BIST Yön Arıyor!

10.05.2024 09:15
  •  A 

TCMB'nda Normalleşme Devam Ediyor!
              Değişen TCMB kadroları sonrası, para politikalarında da normalleşme başlamıştı. Bu normalleşmeyi dünkü TCMB Enflasyon Raporunda da gördük! TCMB artan enflasyona paralel olarak 2024 yıl sonu enflasyon beklentisini %36'dan %38'e revize ettiğini açıkladı. Açıklama öncesi yukarı revize yaparlarsa doğru olur ve inandırıcılıklarını güçlendirir ama yapmayacaklardır diyordum. Lakin yukarı revizeyi yaptılar. Demek ki, artık kötü gidiş halinde bunu inkar etmeyen bir TCMB olacak. Rakamın yukarı revize olması ekonomi beklentileri açısından iyi değil ama, para politikası ve ekonomi kadrolarına inanç olarak gayet iyi bir gelişme olarak görüyorum. 

Umarım TCMB yönetiminde ve politikalarında yaşanan bu doğru ve pozitif değişim, BDDK gibi diğer bürokrasi kadrolarında da aynı kararlılık mesajlarını verecek şekilde sürer!

BIST Yön Aramaya Devam Ediyor!
              BIST için 2024'ün devamında Gri Listeden çıkış, ilave not artışları, yabancı ilgisinde artış dahil pozitif beklentilerim sürüyor. Ama bu beklentime rağmen, endeksin ara düzeltmelerle yükseliş trendine devam etmesi daha sağlıklı olur diye düşündüğümü ve bu nedenle de yakın vadede 10300-10400 seviyelerini olası bir düzeltme öncesi üst dirençler olarak gördüğümü biliyorsunuz. BIST, seans içi realizasyonlar yaşıyor. Ama bu durum henüz teknik bir düzeltmeye dönmedi. Eğer 10400 üstüne atarsak biraz daha yukarı dirençleri deneyebiliriz. Ama bunu başaramaz, 10144-10000 ve 9942 seviyeleri altına inersek, BIST'in düzeltmeye girdiğini görebiliriz. 

DD Tablomuzdaki BIST için parabolün satışa döneceği seviye uyarılarıma yakından bakmakta yarar var. Seans başlayınca parabolün satışa döneceği seviyeyi revize eder, son rakamı yazarım. 

Enflasyon muhasebesi nedeniyle bilançolarda çok yüksek karları da, bir anda kaybolan karları da görebiliyoruz. Üç aylık bilançolarda da sert değişkenlikler olabilir. Ama altı aylık bilançolarla birlikte bilançolar daha anlaşılabilir olmaya başlar diye düşünüyorum.

Son gelen bilançolarda eregl, ısdmr, tuclk, sanko güzel bilançolar açıklamışlar. Demirçeliklerde kötü gidiş sona erdi demek doğru olur mu emin değilim. Enflasyon muhasebesinin etkilerini ve sonrası içinde kredi faizlerinin talepte ve konutta daralmaya neden olma riskini göz ardı etmek istemiyorum. Ama Ukrayna, Gazze, Suriye, Irak ve depreme yönelik tüm Türkiye'deki kentsel dönüşüm, sektör için büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor. Bunu da gözardı etmemek lazım. Ama bilançolara göre gayet iyi karlara rağmen bana göre eregl ve ısdmr kısmen primli, tuclk ise iskontolu olarak görüyorum.

BIST derin bir düzeltme yapmayacaksa bankaların desteği ile bu olur. Ama bu destek olmayacaksa, ara bir dönem düzeltme baskıları endeks üzerinde artabilir. Bu riski dikkate alıp, en az %50 nakit pozisyon koruyarak hisselere ilgi göstermek tedbirli bir davranış olur görüşündeyim.

Ama düşündüğüm gibi bir düzeltme sonrası, oluşacak desteklerden yine yeni bir yükseliş trendi başlamasını bekliyorum. Benim tereddütüm, bir süredir yaşanan yükselişin bir molası ve düzeltmesinden ibaret. Bu arada öngörülerimizde de maliyetli yakalanabileceğimizi bilmenizi isterim.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.05.2024
    09:09

    Bugün TCMB enflasyon sunumu var. TCMB 2024 yıl sonu %36, 2025 yıl sonu %14, %2026 yıl sonu için de %9 enflasyon hedeflerini açıklamıştı. %70'e dayanan enflasyon sonrası bakalım hedeflerinde değişiklik yapacak mı bugün duyacağız. Açıkçası ben 2024 yılında... Devamı »

  • 08.05.2024
    08:56

    BIST dün 10375 ile yeni bir TL bazlı zirve ve 10336 ile de yeni bir TL kapanış rekoru kırdı. Bu durumun ekonomide normalleşme ile devam etmesini bekliyorum. Haziran ayında Türkiye'nin gri listeden çıkması halinde çok daha fazla rekor görülmesi beklentimi zaten b... Devamı »

  • 07.05.2024
    09:24

    Maalesef en başından beri söylüyorum, Hamas'ın sivillere saldırı yapması sonrası başlayan süreç Filistin'in mağduriyetinin giderilmesine yaramadı. Tam tersi, İsrail'in zaten arkasında yer alan batı iktidarlarının da desteği ile Gazze, Refah bölgesini yakıp, yık... Devamı »

  • 06.05.2024
    01:01

    S&P 3 Mayıs gecesi yaptığı Türkiye değerlendirmesinde kredi notumuzu B'den B+'ya Yükseltti! Devamı »

  • 02.05.2024
    04:14

    Hem genel endeks grafiklerinde, hem de hisselerin genelinde stochasticler aşırı alım bölgesinde bulunuyorlar. Yani direnç bölgesindeler. Haftanın son iki gününde BIST'in kâr satışlarına maruz kalma riskini artmış görüyorum. Bence zaten öngör&u... Devamı »