TCMB Faizi Değiştirecek Mi?

25.04.2024 09:02
  •  A 

TCMB Para Piyasası Kurulu 14.00'te faiz kararını açıklayacak. Mart toplantısında 500 baz puanlık bir artış yapmış olan PPK'dan bugün mevcut %50 olan politika faizinde bir değişik yapması beklenmiyor. Açıkçası ben de bu toplantıda faizlere dokunmayıp, 500 baz puanlık son artışın enflasyona etkisini gözlemleyecektir beklentisine sahibim. Enflasyondaki gelişmeleri izledikten sonra mayıs ya da haziran aylarında ek bir faiz artışı söz konusu olabilir. Ayrıca seçimler nedeniyle maliye politikalarının devreye girmesi gecikmişti. Artık seçimler bittiğine göre, enflasyonun kontrol edilmesi için maliye politikalarında da para politikalarını destekleyecek kararların, kamuda ciddi bir tasarruf programının açıklanmasını, sonrasında tüm bu açıklamaların talep ve enflasyon üzerindeki etkilerine baktıktan sonra ilave faiz artışlarını düşünmesi daha doğru olacaktır görüşündeyim.

FİTCH Uyardı!
              Raiting kurumu Fitch, uygulanan maliye politikalarında henüz enflasyonu kontrol edecek sıkı bir program görmediklerini, mevcut durumun genişletici olduğunu ve enflasyon üzerindeki risklerin sürmesine neden olacağına dikkat çekti. Bu nedenle not artışları için sıkı bir maliye politikasının da devreye girmesi gerektiğine dikkat çekti. Uzun zamandır bunların yapılması gerektiğine ve mevcut ekonomik-finansal durum nedeniyle gerekeni yapmama lüksümüz olmadığı için, gerekli tüm kararların vatandaşın canını yaksa da, mecburen uygulamaya alınacağı görüşümü devamlı yazdım paylaştım. Ama seçimler bitmeden maliye politikalarını devreye sokmak siyasi risk olacağı için, bu kısımdaki tedbirler gecikmişti. Şimdi arka arkaya ek tedbirlerin ve tasarruf kararlarının alındığını görmeyi bekliyorum. Bu nedenle yabancının Türkiye ve BIST'e olan ilgisinin artacağı beklentim sürüyor. Ama bu demek değildir ki, arada teknik düzeltmeler olmayacak! İyimser beklentim ve yeni TL zirvelere giderken, zaman zaman teknik düzeltmeler de olacaktır. Zaten bunu da yazılarımda ve teknik paylaşımlarımda görüyorsunuz ve göreceksiniz.

Dün gece taradığım tekniklere bakınca, başta kamu bankaları olmak üzere banka hisselerinin, sigortaların, ulaştırmanın, kısmen de otomotivlerin tekniklerinde pozitif görüntüler görüyorum. Endeks 9831 üstüne kendisini atarsa 10000 - 10100 ve üzerinde 10300 dirençlerine yönelebilir. Ama 9831 direncini geçemez ve 9645 desteği aşağı kırılacak olursa, bu takdirde 9400 - 9200'e doğru yeni bir düzeltme daha yaşanır. Temkinli olmak, hisse bazlı ayrışmalara odaklanmak doğru olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.04.2024
    09:27

    IMF ve Dünya Bankası toplantılarından dönen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: ''ABD'de Türkiye'ye yatırımcı ilgisi tek kelimeyle mükemmeldi, Sabah 7'den akşam 11-12'lere kadar toplantılara katıldığımız günler oldu. Cuma gün&u... Devamı »

  • 22.04.2024
    09:32

    Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra bugün Irak'a çok önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor. İki ülke ilişkileri için çok önemli beklentiler var. Irak ziyarete büyük önem veriyor. Irak petrolünün Türkiye üzerinden ge&... Devamı »

  • 19.04.2024
    09:05

    Sabah 03.30 civarı dünya ajanslarında İsrail'in İran'a karşı saldırı başlattığı haberleri düşmüş. ABD medyası İsrail'in haber vererek İran İsfahan'da bazı askeri hedefleri vurduğunu söylemiş. Ama Pentagon'dan henüz bu konuda bir doğrulama yok. İran İsfah... Devamı »

  • 18.04.2024
    09:23

    Bayram sonrası kar realizasyonları dün de kredili yatırımcıların çarşamba satışlarıyla sürdü. Eğer İran-İsrail arasında yeniden bölgeyi gerecek boyutta bir gelişme yaşanmazsa, yaşanan teknik düzeltmenin 9600 - 9400 ve 9200 diye üç sıralı desteğinin altına ... Devamı »

  • 17.04.2024
    09:31

    Geçen yılın ortasından beri dış piyasalarda özellikle ABD Merkez Bankası FED faiz beklentileri ile ilgili ciddi bir algı operasyonu yapıldı. FED faizleri indirdi-indiriyor, en az beş faiz indirimi yapar, 2023 bitmeden, olmadı 2024 Mart ayı, o da olmadı 2024 Haziran derken, gelen veriler ... Devamı »