BIST Vergisi Ötelendi!

14.06.2024 08:53
  •  A 

Bakan Şimşek dün BIST vergisi taslak çalışmasının bir süre için ertelendiğini açıkladı! Açıklama bu şekilde. Yani yine bir belirsizlik var. Bir süre sonra yeniden mi gündeme gelecek peki? Ya da bu bir süre, ne kadar bir süre? Yoksa, şimdi böyle deyip, sonra unutulup gidecek mi? 

Keşke bu sorulara hiç gerek kalmayacak şekilde bir karar çıkmış olsaydı. Umarım yakın zaman sonrası yeniden gündeme gelmez. Şimdi soru şu? Yabancılardan neredeyse bir aydır devamlı gelen satışların nedeni, borsaya olası vergi gelme ihtimaliyle ilgili miydi? Eğer bu vergi konusunu bizlerden çok daha önceden duyup da, vergi gelecek diye bu satışlar yapıldıysa, en azından şimdilik BIST vergisi çıkmayacak diye alımlara geri dönecek olurlarsa, ciddi bir geri dönüş başlayabilir. Bu durumda, yeniden gördüğümüz TL bazlı zirveleri test edip, yeni rekorlara yelken açabiliriz.

Lakin ben satışların en azından çoğunun bu nedenle olduğunu düşünmüyorum. Öyle olsa dün de 3.3 Milyar TL BOFA'nın satış fazlası vardı. Böyle bir gelişmeden haberdar olmayacaklarını düşünmüyorum. Olası vergide ertelenme kararı öncesi bu satışı yapmazlardı. 

İşte bu açıdan bakınca, vergi ertelemesi açıklaması ile güne alıcılı bir başlangıç yapılabilir. Ama ben tepkinin sınırlı kalmasını ve sonrasında yeniden realizasyon yaşanmasını bekliyorum. Bu görüşümün değişmesi için dün de belirttiğim, bugün için 10476 civarındaki bolinger direncinin aşılmasının yanında, daha üstünde yer alan sırası ile, 10564 - 10610 - 10724 dirençlerinin geçilmesi gerekir. 

Bu kadar uzun süre yapılan satışlar zaten vergi gelecek diye olduysa, bugün bu dirençler çok hızla kırılacaktır. Ama ben yabancıdan gelen satışların normal bir yaz dönemi düzeltmesi için yaşandığı görüşündeyim. 7 Haziran haftasında da yabancı satışları 543 Milyon dolar olmuş. Yani ciddi bir yabancı satışı var ve halen sürüyor. O yüzden de, olası yüksek açılış halinde öngörülerimin gerçekleşmelerle kapanması hedefim olacaktır. Sonrasında yeniden nakit fazla pozisyon alıp, bir süre daha izlemede kalmayı planlıyorum. Bakalım ne yaşanacak, göreceğiz.

Sanki bu yıl yaz ayları yine pandemi öncesi yazlar gibi, sakin ve düzeltmelerle geçecek gibi geliyor bana. Eğer haziran sonu Gri Listeden çıkmamız gerçekleşirse, o zaman ben de bu beklentimi geçici bir süre ertelerim :). Umarım yabancı, asıl beklentisi oluşan Gri Listeden çıkmamızın haziran'da gerçekleşmeyeceği bilgisi ile bu satışları yapmıyordur!

Siyasette tuhaf işler yaşanıyor. Uzun süredir birlikte hareket eden Cumhur İttifakının MHP kanadından sert açıklamalar yapılıyor. Bana göre zamanından bir yıl, ya da altı ay öncesine kadar erken seçim gündemimiz yoktu. Ama ittifakta dağılma söz konusu olursa, o zaman ummadığımız, hiç aklımızda olmayan erken seçim de gündemimize girmiş olur. Ama ben yine de şu an için böyle bir gündem olmadığını düşünüyorum. Lakin Cumhur İttifakında neden olduğunu şimdilik anlamadığım ama var olduğu kesin bir gerilim var. Bakalım siyasette önümüzdeki günler neler getirecek yaşayıp, göreceğiz.

Hepinize sağlık, bol kazanç, iyi bir hafta sonu ve güzel bir bayram diliyorum. Kurban Bayramınız mübarek olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.06.2024
    09:07

    BIST pazartesi ve salı günü 10 bin altı endeks seviyelerini görse de, daha aşağı düşmeyip, alım tepkileri ile kendisini 10 bin endeks seviyesinin üzerine atmayı bildi ve dün de 10165 seviyesinden kapanış yaptı. Ama yazımızın başlığındaki soruya hemen evet düzeltme ... Devamı »

  • 12.06.2024
    09:26

    ABD için mayıs ayı TÜFE verisi ve politika faiz kararları belli olacak. Benim görüşüm en başından beri FED'in bu yıl için bir faiz indirimi ile yetineceği yönünde. Bu nedenle FED faizlerinde değişiklik beklemiyorum. BIST'de Alım Tepkisi Geldi! ... Devamı »

  • 11.06.2024
    09:32

    Düzeltmenin Önemli Hedeflerine Gelmek Üzereyiz! 21 Mayıs 11088 zirvesi sonrası beklenti yazılarımda ve teknik paylaşımlarımda ısrarla dikkat çektiğim 10036 seviyesi aşağı kırılırsa 9751 ve altındaki desteklere dikkat çekiyordum. Bayram öncesi son haf... Devamı »

  • 10.06.2024
    09:10

    Bir süredir bekleyip, uyardığım düzeltme yaşanmaya devam ediyor. Teknik olarak 10036 - 9942 - 9751 - 9400 şeklinde devam edebilir. Ama devamlı tekrarladığım gibi, düzeltmenin sürmesi benim yıl sonu endeks beklentilerimi değiştirmiyor. Sadece yeni alım fırsatı olarak, doğru kademe... Devamı »

  • 07.06.2024
    09:09

    Bir süredir Avrupa mı, ABD mi ilk faiz indirimlerini başlatır diye beklenen süreç, dün Avrupa Merkez Bankası ECB'nin 25 baz puan indirimle %4 seviyesinden %3.75 seviyesine indirmesi ile sonuçlanmış oldu. ECB bu sefer FED'den önce indirimleri başlatmış oldu. ... Devamı »