Düşüşlerde Alım Öngörülerim Sürecektir!

10.06.2024 09:10
  •  A 

Bir süredir bekleyip, uyardığım düzeltme yaşanmaya devam ediyor. Teknik olarak 10036 - 9942 - 9751 - 9400 şeklinde devam edebilir. Ama devamlı tekrarladığım gibi, düzeltmenin sürmesi benim yıl sonu endeks beklentilerimi değiştirmiyor. Sadece yeni alım fırsatı olarak, doğru kademeleri bulmaya çalışıyorum. Kademeler diyorum, çünkü borsada en dibi bulup, tüm alımı oradan yapmak çok kolay bir iş değildir. Bu nedenle yeni düşüş beklerken bir anda alımlar başladığı takdirde, düzeltmeyi kullanamadan da kaçırabilirsiniz. O nedenle düzeltme beklediğiniz seviyelerde kademe kademe alımlar yapmak daha doğru olur. Hatta son kademeyi aldıktan sonra ek bir satış daha yaşayıp daha düşük seviyeleri kaçırabilirsiniz de. Ama maalesef bu riskler hep olacaktır.

Dün Avrupa Parlamentosunda aşırı sağcıların sandalye sayılarını arttırması sonrası, Fransa Başkanı Macron meclisi fesh edip, erken seçim kararı aldı. Aynı şekilde Belçika Başbakanı da istifa etti. Anlayacağınız, aşırı sağcıların Avrupa'da yükselişi sürüyor. Bir süre sonra bunun etkisi ile Ukrayna'ya yardımlarda aksamalar yaşanabilir. Yapılan yardımlara tepkiler daha da artabilir. Dünya maalesef yeniden paylaşım sürecinde. Bu nedenle Avrupa içinde de gerilimlerin zaman zaman artacağını düşünüyorum. Eğer aşırı sağcıların hakimiyeti artmaya devam ederse, Avrupa içinde iki dünya savaşında birbirleri ile savaşmış ülkelerin bu şekilde dost kalmayı sürdürmeleri de zorlaşabilir. 

Neyse, bugünden yarına yaşanacak bir riskten bahsetmiyorum. Ama her şekilde önümüzdeki dönemin savunma sektörü şirketleri için büyüme dönemi olacağını düşünüyorum. Sektör şirketlerini tabii ki bilanço detaylarını da göz önünde tutarak takipte olmakta yarar var diye düşünüyorum.

ABD Tarım Dışı İstihdam beklentilerin çok üstünde gelince, cuma günü ons, kriptolar satış yediler. ABD tahvil faizlerinde yükseliş yaşandı. FED'in faiz indirim adeti ve beklentileri de düşüş gösterdi. Zaten uzun zamandır bu yöndeki görüşlerimi yazmaya devam ediyordum. Benim için sürpriz olmadı.

Yeniden BIST'e dönersek, ben 10036 - 9751 arası düşüş seviyelerini bu hafta içinde görme riskimizin yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle olası düşüşler devam ederse, yeni alım öngörülerimin de geldiğini göreceksiniz. Çünkü düzeltme sonrası yıl sonu için 13000-15000 beklentilerimde bir değişiklik yok.

Bu arada borsa işlem vergisinde geri adım atılmasını beklemiyorum. Ama oran on binde 1 ile on binde 2 arası bir rakam ile sınırlı olacaktır görüşündeyim. Normal yatırımcıları etkileyecek oranlar değil. Ama robotlarla çok yüksek hacimler yapıp, çok düşük oranlı artışlarda bile kar elde eden trader işlemlerini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle en azından bir süre ciddi işlem hacmi düşüşleri görülebilir. Hatta, robotlar ve algotirmalarla manipülatif yükseltilmiş birçok hissede aynı cirolarla işlemler sürmemesi halinde ciddi kayıplar da görebiliriz. Bilançoların önemi daha da artacaktır. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.06.2024
    09:09

    Bir süredir Avrupa mı, ABD mi ilk faiz indirimlerini başlatır diye beklenen süreç, dün Avrupa Merkez Bankası ECB'nin 25 baz puan indirimle %4 seviyesinden %3.75 seviyesine indirmesi ile sonuçlanmış oldu. ECB bu sefer FED'den önce indirimleri başlatmış oldu. ... Devamı »

  • 06.06.2024
    09:51

    Birkaç gündür borsaya vergi gelecek spekülasyonu var. Bu konuda görüşümü yazmak istiyorum. Zaten diğer konularla ve borsa endeksinin tekniği ile ilgili görüşlerimi son beklenti yazılarıma bakınca görebilirsiniz. Teknik riskler sürse de, s... Devamı »

  • 05.06.2024
    08:27

    Dün AYM(Anayasa Mahkemesi) Cumhurbaşkanının TCMB Başkanını süresi bitmeden görevden alma ve Üniversite Rektörlerini atama kararlarını iptal etti. AYM'nin oy birliği ile aldığı karar sonrasında, geçmişe yönelik kararların, atamaların geçerli olduğu ve M... Devamı »

  • 04.06.2024
    09:49

    Evvelsi gün yabancı 10724 sonrası satmıştı. Ama endeks 10358 destek yapıp dönmüştü. Dün de endeks başlangıçta 10334 seviyesini yine test edip, bu sefer de yabancı ağırlıklı alımlarla yine 10400 üzerinde 10556 seviyesinden kapanış yaptı. Ama bence hala teknik... Devamı »

  • 03.06.2024
    00:01

    BIST için az önce tekniklere baktım. Sadece sigortalar ve bir iki adet hisse tekniği dışında teknikleri yine riskli görüyorum. Ki, sigortaları da gördükleri neredeyse en yüksek seviyelerden de bu ortamda yazmak istemem doğrusu. Kısacası Cuma günü yazmış... Devamı »