Yeni Bir Krizi Mi Başlıyor?

05.06.2024 08:27
  •  A 

Dün AYM(Anayasa Mahkemesi) Cumhurbaşkanının TCMB Başkanını süresi bitmeden görevden alma ve Üniversite Rektörlerini atama kararlarını iptal etti. AYM'nin oy birliği ile aldığı karar sonrasında, geçmişe yönelik kararların, atamaların geçerli olduğu ve Meclise yeni bir düzenleme yapılması için bir yıl süre tanıdığı açıklaması var. 

Binali Yıldırım'ın başbakanlığı döneminde TBMM'nin yetki aşımı yapıp, çıkarılan khk ile TCMB Kanununun 25/1'nci maddesi tümden kaldırılmış ve dün AYM'nin iptal ettiği yetkilerle TCMB eski başkanı Murat Çetinkaya görevden alınarak, yerine Murat Uysal atanmış, sonra Naci Ağbal, 5 ay sonra onun yerine Şahap Kavcıoğlu atanmış, daha sonra da Kavcıoğlu'nun görev süresi dolmadan yerine Hafize Gaye Erkan getirilmiş ve aynı şekilde H.Gaye Erkan da süresi dolmadan görevden alınmıştı. Tüm bu görevden almalar süreleri dolmadan yapılmıştı.

Maalesef hukukun üstünlüğü ve güçler ayrılığı konularında ciddi sıkıntı yaşıyoruz! Dünkü AYM kararı sonrası siyasilerden gelen tepkilere bakınca, yeni bir kriz nedeni ile daha karşı karşıyayız. Bu sorun yeni anayasa yapılması için gündem mi yaratacak, yoksa yeni krizler ortamımı gerecek göreceğiz. Dün karar sonrası piyasaya olumsuz etkisini gördük. Ne kadar önemsendi bilmiyorum ama çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Keşke TCMB özerkliğini koruyabilsek. Süreleri öncesinde yapılan görevden almalar nedeniyle arada bir çok ekonomik sorun ve kriz yaşadık. 

Dünkü satışlara gerekçe olarak bir de borsada hisse senetlerine ve kripto varlıklara vergi hazırlığı var spekülasyonu sosyal medyada yer aldı. Bunun da etkisi büyük oldu.

Tam da BIST için teknik düzeltme tedirginliğim sürerken, üstüne bir de böyle bir sorun karşımıza çıkmış oldu. Ben temkinli duruşa devam diyorum ama artık yeni öngörülerim gelmeye başlayacaktır.

ECB Yarın Faiz Kararını Açıklayacak!
              Avrupa Merkez Bankası yarın politika faizi kararını açıklayacak. Ben yarın ECB'den faiz indirimi kararı bekliyorum. Bu sefer ECB ilk davranan olacak görüşümü zaten biliyorsunuz. Ama ABD Merkez Bankası FED için yakın vadede böyle bir indirim şimdilik beklemiyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 04.06.2024
    09:49

    Evvelsi gün yabancı 10724 sonrası satmıştı. Ama endeks 10358 destek yapıp dönmüştü. Dün de endeks başlangıçta 10334 seviyesini yine test edip, bu sefer de yabancı ağırlıklı alımlarla yine 10400 üzerinde 10556 seviyesinden kapanış yaptı. Ama bence hala teknik... Devamı »

  • 03.06.2024
    00:01

    BIST için az önce tekniklere baktım. Sadece sigortalar ve bir iki adet hisse tekniği dışında teknikleri yine riskli görüyorum. Ki, sigortaları da gördükleri neredeyse en yüksek seviyelerden de bu ortamda yazmak istemem doğrusu. Kısacası Cuma günü yazmış... Devamı »

  • 31.05.2024
    09:30

    Bildiğiniz gibi eskiden beri yaza girince fon yöneticileri, yatırımcılar dahil, çok kişi yaz tatiline çıkınca borsaya olan ilgi azalır diyerek, ''Mayıs'ta sat git'' denirdi. Pandemi ile birlikte çok farklı dünya ve ülke şartları yaşandığı i&cce... Devamı »

  • 30.05.2024
    09:38

    Endeks bazında %5.7'ye ulaşan bir düzeltme yaşıyoruz ki, hisse karşılıkları çok daha yüksek seviyelerde. Şimdi teknik iki sorun var! Düne ait beklenti yazımda 10584 seviyesinin altında düzeltme yönlü satışlar artar uyarım vardı. Maalesef dün bu yaşandı. ... Devamı »

  • 29.05.2024
    08:45

    BIST endeks olarak 3 günlük realize sonrası, evvelsi gün ve dün gördüğü 10584 seviyesinde yine tepki vermeye başladı. Eğer bu seviyenin altına inerse, düzeltme yönünde düşüşler devam eder. Ama bu olmadan 10758 üzerine atarsa, görd... Devamı »