BIST'de Realizasyon Düzeltmeye Mi Dönüyor?

27.05.2024 07:54
  •  A 

Tebrikler Galatasaray!
              Öncelikle ligi şampiyon tamamlayan Galatasaray'ı ve taraftarlarını kutlayarak başlıyorum. Şampiyonlukları kutlu olsun.

Merkez Bankalarında Sürpriz Yok!
              Geçen hafta ABD ve TCMB kararlı duruşlarını sürdürecekleri mesajlarını tekrarladılar. FED'den gelen henüz indirim yok mesajları sonrasında ABD borsalarında, ons altında ve kriptolarda düşüşler yaşanıyor. Böyle olmasını beklediğim uyarılarımı önceden birçok kez paylaşmıştım. DD Tabalomuzdaki paylaşımlarımla da geçen hafta düşüş uyarılarıma dikkat çektim. Tabi ons altındaki düşüş, öncesinde İran Cumhurbaşkanının düşen helikopteri nedeniyle yaşanan ons altındaki yükseliş sonrası, kaza açıklamalarından da kaynaklanıyor. Helikopterin düşme haberi ile yaşanan yükselişi geri vermiş oldu.

BIST'de Realizasyon Yaşanıyor!
              Tam 10383 zirvesi sonrası düzeltme yapar mı derken, sadece %3 düzeltme ile yetinen BIST, YKB Bankasının satışı hakkında çıkan şimdilik spekülasyon olarak belirsizlik içeren haberlerle bir anda 11088 ile yeni rekorlar kırdıktan sonra realizasyonlar yaşamaya başladık. Bu geri gelme düzeltmeye dönüşür mü göreceğiz. %5 ve üzeri bir düşüş halinde düzeltme sayılır. Ama ben yükseliş trendinin bozulmasını beklemiyorum. Daha derin bir düzeltme bile yaşansa, bu sonrası için çok daha sağlıklı bir alım fırsatı yaratır görüşümü koruyorum. Ama sonrası için bu görüşte olmam, öncesinde teknik düzeltmelere mani değil.

Enflasyon muhasebesi nedeniyle geciken 12 aylık bilançolar tamamlanırken, diğer taraftan da 3 aylık bilançolar hemen üstüne gelmeye başladı. Enflasyon muhasebesi nedeniyle yüksek gelen yıl sonu bilançoları, düşük gelen  3 aylıklarla sürünce hisselerde düşüşler görüyoruz. Ama ben 3 aylık bilançoların da çok sağlıklı olmayacağı, asıl 6 aylık bilançolar sonrası enflasyon muhasebesinin etkilerinin oturacağını düşünüyorum. Yani 6 aylıklarla birlikte bilançoları daha anlamaya başlarız görüşündeyim. Ama yine geçen yılla kıyaslama yapmak zor olacak. Çünkü geçmiş yılın rakamlarına enflasyon muhasebesi uygulanmıyor.

Endeks olarak düzeltme endişem sürüyor. DD(Destek-Direnç) Tablomuzda olası düzeltme destekleri ve yükseliş dirençleri hakkındaki görüşlerimi bulabilirsiniz. Bu arada geçen hafta yeni TL rekorları kırmamızın ve düşse de BIST'in haftalık kapanış rekoru ile kapatmasının nedeni olan YKB Bankası satış haberleri yine de önemli olacaktır. Eğer mevcut fiyatın altında bir satış haberi çıkarsa endeks için baskı, ama mevcut fiyatın üstünde bir fiyatla satış gerçekleşmesi halinde ise yeniden endeks rekorları görebiliriz. Olası bir satış, hissede sahiplik, yönetim değişikliği yaratacağı için çağrı zorunluluğu yaratacaktır. Bu da piyasa fiyatını satış fiyatına doğru çekecektir. Satış fiyatı yüksek olursa bu önce ykb hissesini oraya doğru çekerken, peşinden koç holding ve diğer bankaları da çeker. Bu durum endeksi yeni rekorlara götürür. Ama tam tersi bir durumda ise, genele yayılan bir düşüşü tetikler. 

İşte bu nedenle yine de temkinli olmakta yarar görüyorum. Ayrıca, bilanço ederleri çok önemli. Hisseler için neden diğerleri ya da endeks gibi yükselmiyor diye düşünürken, bilanço ederlerini göz ardı etmememiz gerekir.

ABD Büyüme Verisi Gelecek!
              Bu hafta çarşamba ABD sanayi büyüme verisi, perşembe günü de GSYH verileri gelecek. Bunlar yüksek gelirse faiz indirimini öteleyecek. Düşük gelirse faiz indirimini öne çekecekken, resesyon endişelerinin de artmasına neden olabilir.

Paylaşımlarıma Göcek koylarından birinde erken uyanınca erken başlamak istedim. Ama ilk beklenti yazısı ile başlayınca maalesef paylaşım saati yine de gecikti. Aslında 06.50 civarı yazmaya başladım. Arada haberleri, dataları inceleyince süre uzadı. Bu arada geçen hafta Göcek'e geldim ama, düne kadar bir hafta rüzgar yüzünden marinadan ayrılamadık. Dün rüzgar fırsat verdi çıktık. Ama bu sefer de yağmurdan başımızı çıkartamadık. Allah'tan güneş gördüğüm bir anda dün denize girmişim. Sonra yağmur başlayınca hava da soğudu. Kısmetse yarın akşam geri dönüş yolunda olacağım. Bu kafa dağıtma tatili full ekran başında geçti. Balık tutmak için olta bile atamadım. Kısmet değilmiş demek.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.05.2024
    00:35

    TCMB düşündüğüm gibi faizlere dokunmadı. İktidardan ciddi bir kamu tasarruf planı olmayacağı görülüyor diyerek, sıkı para politikasına kararlılıkla devam edeceklerini söylediler. Enflasyonda risk gördükleri anda gerekirse yeniden faiz artışı yapılabi... Devamı »

  • 23.05.2024
    09:32

    Bugün saat 14.00'te TCMB Para Piyasası Kurulunun politika faizi kararını duyacağız. Bence mevcut ortam kurlarda ve piyasadaki her türlü faizde zaten düşüş yönlü bir gidiş yaratmışken, bugün politika faizlerinde değişiklik yapacaklarını düşünm&uum... Devamı »

  • 22.05.2024
    08:56

    Bir süredir süren bu konudaki spekülasyonlar dün borsanın itici gücü oldu! YKB Bankası için yapılan pazarlıkların sürdüğü, grubun sahip olduğu yaklaşık %62 pay için 8 Milyar Dolar istediği ama anlaşma olmadığı yönündeki sosyal medy... Devamı »

  • 21.05.2024
    08:57

    Yine hızlı yükseliş tepkisi vermiş ama bunu banka ağırlıklı yapmış BIST 10706 seviyesinde. 11200 yukarıyı deneyecekse aradaki 10900 dışında üstteki yakın direnci. Onun üzerinde 12300 teknik hedef olur. Ama bulunduğu yer banka baskısı ile sağlandığı için, bankalarda bir realizas... Devamı »

  • 20.05.2024
    09:35

    Yaklaşık iki haftadır özellikle bir yabancı kurumdan gelen ısrarlı satışlarla %3 civarı bir düzeltme yaşamış olan BIST cuma günü BOFA'nın hala satışları olmasına rağmen çok sert bir yükseliş tepkisi verdi. Haftayı TL bazında hem kapanış, hem de yeni zirve rekorlar... Devamı »