman zaman hatırlattığım tatil tarihimiz nihayet geldi. Kısmetse bu akşam İstanbul yolunda olacağız. Yarın İstanbul'da aileden bir genç kızımızın nişanına katılacağız. Pazar günü de bir haftalık tatil için vizesiz dönemini kaçırmayalım ... Devamı »

  • 25.04.2024
    09:02

    TCMB Para Piyasası Kurulu 14.00'te faiz kararını açıklayacak. Mart toplantısında 500 baz puanlık bir artış yapmış olan PPK'dan bugün mevcut %50 olan politika faizinde bir değişik yapması beklenmiyor. Açıkçası ben de bu toplantıda faizlere dokunmayıp, 500 baz puanlık... Devamı »

  • 24.04.2024
    09:27

    IMF ve Dünya Bankası toplantılarından dönen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: ''ABD'de Türkiye'ye yatırımcı ilgisi tek kelimeyle mükemmeldi, Sabah 7'den akşam 11-12'lere kadar toplantılara katıldığımız günler oldu. Cuma gün&u... Devamı »