Bakan Şimşek ABD Gezisinden Yüksek Moral ile Dönmüş!

24.04.2024 09:27
  •  A 
           IMF ve Dünya Bankası toplantılarından dönen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:            
''ABD'de Türkiye'ye yatırımcı ilgisi tek kelimeyle mükemmeldi, Sabah 7'den akşam 11-12'lere kadar toplantılara katıldığımız günler oldu. Cuma günü Washington'da 18 program yaptık. Türkiye'ye çok güçlü bir ilgi var. Siyasi anlamda bu programa destek olup olmadığına yönelik sorular artık bitti. Maliye politikasını güçlendireceğiz, dezenflasyona destek vereceğiz, harcamaları gözden geçiriyoruz. Gözden geçirme bitince harcamalardan hangilerini kısacağız hangilerini donduracağız, nerelerde kesintilere gideceğiz, onlara bakacağız. Yaz aylarında sadece baz etkisinden dolayı değil, attığımız maliye ve para politikasındaki adımlarla enflasyonun nasıl kalıcı bir şekilde düşüş trendine girdiğini hep birlikte göreceğiz'' dedi.
 
          Sıkı para politikalarını maliye politikalaırnın da katılması gerektiğini, kamunun ciddi bir tasarrufa yönelmesini beklediğimi, bunları yaparsak dış fon ilgisinin artacağını ve Türkiye'nin haziran ayı ile birlikte Gri Listeden çıkıp not artışlarına sahne olmasını beklediğimi borsa için olumlu beklentilerime gerekçe olarak çok kez yazdığımı biliyorsunuz. Bakan Şimşek ABD dönüşü yüksek bir motivasyonlar beklentilerimi destekleyen açıklamalar yapmış. Yakında ek vergi, yeni zamlar, vergi adaletine yönelik düzenlemeler ve kamuda çok sıkı tasarruf açıklamaları görmeyi bekliyorum. En basiti kamunun yıllık araç kiralama bedelleri bile 2011 yılındaki 80-90 Milyon TL'den şu an 3 Milyar TL üstü seviyelere ulaşmış durumda olduğu paylaşılıyor. Bu kamudaki savurganlığın en basit kalemi. Eğer gerçekten yatırımlar dışında gereksiz harcamalarda tasarrufa yönelirsek, içinde bulunduğumuz ekonomik ve finansal cendereden yavaş yavaş çıkmaya başlarız. Umarım bu kararlılıkta gevşemeden devam ederiz. Ekonomi ve finansal verilerimizde bunu yapmaya mecbur olduğumuzu düşündüğüm için, aksini yapma lüksümüz olmadığını düşünüyorum. Bu de benim BIST için 2024 çok sayıda TL zirve görme beklentimi gerekçe oluyor.
 
         Dışarıda pozitif bir ortam var! ABD Haiznesi çıktığı tahvil ihalesine yüksek talep gördü. Pozitif gün başlangıcının desteklerinden birisi bu. Ama açıklanmaya başlanan teknoloji bilançolarında beklendiği gibi düşüşler bu pozitif havayı sınırlayabilir. Ama bizim için kendi içimizdeki uygulamalar daha önemli. Biz kendi ödevlerimizi doğru ve kararlı şekilde yaparsak, dışarıdaki ortam bizim pozitif ayrışmamıza yarayacaktır.
 
             Hisse Odaklı Ayrışmalar Devam edecektir!
             BIST için beklentilerim gayet iyi olsa da, hisse odaklı ayrışmalarla bu durum sürecektir görüşümü de koruyorum. Ulaştırmalar, sigortalar, holdingler, enerjiler, kentsel dönüşüm için inşaat çeliği ve çimentolar, madenler, teknolojiler, savunma sektörü ve otomotivler ilk aklıma gelen sektörlerden. Kaldı ki, yazılarımda sık sık bunlara yer veriyorum. 
 
             Haftaya Tatildeyim!
             Cuma akşam İstanbul'a gideceğiz. Hafta sonu aileden genç bir kızımızın nişanına katılacağız. Pazar günü de Montenegro'ya gideceğiz. Gezi amaçlı olduğu için, gün içi saatlerde piyasaları takip etme imkanım muhtemelen grubu olumsuz etkilememek için mümkün olmayacaktır. Ama akşamları ve sabah erken saatlerde teknikleri takip etmek ve gördüğüm paylaşımları yapmak için yine de laptopum yanımda olacak. Ama siz beni tatilde olarak bilin lütfen. Bu nedenle yokluğumda piyasalar size emanet. Sakın piyasaları bozmalarına izin vermeyin.
 
             Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.04.2024
    09:32

    Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra bugün Irak'a çok önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor. İki ülke ilişkileri için çok önemli beklentiler var. Irak ziyarete büyük önem veriyor. Irak petrolünün Türkiye üzerinden ge&... Devamı »

  • 19.04.2024
    09:05

    Sabah 03.30 civarı dünya ajanslarında İsrail'in İran'a karşı saldırı başlattığı haberleri düşmüş. ABD medyası İsrail'in haber vererek İran İsfahan'da bazı askeri hedefleri vurduğunu söylemiş. Ama Pentagon'dan henüz bu konuda bir doğrulama yok. İran İsfah... Devamı »

  • 18.04.2024
    09:23

    Bayram sonrası kar realizasyonları dün de kredili yatırımcıların çarşamba satışlarıyla sürdü. Eğer İran-İsrail arasında yeniden bölgeyi gerecek boyutta bir gelişme yaşanmazsa, yaşanan teknik düzeltmenin 9600 - 9400 ve 9200 diye üç sıralı desteğinin altına ... Devamı »

  • 17.04.2024
    09:31

    Geçen yılın ortasından beri dış piyasalarda özellikle ABD Merkez Bankası FED faiz beklentileri ile ilgili ciddi bir algı operasyonu yapıldı. FED faizleri indirdi-indiriyor, en az beş faiz indirimi yapar, 2023 bitmeden, olmadı 2024 Mart ayı, o da olmadı 2024 Haziran derken, gelen veriler ... Devamı »

  • 16.04.2024
    09:07

    Dün yeniden toplanan İsrail'in savaş kabinesinden misilleme kararı çıktı. Savaşa neden olmayacak boyutta ama muhakkak can yakan boyutta bir karşılık verileceğini açıkladılar. Umarım bu inatlaşma, sonunda kontrolden çıkan bir savaşa dönüşmez. Açıkç... Devamı »