Düzeltme Sürüyor!

30.05.2024 09:38
  •  A 

Endeks bazında %5.7'ye ulaşan bir düzeltme yaşıyoruz ki, hisse karşılıkları çok daha yüksek seviyelerde. Şimdi teknik iki sorun var! Düne ait beklenti yazımda 10584 seviyesinin altında düzeltme yönlü satışlar artar uyarım vardı. Maalesef dün bu yaşandı. Şimdi yavaş yavaş daha riski seviyelere geliyoruz! 28/05 tarihli yazımda yakın vadeli yükseliş trendi desteği olarak 10400 seviyesine dikkat çekmiştim. Bu bir yükseliş trend desteği olduğu için, bugünkü karşılığı 10470 seviyeleri civarında. Yani dün tam bu seviyelerde kapanış yapmışız. Eğer bugün açılışla birlikte bu desteğin üstünde tutunamaz altına inersek, önceki zirve seviyesi olan 10383 - 10375 - 10356 sıralı alt desteklerine doğru satışlar artar.

Ama asıl risk 10356 altında başlar ki, o zaman DD Tablomuzda dikkat çektiğim ikinci kademe destek bölgesine doğru yaşanan düşüş düzeltmesi halinde, birçok yatırımcı paniklemeye başlar. Maalesef öncesinde olması gereken sağlıklı düzeltmeler yaşanmadan, YKB satışı gibi haberlerle yukarı çekilen endeksin yarattığı endeks mühendisliğinin kayıplarını yaşıyoruz şu an. Demem o ki, böyle bir panik halinde, ikinci kademe destek bölgesindeki sıralı destekler yeni düzeltme destek seviyeleri olur. 

Bununla birlikte, eğer 10470 altına bırakıp da böyle bir düşüş yaşanması istenmiyorsa, bir anda sert alım tepkilerini de görmeye başlayabiliriz. Bu nedenle bugün olası düşüş yaşanması ya da bir anda alım tepki gelmesi halinde yeni öngörüler yapmaya başlayabilirim. Eğer yeni alım öngörülerim gelmeye başlayacak olursa, bunu nakit durun dediğim %50'lik payın sadece yarısı ile dikkat alın derim. Ki, asıl düzeltme sürecek olursa, geriye düşeceğimiz yerlerden de almak için son bir %25'lik nakit kalsın. 

Uzun zamandır bu düşüş uyarılarına dikkat çekiyorum. Maalesef banka algıları ile endeksi yukarı çekip, bu esnada diğer hisseleri düzeltiyorlardı. Dün bankalara da verdiler. Şimdi banka ve holding gibi ana endeks hisselerindeki satışlar derinleşirse belki bir, bir buçuk aydır beklediğim düşüş dalgasını yaşamış olacağız. Ama nihayetindeki yıl sonu beklentilerim değişmedi. Sadece beklediğim düzeltmeyi endeksi biraz daha yukarı çekip, algıları düşmeyecek diye değiştirdikten sonra yapmaya başladılar. Panik yapmaya gerek yok. Ama bu riskleri bilmekte yarar var.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.05.2024
    08:45

    BIST endeks olarak 3 günlük realize sonrası, evvelsi gün ve dün gördüğü 10584 seviyesinde yine tepki vermeye başladı. Eğer bu seviyenin altına inerse, düzeltme yönünde düşüşler devam eder. Ama bu olmadan 10758 üzerine atarsa, görd... Devamı »

  • 28.05.2024
    09:10

    Bugün erkenden teknik paylaşımlarımı tamamladım. Şimdi de kısa bir yazı ile beklenti yazımı tamamlamak istiyorum. Bugün Göcek'den çalışmam bitti. Sabah 05.00 civarı şimşek, yağmur, rüzgar ile uyandık. Raporlarda görülmüyordu. Sürpriz oldu. Anide... Devamı »

  • 27.05.2024
    07:54

    Tebrikler Galatasaray! Öncelikle ligi şampiyon tamamlayan Galatasaray'ı ve taraftarlarını kutlayarak başlıyorum. Şampiyonlukları kutlu olsun. Merkez Bankalarında Sürpriz Yok! Geçen hafta ABD ve TCMB kararlı duruşlarını sürdürecekleri... Devamı »

  • 24.05.2024
    00:35

    TCMB düşündüğüm gibi faizlere dokunmadı. İktidardan ciddi bir kamu tasarruf planı olmayacağı görülüyor diyerek, sıkı para politikasına kararlılıkla devam edeceklerini söylediler. Enflasyonda risk gördükleri anda gerekirse yeniden faiz artışı yapılabi... Devamı »

  • 23.05.2024
    09:32

    Bugün saat 14.00'te TCMB Para Piyasası Kurulunun politika faizi kararını duyacağız. Bence mevcut ortam kurlarda ve piyasadaki her türlü faizde zaten düşüş yönlü bir gidiş yaratmışken, bugün politika faizlerinde değişiklik yapacaklarını düşünm&uum... Devamı »