Hafta Bitti!

21.06.2024 09:38
  •  A 

Dün bir, bugün iki ve kısa hafta bitti. BIST dikkat çektiğim 10610 ve 10724 dirençlerini de geçti. Bankalar, eregl, tcell, ttkom, bımas, ulker, tuprs bu yükselişi destekleyen ilk aklıma gelen hisseler. Bakınca bu dirençler geçildiği için TL bazlı zirvenin test edilmesini ve kırıp yeni TL rekorlar kırılmasını beklerim. Lakin nedense son günlerde yaşanan gelişmelerden ötürü içimdeki tedirginliği atamıyorum.

Rusya Kuzey Kore ile saldırıya maruz kalmaları halinde birbirlerine yardım edecekleri anlaşma yapıyorlar. Rusya Güney Kore'yi Ukrayna'ya silah yardımı konusunda uyarıyor. NATO daha çok silahlanma uyarıları yapıyor. İsrail her an Lübnan'a saldıracak gibi hazırlık içinde. İşte bu ortamda bulunurken, siyasi otoritelerden yine faiz indirimi söylemlerine başladık. Çok zamansız bir faiz indirimi bize neleri yaşattı hep beraber gördük. BIST'e vergi şimdilik kaydi ile ertelendi. Ama ne kadar doğru olduğunu bilmediğimiz olası vergi planları ortalıkta dolaşmaya başladı. Kar üzerinden elde tutma sürelerine göre değişkenlik taşıyan vergi planları doğrusu ise, uygulanması halinde işlem vergisi istemeyenler keşke işlem vergisi olsaydı derler. Neyse, şimdilik vergi konusu ötelendi ve resmi olarak nasıl bir uygulama olacağı kesin olmadığı için bu konunun üzerinde çok durmayalım.

İşte böyle bir ortamda dolara bakınca da 32.88 üzerinde 33.50 ve az daha üstüne gidebilecek bir teknik risk görüyorum. Eğer kurda bu durum yaşanacak olursa, petrol fiyatlarının da yükselmesinin tetikleyeceği akaryakıt zamları nedeniyle yeniden zam dönemi başlarsa, enflasyon düşecek derken yine risk olur. Zaten faizler benim için bile yüksek seviyede iken, TCMB yeni bir faiz artışı daha yapmak zorunda kalırsa piyasalar için çok iyi olmaz. Ama enflasyon yeniden artmaya başlar ve buna rağmen faiz indirimleri konuşulmaya başlanırsa, bu çok daha sıkıntı yaratır.

Neyse, tüm bunları gördüğüm için olsa gerek içim çok rahat değil sanırım. Ama yine de öngörülerimiz zaten belli. Yükseliş halinde onların gerçekleşmelerini görür kapatırız en azından. Önümüzde en sıcak beklenti Türkiye'nin Gri Listeden çıkma beklentisi. Eğer bu olursa BIST yeni bir yükseliş trendi başlatır görüşümü halen koruyorum. Ama eğer böyle bir beklenti yaratılmışken, Gri Listeden çıkış yeniden ertelenecek olursa, BIST'de bir anda satışlar hakim olur. Böyle bir gelişme Bofa'nın neredeyse bir aydır süren satışlarının izahı olur! 27-28 Haziran gibi Gri Liste güncellemesi belli olacak. Umarım listeden çıktığımızı duyarız.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.06.2024
    07:58

    Bayram nedeniyle haftayı sadece iki iş günü yaşayıp, bitireceğiz. Bayram öncesinde düşük gelen ABD enflasyon verileri sonrası ABD borsalarında S&P ve Nasdaq rekorlarını tazeledi. Olası FED'in bir faiz indirimi beklentisi ABD borsalarını ve ons altını olumlu etkiledi. Ama... Devamı »

  • 14.06.2024
    08:53

    Bakan Şimşek dün BIST vergisi taslak çalışmasının bir süre için ertelendiğini açıkladı! Açıklama bu şekilde. Yani yine bir belirsizlik var. Bir süre sonra yeniden mi gündeme gelecek peki? Ya da bu bir süre, ne kadar bir süre? Yoksa, şimdi b&o... Devamı »

  • 13.06.2024
    09:07

    BIST pazartesi ve salı günü 10 bin altı endeks seviyelerini görse de, daha aşağı düşmeyip, alım tepkileri ile kendisini 10 bin endeks seviyesinin üzerine atmayı bildi ve dün de 10165 seviyesinden kapanış yaptı. Ama yazımızın başlığındaki soruya hemen evet düzeltme ... Devamı »

  • 12.06.2024
    09:26

    ABD için mayıs ayı TÜFE verisi ve politika faiz kararları belli olacak. Benim görüşüm en başından beri FED'in bu yıl için bir faiz indirimi ile yetineceği yönünde. Bu nedenle FED faizlerinde değişiklik beklemiyorum. BIST'de Alım Tepkisi Geldi! ... Devamı »

  • 11.06.2024
    09:32

    Düzeltmenin Önemli Hedeflerine Gelmek Üzereyiz! 21 Mayıs 11088 zirvesi sonrası beklenti yazılarımda ve teknik paylaşımlarımda ısrarla dikkat çektiğim 10036 seviyesi aşağı kırılırsa 9751 ve altındaki desteklere dikkat çekiyordum. Bayram öncesi son haf... Devamı »